Video Cu cât ai greutatea mai mare, cu atât poţi face forme de Covid-19 mai grave

  • Obezitatea modifică sistemul imunitar, reiese dintr-o cercetare efectuată pe 124 de pacienţi
  • Gravitatea simptomelor de Covid-19 creşte odată cu greutatea
1039 afișări
Cu cât ai greutatea mai mare, cu atât poţi face forme de Covid-19 mai grave. Obezitatea vine, de cele mai multe ori, cu boli asociate, precum diabet, boli cardivasculare sau respiratorii. Medicii de la Lille, unul dintre focarele de Covid-19 din Franţa au studiat 124 de pacienţi obezi bolnavi de Covid-19, ajunşi la terapie intensivă.
 
„Avem mai mult de 50% din pacienţi care sunt obezi. Mai mult de 85% din pacienţii obezi care au un indice al masei corporale (IMC) peste 35 sunt intubaţi şi ventilaţi. Un Indice de masă corporală de peste 35 îl are, de exemplu, o persoană de 1,75m şi în jur de 110 kilograme. Pericolul, pentru o înalţime de 1,75, începe însă de la 90 de kilograme. Pacienţii obezi prezintă şi un risc crescut de afecţiuni respiratorii, de aceea starea lor se poate deteriora rapid. Iar atunci când ajung la terapie intensivă sunt mai greu de intubat şi manipulat”, a spus Merce Jourdain, şef secţie ATI Lille. 
 
Studii anterioare au arătat că persoanele care suferă de obezitate sunt mai puţin protejate de vaccinul antigripal şi au tendinţa de a face boli respiratorii mai grave, chiar dacă au fost imunizate. De altfel, cercetătorii au descoperit că, pe măsură ce oamenii iau în greutate, metabolismul se schimbă, iar acest lucru poate face sistemul imunitar mai vulnerabil în faţa virusurilor.
 
„Obezitatea este însoţită de un fond inflamator, de un teren special, legat probabil de fenomene biologice, care nu sunt încă elucidate şi în care virusul pentru Covid îşi face loc generând agravare pulmonară, dar poate nu doar pulmonară”, a declarat Francois Pattou, medic cercetător. 
 
Vârsta înaintată însoţită de obezitate este considerată o condiţie de risc maximum pentru Covid-19. Dar s-au observat forme grave ale bolii şi la pacienţi tineri, fără comorbidităţi, dar obezi.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici