- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.08.2016, 07:49)
- Ioana Nicolescu
EXCLUSIV: Corpul de Control al premierului în cazul licitaţiei manualelor clasei a IV-a: a fost încălcată procedura de secretizare/desecretizare a ofertelor. UPDATE: Directorul CNEE, suspendat din funcţie
Directorul CNEE, Cristian Mirescu, a încălcat procedura de secretizare/desecretizare a ofertelor din cadrul licitaţiei pentru manualele de clasa a IV-a, a constatat Corpul de Control al premierului, se arată în raportul verificărilor, obţinut în exclusivitate de MEDIAFAX. Ministerul Educaţiei a anunţat că în urma raportului directorul CNEE, Cristian Mirescu, a fost detaşat din funcţia de conducere. Ministerul Educaţiei a anunţat că elevii de clasa a IV-a vor avea manuale şcolare noi la 7 discipline.
Urmărește
2424 afișări
EXCLUSIV: Rezultatul Corpului de Control al premierului în cazul licitaţiei manualelor clasei a IV-a (Imagine: Nicu Mircea / Mediafax Foto)
UPDATE 14:00 Elevii de clasa a IV-a vor avea manuale şcolare noi la şapte materii, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.
„Vor exista manuale şcolare la clasa a IV-a pentru şapte discipline, pe 12 septembrie acestea se vor afla pe băncile elevilor. Pentru alte încă două discipline, matematică şi limba engleză modernă, contestaţiile au fost rezolvate în instanţă. În consecinţă, în cel mai scurt timp, sperăm noi, în septembrie -octombrie, manualele vor putea fi livrate. Pentru patru discipline, respectiv Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii, Istorie şi Geografie, contestaţiile se află în analiza instanţelor. Pe măsură ce acestea se vor finaliza, vom putea avea manuale şi pentru aceste discipline”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mirabela Amarandei.
UPDATE 12.15 Ministerul Educaţiei l-a detaşat pe directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), Cristian Mirescu, din funcţia de conducere, pentru o perioadă de doi ani, după ce raportul Corpului de Control al Premierului a arătat că acesta a încălcat procedura de secretizare/desecretizare a ofertelor din cadrul licitaţiei pentru manualele de clasa a IV-a.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
ANALIZĂ ZF. În România importurile asigură 60% din consumul de produse lactate în România
-
Ion Cristoiu: O moştenire a Războiului Rece: NATO
-
SUA şi Marea Britanie înăspresc sancţiunile împotriva industriei petroliere ruse
„Pentru a aduce un nou management la CNEE, domnul Mirescu a fost detaşat pentru o perioadă de doi ani, timp pentru care vom organiza un concurs pentru ocuparea acestei păoziţii. De asemenea, ne gândim la o reorganizare a CNEE”, a declarat pentru MEDIAFAX Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei. În schimb, Mirescu ocupă poziţia de director al Editurii Didactica şi Pedagogica care ţine de Ministerul Educaţiei.
Citeşte şi: Ministerul Educaţiei a anunţat că elevii de clasa a IV-a vor avea manuale şcolare noi la 7 discipline
De asemenea, contactat de MEDIAFAX, directorul CD PRESS, Costin Diaconescu, a declarat că din punctul său de vedere, nu a fost vorba de o desecretizare. „Din punctul meu de vedere, CNSC ne-a respins oferta din primăvară. Am respectat decizia CNSC, dar nu este una corectă fiindcă nu a fost o desecretizare, a fost o eroare a completului de judecată de la CNSC. Nu am mai depus contestaţie la decizia CNSC pentru a nu prelungi problema, ca elevii să aibă manuale la toamnă”, a declarat Costin Diaconescu, directorul editurii CD PRESS.
Ora 8.00 Corpul de Control al premierului a descoperit nereguli la licitaţia pentru manualele de clasa a IV-a, cum ar fi încălcarea procedurii de secretizare/desecretizare a ofertelor de manuale, neregulile fiind semnalate la vremea respectivă şi de către reprezentanţii mai multor edituri care au participat la licitaţia organizată de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE).
Documentul, obţinut în exclusivitate de MEDIAFAX, arată că în cazul editurii care a câştigat iniţial cele mai multe loturi de manuale în cadrul liciaţiei, şi anume CD PRESS S.R.L., reprezentanţii altor edituri participante la licitaţie au depus plângeri la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), „unul dintre motivele invocate fiind că autoritatea contractantă (CNEE) a admis şi declarat câştigătoare ofertele depuse de CD PRESS S.R.L., în condiţiile în care ofertantul nu a respectat modalitatea de prezentare a ofertei tehnice, prevăzută în conţinutul documentaţiei de atribuire”.
În urma deciziei CNSC, pronunţată la data de 3 mai 2016, comisia de evaluare a ofertelor din cadrul CNEE a procedat la reevaluarea ofertelor, „împrejurare în care a decis că ofertele contestate (inclusiv oferta alternativă), depuse de societatea CD PRESS S.R.L. pentru cele cinci loturi, sunt neconforme, acestea neîndeplinind toate condiţiile de admisibilitate prevăzute în documentaţia de atribuire”, se arată în document.
Cele cinci loturi la care se face referire în document sunt manualele de Limbă şi Literatură Română, Matematică, Ştiinţe ale Naturii, Istorie, Geografie, Arte Vizuale şi Abilităţi Practice.
Corpul de Control mai arată că în cazul celor două loturi de manuale şcolare pentru Educaţie Civică şi Muzică şi Mişcare, pentru care decizia comisiei de evaluare a ofertelor nu a fost contestată, deşi ofertele tehnice ale societăţii CD PRESS S.R.L. au fost prezentate în aceeaşi modalitate, CNEE a încheiat cu acest operator economic acorduri-cadru.
Corpul de Control a sesizat nereguli şi în privinţa atribuţiilor directorului CNEE, Cristian Mirescu.
„În perioada de derulare a procedurii de atribuire, directorul CNEE a îndeplinit, în acelaşi timp, atât atribuţiile preşedintelui comisiei de evaluare, cât şi atribuţiile conducătorului autorităţii contractante, atribuţii diferite, prevăzute distinct de reglementările legale aplicabile în materia achiziţiilor publice. Verificările efectuate în cadrul acţiunii de control au evidenţiat şi faptul că preşedintele comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul CNEE a consultat tabelele secretizate care conţineau corespondenţa cod-ofertant, anterior desecretizării acestora, încălcând astfel procedura de secretizare/desecretizare aplicabilă acestei proceduri de atribuire”.
De asemenea, Corpul de Control al Premierului a mai făcut o constatare, faptul că CNEE nu are nici până acum un consilier juridic, postul fiind vacant. Mai mult, pe perioada organizării licitaţiei, CNEE a contractat serviciile unui birou de avocatură, care s-au dovedit a fi mult mai scumpe decât i-ar fi costat salariul unui consilier juridic angajat în cadrul CNEE. Este vorba de două contracte de servicii cu un cabinet individual de avocat, în baza cărora, la data de 11 mai 2016, a efectuat plăţi în valoare totală de 190.387 RON, rezultând o medie de 11.199 RON pe lună.
„Din datele comunicate de Corpul de Control al primului-ministru de către reprezentanţii CNEE a rezultat faptul că în perioada ianuarie 2015 - mai 2016, cheltuielile lunare totale pe care entitatea le-ar fi efectuat în situaţia în care postul de consilier juridic ar fi fost ocupat (reprezentând salariul brut al angajatului şi contribuţiile angajatorului aferent acestui salariu) erau în cuantum de 3.551 RON dacă ocupantul funcţiei publice venea din sistemul de învăţământ, respectiv 3.086 RON dacă persoana provenea din afara sistemului de învăţământ, cheltuieli care ar fi fost de aproximativ trei ori mai mici faţă de media cheltuielilor lunare efectuate de către CNEE în perioada de referinţă în legătură cu serviciile juridice externe”, se arată în raportul Corpului de Control.
Anchetatorii au dat o serie de recomandări Ministerului Educaţiei. Una dintre ele se referă la dispunerea de către conducerea CNEE a unor măsuri concrete în vederea elaborării sau revizuirii, după caz, a procedurii ori emiterea de norme interne cu privire la activitatea de secretizare/desecretizare a ofertelor de manuale, în cel mult trei luni de acum încolo.
În al doilea rând, Corpul de Control recomandă desemnarea, în cadrul procedurilor de atribuire, a unor persoane diferite pentru calitatea de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor faţă de persoana care asigură conducerea CNEE, termenul pentru aplicarea acestei recomandări fiind permanent.
De asemenea, o altă recomandare este ca organizarea licitaţiilor pentru realizarea manualelor şcolare să se realizeze astfel încât la acestea să aibă acces cât mai mulţi operatori economici şi să fie asigurată continuitatea procesului de realizare de manuale şcolare şi livrarea acestora cu cel puţin două săptămâni înainte de începerea anului şcolar. În plus, trebuie efectuate demersurile necesare în vederea ocupării funcţiei publice vacante de consilier juridic din cadrul CNEE, în maximum trei luni de acum, mai recomandă Corpul de Control.
Reprezentanţii editurilor au semnalat, în luna martie, nereguli comise în desfăşurarea licitaţiei de manuale pentru clasa a IV-a. Mai exact, este vorba de desecretizarea ofertei unei edituri în faţa comisiei în mijlocul şedinţei de depunere a ofertelor pentru manualele de clasa a IV-a, ameninţări făcute de către preşedintele Consiliul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) Silviu Cristian Mirescu, şi schimbarea procesului verbal după ce editorii au semnat documentul.
Concret, potrivit directorului general al grupului editorial ART, Dan Iacob, în şedinţa de depunere a ofertelor, care a avut loc în data de 10 februarie, editura CD Press, care se numără printre câştigătorii licitaţiei, la majoritatea loturilor, a depus oferta de manuale desecretizată, la cele nouă loturi licitate.
Conform regulamentului licitaţiei de manuale, elaborat de Ministerul Educaţiei, manaulele se depun secretizat, în plicuri, fără să aibă pe copertă sigla, numele editurii şi autorii acesteia. Secretizarea este obligatorie pentru ca evaluatorii să nu ştie cui aparţin manualele pe care le evaluează, să nu fie părtinitori ştiind cărei edituri aparţin.
Însă, reprezentanţii editurilor acuză că în şedinţa din 10 februarie, aşa cum se poate vedea şi în înregistrarea realizată de CNEE şi prezentată în cadrul conferinţei, reprezentantul editurii CD Press a înşirat manualele pe masa comisiei, în faţa colegilor de la alte edituri, în faţa evaluatorilor şi a preşedintelui CNEE, Cristian Mirescu. Practic, evaluatorii au văzut care sunt manualele CD Press.Iniţial, ceilalţi editori au crezut că CD Press va fi automat descalificat, însă pe măsură ce se desfăşura şedinţa, şi-au dat seama că nu se va întâmpla asta, a explicat Dan Iacob în cadrul conferinţei. Mai mult, în a doua parte a şedinţei, Mirescu i-ar fi ameninţat, spune Iacob, însă momentul nu apare pe înregistrări deoarece CNEE le-a dat editorilor acces doar la înregistrarea primei părţi a şedinţei din 10 februarie. „Am eu act de cojocul vostru”, le-ar fi spus Mirescu editorilor, lucru confirmat şi de reprezentanţii altor edituri precum Intuitext, Corint sau Aramis.
Surprizele nu s-au oprit aici, spune Iacob. După finalizarea şedinţei, editorii au semnat un proces verbal în care este descrisă desfăşurarea şedinţei, doar că CNEE a făcut o schimbare în document după ce editorii au semnat. Este vorba de consemnarea desecretizării manualelor CD Press, paragraful fiind adăugat, scris de mână, la sfârşitul procesului verbal. Editorii spun că acest paragraf, care practic spune că ei sunt de acord cu neregulile care au avut loc, adică secretizarea loturilor CD Press în mijlocul şedinţei, a fost adăugat după ce au semnat toţi.
„Rezultatele au fost comunicate în data de 5 martie. În toată perioada de după 5 martie, în mod deliberat, ni s-a interzis accesul la orice, adresele către CNEE nu au primit răspuns sau au avut răspuns negativ”, a povestit Iacob.
Citeşte şi: EXCLUSIV: Corpul de Control al premierului, la Consiliul Naţional de Evaluare şi Examinare pentru a ancheta situaţia licitaţiilor manualelor
Citeşte şi: Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru: Nu voi ezita să trimit Corpul de Control să verifice numirile directorilor la şcoli
Citeşte şi: Elevul din România considerat noul Einstein. Harvard şi Columbia s-au luptat ca să-l aibă student şi i-au oferit burse de 70.000 de dolari pe an
Citeşte şi: Bacalaureatul de toamnă: Elevii susţin marţi proba la limba maternă. 44 de elevi eliminaţi la română
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește și: Ministerul Educaţiei a anunţat că elevii de clasa a IV-a vor avea manuale şcolare noi la 7 discipline
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe