"Farmacia de familie" dispare din proiectul Contractului-cadru pe 2010
Ideea organizării "farmaciei de familie" la care să fie arondaţi bolnavii cronic dispare din proiectul Contractului-cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2010, care va fi supus, miercuri, aprobării Guvernului.
"Farmacia de familie" dispare din proiectul Contractului-cadru pe 2010 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Acest articol a fost scos. Lucrurile rămân ca şi până acum, adică nu vom avea controlul prescrierilor bolilor cronice. Pot spune că desfiinţarea licitaţiilor naţionale în oncologie a însemnat o creştere cu 128 la sută a costurilor, iar la diabetice cu 25 la sută", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă.
Acesta a arătat că farmacia de familie se adresa strict bolnavilor cronic care primesc tratamente prin programele naţionale de sănătate. Farmacistul trebuia să înscrie în baza lui de date respectivul bolnav, iar CNAS avea un control asupra consumului de medicamente.
"În prezent, CNAS nu are niciun control asupra consumului, respectiv a prescrierilor, întrucât nu există registre naţionale în bolile cronice", a spus preşedintele CNAS.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Potrivit acestuia, CNAS a alocat pentru programul de oncologie 200 de milioane de euro, fiind înregistraţi 80.000 de pacienţi.
"Totuşi, numai pentru 11.000 de bolnavi au fost cheltuite 130 de milioane de euro. Fără un registru naţional, pentru fiecare boală există riscul ca numele unui pacient să fie folosit pentru deconturi ilegale. Un exemplu în acest sens este cel al unui pacient pe CNP-ul căruia au fost eliberate şi decontate, în anul 2009, prin doar două farmacii, 50 de reţete în valoare de 350.000 de euro. Acum facem o anchetă în acest caz", a mai spus preşedintele CNAS.
Duţă a spus că "farmacia de familie" avea obligaţia să îi asigure lunar, bolnavului înscris pe lisă, medicaţia prevăzută prin contract.
"Luasem această măsură din două considerente: să asigur continuitatea tratamentului bolnavului cronic şi să elimin fraudele din sistem. Articolul a fost scos", a explicat preşedintele CNAS.
Colegiul Farmaciştilor din România a criticat intenţia CNAS de a introduce acest articol, spunând că va încuraja "afacerile dintre medici şi anumite farmacii".
"Există anumiţi medici de familie care trimit bolnavii numai spre unele farmacii. Mai mult, sunt medici care adună reţetele prescrise într-o lună şi merg cu ele la farmaciile cu care au anumite aranjamente. Organizarea farmaciei de familie va ajuta la menţinerea acestor afaceri", a spus vicepreşedintele CNAS, Clara Popescu.
Noul Contract-cadru pe 2010 trebuie să intre în vigoare la 1 aprilie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO