FOCUS: Ca-n America, într-o şcoală de stat din Timişoara: elevii intră la ore cu penarul şi caietul - GALERIE FOTO

Directoarea unităţii de învăţământ, inspirată de sistemul american de Educaţie, a montat sute de dulapuri pe holurile şcolii, unde elevii îşi lasă ghiozdanul, iar copiii învaţă doar dimineaţa, când sălile de clasă se transformă în cabinete şi laboratoare.

3061 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Ca-n America, într-o şcoală de stat din Timişoara: elevii intră la ore cu penarul şi caietul - GALERIE FOTO

FOCUS: Ca-n America, într-o şcoală de stat din Timişoara: elevii intră la ore cu penarul şi caietul (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

Aşezaţi doi câte doi, 26 de elevi, îmbrăcaţi în veste şcolare, aşteaptă cuminţi în faţa unei săli de clasă, pe hol. Au în mână doar un caiet şi penarul. Este cabinetul de limba română. După două minute de la clopoţelul de intrare, îşi face prezenţa şi profesoara, care le deschide uşa şcolarilor.

Înainte de a se aşeza în bancă, nu uită regula numărul 1: nimeni nu are voie cu telefonul mobil la ore, astfel că gadgetul este "abandonat" pentru 50 de minute într-o cutie.

Cabinetul este plin de culoare, pereţii fiind îmbrăcaţi cu diferite planşe realizate de elevi. În partea dreaptă a celor două table montate pe un perete se află un dulap pe rafturile căruia sunt aşezate zeci de manuale. Sunt pentru elevii de la toate clasele care ajung să facă ore în cabinetul de limba română.

"Elevii au două rânduri de manuale: pe unele le folosesc doar acasă, iar din altele învaţă la şcoală", explică Mihaela Şora, directoarea Şcolii Generale Nr. 30 din Timişoara. Astfel, conducerea unităţii de învăţământ a uşurat ghiozdanul şcolarilor, care nu mai trebuie să care zilnic decât caietele, pachetul cu mâncare şi penarul.

Şcoala din cartierul Soarelui este unică în judeţul Timiş. Pe holurile celor două etaje ale primului corp de clădire, în care învaţă aproximativ 700 de elevi de clasele V - VIII, au fost montate sute de dulapuri. Acestea arată ca o tablă de şah şi dau culoare holurilor zugrăvite în alb. Unele sunt de culoare roz, iar altele, gri.

Conducerea şcolii a luat decizia după ce, în urmă cu doi ani, elevii ajunseseră să facă ore de după-amiaza, din cauza lipsei de spaţiu. Asta pentru că unitatea de învăţământ a devenit din ce în ce mai solicitată, cartierul fiind amplasat într-o zonă în plină dezvoltare.

Sălile de clasă nu au mai rămas ale elevilor, ci au fost transformate în cabinete şi laboratoare pentru profesori. Astfel, în unitatea de învăţământ există cabinete pentru fiecare disciplină. După fiecare oră, elevii părăsesc clasa şi se mută, timp de zece minute, pe hol, unde se află şi dulapurile lor, pentru a schimba caietul, pentru cursul care urmează să înceapă.

"Cel mai mare minus al implementării acestui sistem după model american este gălăgia infernală de pe hol. Dar durează doar zece minute, ne-am obişnuit, apoi totul e liniştit", spune directorul adjunct al şcolii, Crina Rusu.

"Ne-am gândit să găsim o soluţie astfel încât să nu mai avem cursuri de după-amiază, în condiţiile în care sălile au fost tot aceleaşi. Colegei mele, Crina, i-a venit în minte să facem dulapuri individuale pe hol. Cred că a mai văzut şi în alte ţări, eu doar în filmele americane. Fiecare dulap are o poliţă în interior, o parte este pentru caiete şi penar, iar în cealaltă parte elevul pune ghiozdanul şi haina. Începutul a fost greu, cam o lună de zile, până elevii au învăţat unde sunt cabinetele. Se aşează în faţa cabinetului câte doi şi o aşteaptă pe doamna profesoară. Am rezolvat şi punctualitatea la oră, am rezolvat şi orarul elevilor să fie doar de dimineaţă, am rezolvat şi păstrarea sălii de clasă curate. Nu mai avem grija faptelor în săli, să se strice ceva. Elevii ies din sală după ce se termină ora, ies pe hol, în curte, în sala multifuncţională. De asemenea, fiecare profesor care e în sala respectivă a personalizat-o. Fiecare profesor o amenajează aşa cum doreşte, fiind transformate toate cele 21 de săli de clasă în cabinete şi laboratoare", a declarat Mihaela Şora.

Fiecare cabinet este dotat la nivel european, astfel că scaunele pentru elevi sunt tapiţate, au câte două table albe, au videoproiector şi calculator, pe care profesorii le pot folosi în timpul orelor.

"Este excelent să ai cabinetul tău, ai toate materialele didactice acolo, nu trebuie să le mai cari după tine la fiecare clasă. Este bine şi că elevii nu mai vin aşa de încărcaţi la şcoală, îşi lasă lucrurile în dulap. Totodată, nu mai stau în clasă în pauze şi nu mai pot să alearge în clasă, să distrugă bănci, acum stau pe hol", spune Daniela Andrica, profesor de limbă germană.

"În această lună, elevilor de clasa a VIII-a le-am predat despre Nichita Stănescu, care nu e chiar aşa accesibil. Elevii au şi o dilemă - e bărbat sau femeie. Dar mă folosesc de videoproiector ca să le arăt un interviu cu Nichita Stănescu, şi atunci altfel înţeleg. Economisesc şi timp, pentru că în pauză pregătesc ce e necesar pentru ora următoare, nu mai pierd timp din curs", este de părere Florina Ianculescu, profesor de limba română.

Aura Danielescu, inspectorul şcolar general al judeţului Timiş, apreciază sistemul implementat la Şcoala Generală Nr. 30, însă spune că nu poate fi implementat la toate unităţile de învăţământ.

"Orice idee care e inovativă, care duce la o funcţionare bună şi este un model, o agreăm. Nu suntem împotriva a nimic ce merge bine, tot ce merge bine este în regulă. La început a fost puţin mai greu, dar acum lucrurile s-au aşezat şi merg foarte bine. Şi noi l-am apreciat, pentru că nu am mai văzut acest sistem în judeţul nostru. Directorii sunt managerii instituţiilor de învăţământ şi ei trebuie să vină cu astfel de propuneri", a declarat Aura Danielescu.

1.680 de copii, de la clasa 0 şi până la clasa a VIII-a, învaţă la Şcoala Generală Nr. 30 din Timişoara.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici