Kelemen: Nu numai autorităţile au fost responsabile pentru Holocaust, ci şi societatea care a permis acest lucru

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a afirmat, la dezvelirea unui monument închinat evreilor deportaţi din Cluj, că "nu numai autorităţile" au fost responsabile pentru Holocaust, "ci şi societatea care a permis acest lucru", şi că majoritatea este responsabilă pentru minorităţile cu care trăieşte.

Urmărește
851 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Nu numai autorităţile au fost responsabile pentru Holocaust, ci şi societatea care a permis acest lucru

Kelemen Hunor (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Kelemen Hunor, care este şi liderul UDMR, a participat, marţi seară, la ceremonia de dezvelire a "Monumentului inocenţei" închinat memoriei victimelor de origine evreiască deportate din Cluj-Napoca în timpul celui de-al doilea război mondial, manifestarea desfăşurându-se în curtea unei biserici evanghelice-luterane, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Holocaustul a fost cea mai mare tragedie a secolului al XX-lea. Majoritatea este responsabilă pentru comunităţile minoritare cu care trăieşte. Trebuie să spunem că nu numai autorităţile erau responsabile pentru Holocaust, ci şi societatea care a permis acest lucru. Un om poate fi liber cu adevărat numai dacă şi cei din jurul lui sunt liberi. Nu o să aflăm niciodată ce ar fi fost Clujul şi această regiune cu contribuţia celor 18.000 de evrei care au fost deportaţi de aici. Cu siguranţă, oraşul şi ţara ar fi fost mai bogate dacă ar mai fi printre noi", a spus Kelemen.

Episcopul Bisericii Evanghelice-Luterane din România, Adorjani Dezso Zoltan, a declarat, la rândul său, că niciun om nu poate rămâne indiferent cunoscând istoria Holocaustului.

"Noi, maghiarii şi evreii care trăim în minoritate, suntem popoare care, prin încercările înfruntate şi umilinţele suportate, împărtăşim aceeaşi soartă. Secolul al XX-lea a fost scena unei tragedii de care nu avem voie să uităm niciodată, când un sistem politic criminal, nazist, a încercat să radă de pe faţa pământului întreg poporul evreu. Este obligaţia noastră omenească şi creştină să nu uităm ci, dimpotrivă, să ne amintim şi să luăm atitudine, să confruntăm în mod curajos trecutul, să ne căim, să iertăm şi să ne împăcăm. Nu noi putem învinge răutatea, ci numai Dumnezeu, el singur poate rupe cercul vicios al violenţei şi brutalităţii", a spus episcopul.

Monumentul, opera sculptorului clujean Adorjani Endre, este din bronz şi reprezintă o fată în genunchi, iar pe soclu scrie, în latină, "Non omnis moriar" ("Nu voi muri de tot").

La manifestare au mai fost prezenţi, printre alţii, Latorcai Csaba, reprezentant al Guvernului Ungariei, Schwartz Robert, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Cluj, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca Horvath Anna, episcopii bisericilor tradiţionale maghiare din Ardeal.

În 1944, peste 18.000 de evrei din Cluj-Napoca au fost deportaţi în lagărele de război naziste.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
www.businessmagazin.ro
Cine sunt rădăuţenii care au construit o afacere gigant în România cu care se apropie de 100 de milioane de euro