CCR a decis că există conflict între Preşedinţie-Parlament pe desemnarea lui Orban ca premier / Reacţia premierului: Declar public că vreau să formez o majoritate parlamentară / Liderul PSD nu exclude declanşarea anticipatelor

  • CCR a decis că există conflict între Preşedinţie-Parlament pe desemnarea lui Orban ca premier.
  • Ludovic Orban, după decizia CCR: Declar public că vreau să formez o majoritate parlamentară
  • Premierul interimar a atacat Curtea după decizie.
10431 afișări
Imaginea articolului CCR a decis că există conflict între Preşedinţie-Parlament pe desemnarea lui Orban ca premier / Reacţia premierului: Declar public că vreau să formez o majoritate parlamentară / Liderul PSD nu exclude declanşarea anticipatelor

CCR a decis că există conflict între Preşedinţie-Parlament pe desemnarea lui Orban ca premier

Update ora 17.45 Preşdintele PSD nu exclude declanşarea alegerilor anticipate

Marcel Ciolacu a declarat că deşi PSD a boicotat şedinţa plenului reunit de luni, nu înseamnă că alegerile anticipate nu sunt posibile. Citeşte continuarea...

Update ora 17.00 Ludovic Orban, după decizia CCR: Declar public că vreau să formez o majoritate parlamentară 

Ludovic Orban a declarat, luni, că va încerca să formeze o majoritate parlamentară. Premierul a precizat că este convins că preşedintele Klaus Iohannis va lua cea mai bună decizie în legătură cu desemnarea noului prim-ministru. Citeşte continuarea...

Ştirea iniţială:

Curtea Constituţională a stabilit, luni, că există conflict juridic de natură constituţională între Preşedinţie şi Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcţia de premier de către şeful statului Klaus Iohannis, au declarat surse ale instituţiei, pentru MEDIAFAX.

Prin urmare, preşedintele Klaus Iohannis va proceda la desemnarea unei alte persoane pentru funcţia de prim-ministru, au adăugat sursele citate.

Desemnarea de către preşedintele Klaus Iohannis a lui Ludovic Orban în funcţia de premier, pentru a doua oară, este neloială, a spus, luni, deputatul Florin Iordache, la Curtea Constituţională.

„Am sesizat Curtea cu această desemnare a domnului Orban pe care o considerăm neloială din partea Preşedintelui. Consultările nu trebuie să fie formale, atâta vreme cât scopul lor este acela de a forma un Guvern.... Noi considerăm că această declaraţie privind resuscitatea încrederii în parlament este total greşită. Trebuie să aibă o atitudine care să ducă la formarea unui guvern, nu la o dizolvare”, a mai declarat Iordache.

În replică, consilierul prezidenţial Mihaela Ciochină a reamintit că opţiunea alegerilor anticipate şi dizolvării Parlamentului a fost adusă în discuţie mai întâi de partide şi societatea civilă.

„În calitatea sa de mediator, preşedintele României nu putea ignora această preocupare”, a explicat Mihaela Ciochină.

După ce Guvernul Orban a fost demis prin moţiune de cenzură, preşedintele Klaus Iohannis a decis să-l desemneze, din nou, pe Ludovic Orban pentru Palatul Victoria.

De pe 17 până pe 19 februarie, miniştrii Cabinetului Orban au fost audiaţi în comisiile reunite ale Parlamentului, iar votul de învestire va fi dat luni, 24 februarie, într-un plen reunit care va începe la ora 16.00.

Din cei 16 membri ai Executivului, doar patru au primit aviz pozitiv în forurile legislative de specialitate şi anume Nicolae Ciucă - Apărare, Bogdan Aurescu - Externe, Virgil Popescu - Economie şi Adrian Oros - Fonduri Europene.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului are programată, luni, o şedinţă pentru învestirea Guvernului Orban 2, de la ora 16.00.

Orban: Ca un fir roşu, de câţiva ani, CCR afectează atribuţiile constituţionale ale preşedintelui

Premierul Ludovic Orban, în urma deciziei CCR: Ca un fir roşu, de câţiva ani, Curtea Constituţională a României afectează atribuţiile constituţionale ale preşedintelui

Premierul interimar, Ludovic Orban, a spus, luni, după decizia CCR, că, precum un „fir roşu”, de câţiva ani, Curtea Constituţională, prin deciziile pe care le ia, afectează atribuţiile constituţionale ale preşedintelui, sugerând un partizanat între CCR şi PSD.

„Nu există nicio prevedere constituţională care îl împiedică pe preşedintele României să nominalizeze un candidat de premier cum sunt eu. De o bună bucată de vreme aproape orice conflict juridic sau orice sesizare a CCR a fost tratată de CCR de pe poziţii partizane, dându-se satisfacţie PSD, fie preşedinţilor celor două Camere care au invocat conflicte juridice de natură constituţională. Nu putem să nu vedem un partizanat al CCR”, a afirmat Ludovic Orban.

Premierul interimar a mai spus că nu poate să înţeleagă pe ce text constituţional se bazează decizia de luni a CCR.

„În cuprinsul comunicării, CCR se contrazice. Invocă o decizie a CCR privitoare la un proiect de reviziunre a Constituţie, din 2014, uitând că a statuat CCR faptul că acele pronunţări ale CCR privitoare la iniţiative de revizuire a Constituţiei care nu au fost materializate, adoptate, nu pot face parte din jurisprudenţa CCR. (...) E clar că deciziile CCR afectează atribuţiile constituţionale ale preşedintelui României. Preşedintele e persoana publică cu cea mai mare legitimitate în arhitectura statului român, deoarece e ales cu 50% plus 1 la vot. Ca un fir roşu, de câţiva ani, CCR prin deciziile pe care le ia afectează atribnuţiile constituţionale ale preşedintelui. Dacă citiţi Constituţia, veţi vedea că preşedintele nu e constrâns să numească un premier. Că există o procedură constituţională care e foarte bine stabilită. Doar dacă e un partid care deţine 50% plus 1 abia atunci preşedintele trebuie să numească un premier de la acel partid”, a adăugat Orban.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ccr,
conflict,
orban

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici