Medic: Cine a cumpărat iodură de potasiu să nu o folosească, excesul poate fi nociv

Iodura de potasiu nu trebuie folosită în acest moment de către români chiar dacă au reuşit să o procure, întrucât excesul acesteia poate crea probleme de sănătate, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, prof. dr. Constantin Dumitrache, şef de clinică la Institutul "Parhon" din Bucureşti.

13095 afișări
Imaginea articolului Medic: Cine a cumpărat iodură de potasiu să nu o folosească, excesul poate fi nociv

Cine a cumpărat iodură de potasiu să nu o folosească, excesul poate fi nociv (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Iodura de potasiu este recomandată în primele două ore de la producerea unui accident nuclear, întrucât aceasta blochează tiroida şi nu mai absoarbe radiaţiile. După două ore tiroida se blochează în proporţie de 60 la sută şi o parte din radiaţii sunt absorbite, iar administrată la o zi după un accident se blochează în proporţie de 20 la sută", a spus Constantin Dumitrache.

El a susţinut că, în acest context, utilizarea iodurii de potasiu de către români nu face altceva decât să creeze probleme de sănătate, mai ales că în România, prin iodarea universală a sării, avem în organism deja o cotă de iod care nu trebuie suplimentată excesiv.

Potrivit profesorului Dumitrache, sunt multe persoane cărora administrarea iodului le este absolut interzisă, întrucât primesc anumite tratamente care conţin această substanţă. Acestea sunt persoanele care iau iod în cazul anumitor suferinţe ale tiroidei sau pentru tulburări de ritm, care au făcut investigaţii cu substanţe de contrast sau care au consumat iod din anumite motive.

"Orice administrare de iod se va face numai în cazul în care autorităţile hotărăsc acest lucru şi la prescrierea expresă a unui medic. Oricum, oamenii se supun radiaţiilor atunci când fac anumite investigaţii medicale, cum ar fi de exemplu computer tomograf sau radiografii pulmonare. De aceea, recomand o dată în plus ca nicio persoană să nu folosească iodura de potasiu de capul ei, chiar dacă a reuşit să şi-o procure", a subliniat Constantin Dumitrache.

El a făcut referire şi la alimentele care au fost contaminate în urma evenimentelor recente din Japonia, arătând că ar trebui interzis orice import de alimente din Japonia, dar şi din ţările apropiate care au fost afectate de norul radioactiv.

Totodată, Constantin Dumitrache a recomandat ca un bolnav să facă, într-un an, cel mult două investigaţii computer tomograf şi o radiografie pulmonară pentru a evita radierea excesivă.

"În România nu există nicio motivaţie pentru a folosi suplimentar iod. Date mai multe legate de utilizarea şi efectele iodurii de potasiu pot fi găsite pe site-ul Institutului de Endocrinologie unde au fost publicate toate ghidurile şi indicaţile privind acest produs. Mai mult, oamenii trebuie să ştie că aerul marin are de 100 de ori mai mult iod decât aerul continental şi că alimentaţia japonezilor este foarte bogată în iod. În acest context, nicio măsură luată în Japonia de către autorităţi nu poate fi valabilă pentru restul lumii, deciziile fiind luate de către autorităţile responsabile ale fiecărui stat", a conchis profesorul Dumitrache.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a prezentat Guvernului o informare privind procedura de protecţie preventivă a populaţiei cu iodură de potasiu, în caz de expunere colectivă la risc, potrivit căreia România nu este afectată de creşteri ale radiaţiilor provenind din Japonia.

Potrivit documentului întocmit de specialiştii în sănătate publică, administrarea preventivă a iodului non - radioactiv este recomandată medical numai în momentul constatării expunerii prin inhalarea aerului contaminat cu iod radioactiv. MS a mai preciat că achiziţionarea, în aceste zile, a tabletelor de iodură de potasiu din farmaciile cu circuit deschis este inutilă pentru cea mai mare parte a persoanelor, deoarece acestea nu conţin iod suficient pentru blocarea tiroidiană, existând şi riscul intoxicaţiei voluntare.

Pe de altă parte, cererile de iodură de potasiu au crescut în farmacii, românii fiind interesaţi de achiziţionarea acestui produs. Farmaciştii susţin însă că, deşi au lansat mai multe comenzi, depozitele sunt goale, iodura de potasiu putând fi găsită numai la Cernavodă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici