- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.11.2012, 15:26)
- Laura Mitran
Medicii de familie semnalează CNAS erori în sistemul reţetelor electronice
Medicii de familie au semnalat CNAS mai multe erori în sistemul de prescripţie electronică, ce măresc timpul de aşteptare al pacienţilor sau chiar fac imposibilă eliberarea unei reţete electronice, care din 1 ianuarie 2013 va fi singura modalitate de obţinere a medicamentelor gratuite şi compensate.
Urmărește
1001 afișări
Medicii de familie semnalează CNAS erori în sistemul reţetelor electronice (Imagine: Shutterstock)
Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) semnalează Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) problemele întâmpinate de medicii de familie după primele patru luni de utilizare a sistemului de prescriere electronică a reţetelor compensate şi gratuite.
Reprezentanţii SNFP şi FNPMF au arătat, marţi, într-un comunicat de presă, că problemele inerente ale Sistemului Informatic de Prescripţie Electronică (SIPE) pot fi rezolvate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în timp util, astfel încât pacienţii să nu aibă de suferit începând din 1 ianuarie 2013, când reţeta electronică va deveni singura modalitate de obţinere a medicamentelor gratuite şi compensate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
-
Donald Trump afirmă că pregăteşte o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina
Aceştia au precizat că atunci când medicul verifică online pe serverul CNAS, în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), dacă pacientul aflat în acel moment în cabinet apare în sistem ca asigurat sau nu, în aproximativ 10 la sută din cazuri constată că serverul CNAS conţine date eronate, cum ar fi: elevii care au împlinit 18 ani apar neasiguraţi, deşi conform legii, rămân asiguraţi dacă îşi continuă şcolarizarea, până la 26 ani; pensionari cu pensii sub 700 lei apar ca pensionari obişnuiţi, cu pensii peste 700 lei; nou-născuţii sunt validaţi în sistem abia după a doua lună, astfel încât nu pot beneficia de servicii în sistemul de asigurări în primele două - trei luni de viaţă şi nici serviciile acordate acestora nu pot fi decontate conform legii, către furnizori; persoane cu handicap sau beneficiari ai unor legi speciale care ar avea dreptul la reţete gratuite apar ca pensionari obieşnuiţi.
Totodată, reprezentanţii SNFP şi FNPMF susţin că încă mai există cazuri în care medicul află interogând SIUI "că pacientul viu aflat în faţa sa şi care solicită un serviciu medical ar fi de fapt decedat".
Potrivit acestora, datele eronate pun medicul în imposibilitatea de a elibera reţeta electronică. Sistemul Informatic de Prescripţie Electronică verifică în SIUI categoria de asigurat a fiecărui pacient şi o preia în reţeta electronică automat, iar tot ceea ce nu corespunde, apare ca eroare şi nu permite eliberarea reţetei, fie în cabinet, fie în farmacii.
Pacientul este împiedicat astfel de SIUI să beneficieze de drepturile sale de asigurat, fiind obligat să meargă la ghişeul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate pentru clarificarea situaţiei, au precizat sursele citate.
"Din păcate, de cele mai multe ori, rezolvarea situaţiei este temporară. În momentul în care CNAS actualizează datele de pe server cu cele primite de la partenerii săi (ANAF, inspectoratele şcolare, casele de pensii, evidenţa populaţiei ş.a.), datele eronate reapar în SIUI", se arată în comunicatul citat.
Ca soluţie la această problemă, medicii de familie propun ca SIUI să conţină filtre care să avertizeze funcţionarii CNAS în momentul preluării datelor de la ANAF, inspectorate şi alte instituţii. În cazul în care datele sunt diferite de cele existente în baza de date, funcţionarii CNAS să poată valida manual informaţia, verificând dacă este o eroare care se tot repetă, şi anunţând partenerul despre aceasta, pentru a o corecta. De asemnea, medicii de familie sugerează ca aplicaţia informatică în care partenerii CNAS completează datele să conţină chei suplimentare de control, astfel încât erorile să fie reduse.
Medicii de familie mai semnalează că, deşi timpul necesar verificării şi înregistrării unei reţete electronice în SIPE este de obicei de 30 - 50 de secunde, există perioade în care acesta răspunde, uneori cu o eroare, după mult mai mult timp.
"Procesul de verificare şi înregistrare trebuie reluat, semnătura electronică trebuie revalidată, timp în care activitatea medicului este blocată. Acest lucru duce la nemulţumiri ale pacienţilor, atât a celui aflat în cabinet în acel moment cât şi a celor programaţi pe care medicul este nevoit să îi roage să aştepte", au precizat sursele citate.
Soluţia acestei probleme, propusă de medicii de familie, este optimizarea SIPE astfel încât verificarea şi înregistrarea să dureze maxim 15 secunde, comparabil cu timpul necesar POS-urilor bancare pentru a verifica şi înregistra o plată cu cardul.
Totodată, SNFP şi FNPMF arată că prescrierea reţetelor electronice presupune utilizarea unei semnături electronice, pentru verificarea în sistem a prescriptorului, însă există două situaţii care duc la imposibilitatea untilizării semnăturii electronice. Astfel, în cazul blocării, pierderii sau furtului semnăturii electronice, durata obţinerii unei noi semnături este de minimum două zile, timp necesar atât emiterii de către furnizorul de servicii de certificare cât şi înregistrării în SIUI de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a noii semnături electronice.
De asemenea, în cazul zilelor de concediu ale unui medic, procedura de recunoaştere în SIUI a semnăturii electronice a medicului înlocuitor nu este în prezent elaborată de către CNAS. Acest lucru a dus în această perioadă de testare la anularea tuturor reţetelor prescrise de medicul înlocuitor şi refacerea lor de către medicul înlocuit la revenirea din concediu, au precizat reprezentanţii celor două organizaţii.
Soluţia acestor probleme, propusă de medicii de familie, este ca SIUI si SIPE să permită înregistrarea semnăturii electronice a medicului înlocuitor pe CUI-ul furnizorului doar pe perioada înlocuirii, printr-o procedură simplă.
O altă problemă semnalată CNAS o reprezintă întreruperile de curent electric, de acces la internet - problemele temporare, dar inerente ale componentelor hardware şi software -, ce duc, potrivit SNFP şi FNPMF, la perturbarea activităţii medicale şi nemulţumirea pacienţilor, nevoiţi să aştepte remedierea problemelor.
Medicii de familie propun ca şi după 1 ianuarie 2013 să existe posibilitatea de prescriere offline pe formulare pretipărite, în cazul apariţiei unor astfel de probleme. De asemenea, ei pledează pentru optimizarea aplicaţiei oferite de CNAS pentru prescrierea electronică, astfel încât în cazul în care validarea şi confirmarea reţetei necesită prea multe minute, acest proces să nu ducă la blocarea calculatorului şi implicit a activităţii din cabinet.
"În final dorim să precizăm că sperăm ca, până în ianuarie 2013, aceste probleme legate de prescripţia electronică sa fie rezolvate. Avem certitudinea că este necesar să existe o variantă de «rezervă», pentru ca pacienţii noştri să nu aibe de suferit în lipsa tratamentului care, astfel, nu ar putea fi prescris", au mai arătat reprezentanţii SNMF şi FNPMF.
Peste 9.000 de medici au prescris în sistem electronic 1.969.887 de reţete din 1 august şi până în 17 octombrie, excepţie făcând cei în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Casa Transportatorilor, potrivit CNAS.
În 17 octombrie 2012, în sistem erau 2.001.964 reţete prescise şi validate, dintre care 1.969.887 prescrise online, 31.267 offline la cabinet şi 810 offline la domiciliu. Din totalul reţetelor, 1.668.892 au fost eliberate. Reţetele au fost prescrise de 9.114 medici, potrivit sursei citate.
Din 2 iulie, reţetele electronice se eliberează în paralel cu cele pe hârtie. Trecerea completă la noul sistem este prevăzută pentru 1 ianuarie 2013, când prescrierea electronică şi eliberarea medicamentelor compensate se vor face exclusiv în sistemul prescripţiei electronice (online şi offline).
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk: Am epuizat suma cumulativă a cunoștințelor umane
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește și: Modul de funcţionare a sistemului prescripţiei electronice. Medicii pot prescrie cel mult şapte medicamente pe o singură reţetă electronică
Citește și: Care sunt avantajele prescripţiei electronice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce faci atunci când nu te vede nimeni? Locuitorii din Utah au cele mai multe curiozități și se informează despre sex
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe