Mii de persoane asistă la manifestările dedicate Zilei Marinei, la Constanţa

Mii de persoane asistă, miercuri, pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanţa, la manifestările prilejuite de Ziua Marinei, la festivităţi fiind prezent şi ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, care a declarat că Forţene Navale Române vor participa la o operaţiune în Oceanul Indian

294 afișări
Imaginea articolului Mii de persoane asistă la manifestările dedicate Zilei Marinei, la Constanţa

Mii de persoane asistă la manifestările dedicate Zilei Marinei, la Constanţa (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Manifestările prilejuite de Ziua Marinei au început la ora 10.00, atunci când oficialităţile au fost întâmpinate de garda de onoare şi muzică militară. Apoi, un sobor de preoţi, în frunte cu arhiepiscopul Tomisului IPS Teodosie, a oficiat serviciul religios, după care a început exerciţiul demonstrativ al Forţelor Navale.

În discurul său, minsitrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a anunţat că la sfârşitul acestui an Forţele Navale Române vor participa la o operaţiune antipiraterie în Oceanul Indian.

"Anul acesta, în perioada septembrie-decembrie, marinarii militari sub stindardul Uniunii Europene vor participa la Operaţiunea antipiraterie «Atlanta» din Golful Aden şi Oceanul Indian, cu Fregata Regele Ferdinand. Elemenetele de noutate ale acestei misiuni sunt multiple - geografic este prima misiune de luptă la o distanţă de peste 2.500 de mile maritime şi deopotrivă prima participare a unei nave militare româneşti la operaţiunea maritimă de securitate în această zonă geografică. Participarea Forţelor Navale la misiuni regionale, NATO şi ale UE, contribuie la creşterea substanţială a competenţelor operaţionale ale Marinei noastre", a declarat Dobriţoiu.

El a mai spus că MApN trebuie să depăşească dificultăţi financiare majore, susţinând că are fonduri doar pentru menţinerea angajamentelor internaţionale

"La ora actuală, MApN are de surmontat dificultăţi financiare majore, iar cu bruma de cheltuieli asigurate pentru operare şi mentenanţă reuşim doar să ne menţinem angajamentele, internaţionale asumate. Vă mărturisesc că încercăm să identificăm resurse prin valorificarea cărora să putem permite realizarea programelor de înzestrare ale Armatei Române în mod armonios şi ţinâd cont şi de nevoile operaţionale ale Forţele Navale", a mai spus Dobriţoiu.

El a salutat participarea Marinei Militare la "importante iniţiative de cooperare regională care au făcut din spaţiul Mării Negre un spaţiu al securităţii, al transparenţei şi al încrederii reciproce".

La ora transmiterii acestei ştiri, pe faleza din faţa Cazinoului din Constanţa au loc demonstraţii militare.

Ziua Marinei Române este sărbătorită de mai bine de un secol, în fiecare an, pe 15 august, odată cu sărbătoarea Sfintei Marii - Praznicul Adormirii Maicii Domnului. Pentru prima dată în istoria modernă a ţării, ea a fost sărbătorită la Constanţa în 1902.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici