MTS: Descentralizarea cluburilor sportive se va face progresiv

Descentralizarea activităţii unor cluburi sportive şi a patrimoniului de interes local administrat de direcţiile pentru sport judeţene şi a cluburilor sportive se va face progresiv, fără să afecteze activitatea sportivă de performanţă, potrivit unui proiect de act normativ pus în dezbatere publică.

150 afișări
Imaginea articolului MTS: Descentralizarea cluburilor sportive se va face progresiv

MTS: Descentralizarea cluburilor sportive se va face progresiv (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

MTS a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre privind modul în care se va realiza descentralizarea activităţii sportive şi de tineret.

Potrivit proiectului de act normativ, preluarea activităţilor şi a patrimoniului de interes local se va realiza progresiv, la solicitarea autorităţilor publice judeţene sau locale avâdu-se în vedere atât obiectivele Programului de Guvernare, cât şi recomandările Comisiei Europene şi prevederile din Cartea albă privind sportul, în aşa fel încât să nu se perturbe activităţile sportive de performanţă.

După finalizarea procesului de descentralizare, baza materială sportivă a direcţiilor pentru sport judeţene şi cea administrată în prezent de cluburile sportive, precum şi centrele de agrement vor trece în administrarea consiliilor judeţene sau locale, respectând anumite cerinţe.

Astfel, consiliile judeţene sau locale vor avea obligaţia să menţină destinaţia imobilelor pentru desfăşurarea activităţilor de educaţie fizică şi sport, să efectueze lucrări de întreţinere şi modernizare a bazei sportive preluate, să respecte programul de desfăşurare a acţiunilor prevăzute în calendarul competiţional intern şi internaţional şi să asigure folosirea cu titlu gratuit a imobilelor, pentru desfăşurarea acţiunilor menţionate.

De asemenea, autorităţile locale vor fi obligate să asigure finanţarea în următorii ani cel puţin la nivelul anului 2009.

La finalul procesului de descentralizare, vor înfiinţate în subordinea MTS opt inspectorate regionale pentru tineret şi sport, direcţiile judeţene pentru tineret şi cele pentru sport urmând a fi preluate, împreună cu personalul angajat, în subordinea autorităţilor publice judeţene.

Prin intermediul inspectoratelor regionale pentru tineret şi sport, MTS va implementa politica guvernamentală în domeniul tineretului şi sportului la nivel local şi va exercita rolul de supraveghere şi control în acest domeniu.

În prezent, MTS are în subordine direcţiile judeţene pentru tineret, direcţiile judeţene pentru sport, cluburile sportive municipale, precum şi alte instituţii cu personalitate juridică proprie. Prin intermediul lor, MTS administrează baza materială pentru sport şi centre de agrement.

Potrivit proiectului de regulament privind descentralizarea, MTS va iniţia procedura privind descentralizarea activităţilor sportive şi de tineret prin transmiterea către autorităţile locale a unei liste referitoare la activitatea cluburilor sportive, baza materială pentru activitatea sportivă şi centrele de agrement aflate în proprietatea publică a statului care urmează să fie descentralizate.

De asemenea, MTS va comunica autorităţilor locale şi numărul angajaţilor care administrează aceste imobile, numărul secţiilor sportive din cadrul cluburilor şi bugetul alocat pentru anul 2009.

Dupa primirea documentaţiei, consiliile judeţene şi locale vor informa MTS dacă intenţionează să preia activităţile cluburilor sportive, a bazei materiale pentru activitatea sportivă şi a centrelor de agrement din judeţul respectiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici