Nicolăescu: Este obligatorie prezenţa defibrilatoarelor semiautomate externe în spaţii publice

Spaţiile publice vor avea obligatoriu defibrilatoare semiautomate externe, accesibile publicului, în vederea acordării primului ajutor persoanelor aflate în stop cardiac, până la sosirea echipajelor de asistenţă medicală de urgenţă, a anunţat, marţi seară, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

303 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: Este obligatorie prezenţa defibrilatoarelor semiautomate externe în spaţii publice

Eugen Nicolaescu (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

"Se prevede obligativitatea existenţei defibrilatoarelor, în zone foarte aglomerate, care să asigure intervenţii operative pentru cetăţeni, aşa cum se întâmplă peste tot în Europa", a spus ministrul.

Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă în care Nicolăescu a prezentat modificările dorite la Legea sănătăţii, unele dintre acestea vizând şi asistenţa medicală de urgenţă.

Potrivit proiectului care include aceste modificări, achiziţionarea şi întreţinerea defibrilatoarelor sunt în responsabilitatea proprietarului său, după caz, a administratorului spaţiului respectiv.

Criteriile de desemnare a spaţiilor şi de amplasare a defibrilatoarelor în acestea, caracteristicile lor minime, precum şi cuantumul amenzilor în cazul nerespectării prevederilor se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, potrivit Ministerului Sănătăţii.

O altă modificare la Legea 95/ 2006 privind reforma sănătăţii se referă la introducerea posibilităţii ca CPU (compartimentele de primiri urgenţe) să intre în coordonarea UPU (unităţile de primiri urgenţe), ceea ce asigură apropierea actului medical de urgenţă de cetăţean, micşorarea transferurilor din zone periferice spre capitala de judeţ şi creşterea capacităţii de salvare a vieţii într-un timp cât mai scurt de la producerea evenimentului, au mai precizat Eugen Nicolăescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici