Oprea: Populaţia trebuie să fie informată că boala limbii albastre nu afectează oamenii

Vicepremierul Gabriel Oprea a cerut ca populaţia să fie informată că boala limbii albastre nu afectează oamenii şi a solicitat ANSVSA să ia măsuri pentru prevenirea şi limitarea acestei boli, după ce în judeţul Buzău au fost confirmate 28 de focare, cu un efectiv de 73 bovine şi cinci ovine.

596 afișări
Imaginea articolului Oprea: Populaţia trebuie să fie informată că boala limbii albastre nu afectează oamenii

Oprea: Populaţia trebuie să fie informată că boala limbii albastre nu afectează oamenii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a convocat, la sediul Guvernului, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, ca urmare a solicitării Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în cazul apariţiei, pentru prima dată în România, a bolii limbii albastre - Bluetongue, specifică rumegătoarelor.

"În calitate de preşedinte al Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, vicepremierul Gabriel Oprea a cerut reprezentanţilor ANSVSA să ia de îndată măsurile necesare în vederea prevenirii şi limitării transmiterii acestei boli la nivel naţional, după ce în judeţul Buzău au fost confirmate 28 de focare cu un efectiv de 73 bovine şi cinci ovine", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne transmis marţi agenţiei MEDIAFAX.

Vicepremierul a cerut specialiştilor prezenţi la şedinţă să se asigure că populaţia este corect informată cu privire la măsurile dispuse de autorităţi şi referitor la specificul bolii Bluetongue, respectiv că nu prezintă riscuri pentru sănătatea oamenilor, menţionând însă că este obligatoriu ca toţi deţinătorii de animale să anunţe rapid autorităţile despre apariţia oricărui semn de boală la animalele proprii.

În urma analizării situaţiei, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a adoptat o hotărâre conform căreia alocarea fondurilor necesare controlului şi eradicării bolii să fie asigurate din bugetele ANSVSA şi ale direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, iar fondurile necesare ecarisării teritoriului în localităţile afectate, din bugetele consiliilor locale ale localităţilor respective.

"În cazul în care bugetul actual nu poate asigura fondurile necesare, ANSVSA va întreprinde demersurile pentru alocarea sumelor necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014", potrivit dispoziţiilor hotărârii.

Conform specialiştilor ANSVSA, boala "Bluetongue" nu afectează omul, dar produce pagube economice prin transmiterea şi îmbolnăvirea altor animale. De asemenea, laptele produs sau carnea acestor animale nu prezintă pericol pentru populaţie.

Întrucât este încadrată ca boală cu risc major pentru animalele rumegătoare, cu impact preponderent de natură economică, apariţia primelor cazuri a fost notificată, conform procedurilor, statelor Uniunii Europene şi ţărilor membre ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală. Din datele existente, în momentul de faţă, focare de boală au fost semnalate şi în alte state din sudul Europei, inclusiv state vecine României.

În aplicarea deciziilor stabilite, specialiştii ANSVSA vor realiza posibilele scenarii de evoluţie a bolii şi vor propune măsurile ulterioare, necesar a fi luate în funcţie de această evoluţie.

Prefectura Buzău a dispus deja restricţii de circulaţie a bovinelor şi ovinelor din localităţile în care boala a fost confirmată prin buletine de analiză şi interzicerea târgurilor de animale. Totodată, sub coordonarea specialiştilor ANSVSA, au fost informate primăriile şi fermeloe crescătoare de animale să ia prime măsuri de prevenire a răspândirii bolii, izolarea animalelor bolnave, colectarea de date pentru ancheta epidemiologică şi inventarierea tuturor exploataţiilor din regiunea afectată.

Conform Hotărârii de Guvern 94/2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, acest organism interministerial are în competenţă inclusiv gestionarea riscurilor biologice, aşa cum sunt epizootiile.

Focare de boala limbii albastre la bovine au fost confirmate pentru prima dată în România în judeţul Buzău.

Prefectul de Buzău, Maria Buleandră, a declarat, marţi, că dacă în urmă cu o zi erau trei localităţi cu focare ale acestei boli, respectiv Beceni, Bisoca şi Săruleşti, în prezent numărul acestora a crescut la şapte, boala fiind confirmată şi în comunele Vintilă Vodă, Siriu, Valea Salciei şi Buda.

Ulterior, şi Direcţia Sanitară Veterinară Vrancea a confirmat existenţa virusului care provoacă boala limbii albastre la o stână din localitatea Năruja, conform procedurilor probele fiind trimise la Bucureşti, de unde va veni rezultatul final.

Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează animalele rumegătoarele şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la sută la sută din efectiv.

Potrivit ANSVSA, care citează literatura de specialitate, o insectă hematofagă poate călători până la 1,5 - 2 kilometri pe zi într-o zonă, iar în anumite condiţii meteorologice (vânturi predominante pe o anumită direcţie şi perioadă, în condiţii favorizante), insectele pot fi purtate la distanţe mult mai mari, ce pot atinge până la 200 de kilometri pe zi.

În Europa, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.

ANSVSA a precizat că este în stare de alertă şi a luat mai multe măsuri, din momentul în care această boală a început să evolueze în ţările vecine. În acest sens, a fost convocat Grupul Naţional de Experţi pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea protejării efectivelor de rumegătoare din România, iar DSVSA judeţene au organizat întâlniri de informare şi instruire cu fermierii crescători de bovine, ovine şi caprine.

Pe site-ul ANSVSA a fost afişată o analiză de risc, pentru informarea tuturor celor interesaţi de Boala limbii albastre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici