Oprescu propune eutanasierea câinilor neadoptaţi în 7 zile

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, la dezbaterile din comisii a legii câinilor fără stăpân, că propune mai multe amendamente pentru rezolvarea situaţiei acestora, printre care eutanasierea câinilor din adăposturi care nu sunt adoptaţi în 7 zile şi eliminarea reîntoarcerii acestora în stradă.

Urmărește
608 afișări
Imaginea articolului Oprescu propune eutanasierea câinilor neadoptaţi în 7 zile

Oprescu propune eutanasierea câinilor neadoptaţi în 7 zile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oprescu a spus, în şedinţa comisiilor juridică şi de administraţie, că apreciază celeritatea discuţiilor privind legea câinilor fără stăpâni şi că are cinci amendamente care "pot să descătuşeze administraţiile locale şi să dispară de pe străzi masa de câini".

El a spus că în contextul eutanasierii câinilor are la adresa sa 196 de plângeri penale.

Oprescu a propus ca, după şapte zile în adăpost, câinii care nu sunt adoptaţi sau revendicaţi să fie eutanasiaţi. El a propus şi eliminarea reîntoarcerii în teritoriu a câinilor, arătând că vaccinarea, curăţarea şi ciparea căţeilor este obligatorie, dar reteritorizarea lor nu este în regulă.

Sorin Oprescu a mai spus că trebuie reguli clare privind adoptarea câinilor, dar şi referitoare la cei care au adoptat câinii şi că toţi care adoptă câini trebuie responsabilizaţi şi când nu-i mai doresc lângă ei să-i poată returna.

Oprescu a propus şi sancţiuni aspre până la incriminarea ca infracţiuni pentru cei care abandonează câinii în spaţiul public şi apoi sunt regăsiţi pe stradă, adăugând că trebuie să constituie infracţiune şi mutatul câinilor dintr-o parte în alta.

"Trebuie să avem mâinile dezlegate să ne facem treaba, nu vorbeşte nimeni de eutanasierea în masă", a mai spus Oprescu.

El a arătat că amendamentele propuse "lămuresc dihonia atunci când vine vorba de eutanasiere".

Oprescu a mai precizat că administraţia locală nu are bani pentru a construi zeci de adăposturi şi nici pentru a îngriji câini cinci-şase ani cât durează viaţa lor.

Primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc, a propus la comisii ca termenul în care câinii să fie ţinuţi în adăposturi să fie de 14 zile şi nu de 7 zile, arătând că în 7 zile câinii care au proprietar pot fi revendicaţi, iar după încă 7 zile cei care nu sunt adoptaţi trebuie să fie eutanasiaţi.

"Noi, primarii de municipii din România, suntem pentru această soluţie radicală", a precizat Pendiuc, arătând că trebuie să fie precizate în lege şi termene în care trebuie să fie colectaţi câinii de pe străzi.

Pendiuc a mai spus că trebuie prevăzute şi sume de bani pentru realizarea acestor lucruri şi le-a spus parlamentarilor că, dacă cineva se întreabă ce se întâmplă cu câinii după eutanasiere, la Piteşti există un incinerator de materii organice.

"La Piteşti, din 2005 avem un incinerator de materie organică şi vă spun asta, dacă cineva se întreabă ce facem cu câinii după eutanasiere, avem soluţii", a adăugat Pendiuc.

Reprezentantul Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu, a spus că este surprins de faptul că după cinci ani este chemat iar la dezbaterea privind câinii fără stăpân şi că sunt primii care nu doresc câinii pe stradă, iar eutanasierea să fie ultima soluţie.

Reprezentanta Asociaţiei "Cuţu, Cuţu" Antoanela Pascu a precizat că asociaţia se opune exterminării în masă a câinilor şi că soluţia eutanasierii prin injecţie letală şi deţinerea câinilor în "megaadăposturi" nu e acceptabilă.

Asociaţia "Cuţu, Cuţu" susţine proiectul de lege în forma Senatului şi că, pe lângă programele de sterilizare la nivel naţional, trebuie făcute şi programe educative, a mai spus reprezentanta asociaţiei.

Fostul senator Marius Marinescu, iniţiator al proiectului de lege privind gestionarea câinilor fără stăpân, a spus că este împotriva eutanasierii câinilor.

El a arătat că şi iubitorii de animale, de cealaltă parte, doresc să fie luaţi câinii de pe stradă şi că trebuie găsite soluţii pentru crearea de adăposturi, inclusiv construirea de ţarcuri în câmp.

El a spus că după ce se vor strânge toţi câinii în adăposturi ONG-urile pot să preia aceste adăposturi şi să aibă grijă de câini.

"Pentru finanţarea acestor adăposturi se găsesc soluţii, trebuie să se dea o derogare ca toate mărfurile perisabile de la supermarket-uri să meargă la aceste adăposturi. Rugămintea e să nu provocăm crime. Nu se poate vorbi de eutanasiere colectivă, ci numai individuală a câinilor cu boli incurabile, a câinilor agresivi", a mai spus Marinescu.

Şeful Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, Vladimir Mănăstireanu, a precizat, în replică la propunerea lui Marius Marinescu, că toate produsele care nu mai pot fi consumate sunt dirijate către unităţile de neutralizare şi nu pot fi introduse în hrana animalelor.

Dezbaterile din comisiile de administraţie şi juridică privind proiectul de lege referitor la gestionarea câinilor fără stăpân continuă în absenţa presei, a reprezentanţilor ONG-urilor şi a primarilor.

Preşedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, a precizat că în comisii vor fi luate în discuţie doar articolele care au fost contestate de Curtea Constituţională şi că toate celelalte dezbateri care nu vizează aceste articole nu au efect în cadrul comisiilor.

"Procedura ne obligă să ne limităm strict la ceea ce a comunicat CC", a spus Ciucă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
www.businessmagazin.ro
Acest CEO consideră că un anume tip de comportament al angajaţilor ridică mari semne de întrebare. Care este acesta şi de ce poate fi dăunător pentru echipă şi companie