Ordonanţa militară 10 prevede relaxarea interdicţiilor pentru persoanele de peste 65 de ani. Noi intervale de timp/ Unii vârstnici pot ieşi din casă indiferent de oră, a anunţat Marcel Vela

  • Ordonanţa militară numărul 10 relaxează din interdicţiile pentru persoanele de peste 65 de ani şi prelungeşte suspendarea unor zboruri.
  • Ministrul Marcel Vela a anunţat că o categorie de persoane de peste 65 de ani va putea ieşi din casă indiferent de oră, în anumite condiţii.
  • Tuturor vârstnicilor li se va permite deplasarea în afara locuinţei pentru două intervale orare, faţă de unul singur cum era până în prezent.
30686 afișări

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, luni, că prin conţinutul Ordonanţei Militare nr. 10, sunt categorii de persoane vârstnice care pot ieşi din locuinţe indiferent de oră.

„În curând ne vom apropia de normalitate. Ştiu că a fost greu, că ne este greu, dar cu toţii avem acelaşi obiectiv: să întărim protecţia în faţa acestui inamic. O veste bună pentru persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani este că circulaţia este permisă în afara locuinţei şi a gospodăriei. Astfel, indiferent de intervalul orar, pot circula în afara locuinţei persoanele peste 65 de ani, în următoarele condiţii: deplasare în interes profesional; în situaţia în care au nevoie de asistenţă medicală care nu poate fi rezolvată de la distanţă, pentru activităţi agricole”, a spus Marcel Vela.

În aceeaşi Ordonanţă Militară se prevede un nou program orar pentru alte categorii de persoane de peste 65 de ani.

„De la 7 la 11 şi de la 19.00 la 21.00 sunt permise deplasările pentru asigurarea de bunuri, pentru motive justificate - cum ar fi asistenţa unui minor sau a unei alte persoane în vârstă, pentru verificarea motivelor deplasărilor se aplică dispoziţiile Ordonanţei Militare nr. 3 şi a prevederilor din această ordonanţă cu privire la prevenirea răspândirii virusului”, a mai spus Vela.

 

Marcel Vela, precizări despre cum va arăta relaxarea după data de 15 mai

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a spus, luni, că relaxarea după 15 mai va fi graduală şi a făcut apel la populaţie să dea dovadă de responsabilitate.

Vela a declarat că relaxarea după data de 15 mai va fi una graduală şi este nevoie în continuare de responsabilitate.

„Mulţi dintre dumneavoastră m-au întrebat cum va arăta relaxarea de după 15 mai. Vă răspund acum, public: relaxarea va fi graduală, iar după data de 15 mai trebuie să fim cu atât mai responsabili în ceea ce priveşte respectarea regulilor. Ştiu că se apropie data de 1 mai, că vremea este frumoasă şi ne face să ne gândim la o plimbare în parc sau la concediu, dar în acelaşi timp este momentul să ne analizăm priorităţile şi să ne dăm seama de ce ceea ce contează cu adevărat: sănătatea şi protejarea atât a noastră, cât şi a celor dragi”, a spus ministrul de Interne.

Vela a dar asigurări că MAI şi toate structurile partenere nu se vor relaxa în această perioadă.

„Sunt sigur că veţi da dovadă în continuare de responsabilitate, de implicare, de solidaritate şi de patriotism”, a mai spus ministrul de Interne.

 

Zborurile spre şi dinspre Spania, suspendate încă 14 zile

Ministrul de Interne Marcel Vela a spus, luni, că prin Ordonanţa Militară nr. 10 se prelungeşte cu încă 14 zile suspendarea zborurilor spre şi dinspre Spania. Şi alte zboruri sunt suspendate, majoritatea până în 14 mai 2020.

„O altă măsură luată, foarte importantă, ţine de suspendarea unor zboruri către ţări unde au fost deja suspendate cursele aeriene pentru 14 zile, perioade care au expirat sau vor expira imediat la începutul lunii mai. În această situaţie, am decis, prin Ordonanţa Militară că va trebui prelungită măsura suspendării zborurilor către Spania şi din Spania pentru toate aeroporturile din România pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 28 aprilie, de mâine (marţi – n.r.), pentru că expira această perioadă”, a spus ministrul de Interne, marcel Vela, luni seara.

Totodată, a fost prelungită şi măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Elveţia, SUA, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Olanda, Turcia şi Iran şi din aceste ţări către România pentru toate aeroporturile din ţara noastră, pentru o perioadă de 13 zile, începând cu data de 2 mai, până în data de 14 mai, inclusiv.

„Am mai prelungit suspendarea zborurilor spre Italia şi din această ţară către România pentru o perioadă de 12 zile începând cu data de 3 mai, aşadar, prelungirea este continuarea suspendării iniţiale, suspendare care acum va fi valabilă până în 14 mai 2020 inclusiv”, a mai spus ministrul.

Tot la capitolul prelungirea suspendării zborurilor intră şi cele din Franţa şi Germania, către România şi din România pentru o perioadă de 10 zile, începând cu data de 5 mai până în data de 14 mai inclusiv.

„Rămâne valabilă permisivitatea, dacă pot să spun aşa, pentru zborurile care efectuează transporturi de marfă, efectuate şi cu aeronave de stat, transport de corespondenţă, transport umanitar sau care asigură servicii medicale de urgenţă, servicii tehnice precum şi aterizări tehnice necomerciale”, a mai spus Marcel Vela.

 

Principalele declaraţii LIVETEXT:

- Incep prezentare ordonantei militare numarul 10. Comportamentul dumneavoatra a fost si este unul responsabil. Am luat la cunostinta despre ce va nelinisteste. Stiu ca a fost greu. Cu totii avem acelasi obiectiv. Sa intarim protectia in fata acestui inamic. Obligatiile respectate acum conduc in viitor catre o singura concluzie: normalitate.

- O veste buna pentru persoanele care au implinit varsta de 65 de ani. Circulatia e permisa in afara gospodariei pentru urmatoarele motive: Deplasare in interes profesional. Pot sa se deplaseze in situatia in care au nevoie de asistenta medicala

- In aceasta ordonananta am prevazut ca persoanele care au implinit varsta de 65 de ani pot circula de la 7 la 11 si de la 19 la 22 in urmatoarele motive: asigurarea de bunuri, deplasarea din motive justificate (deces, asistenta medicala). Pentru verificarea motivelor deplasarilor se aplica dispozitiile ordonantei numarul 3 si a prevederilor din aceasta ordonanţă cu privire la prevenirea raspandirii covid 19.

- Operatorii economici care comercilizeaza alimente si produse de stricta necesitate isi vor organiza programul de lucru pentru a facilita accesul persoanelor de peste 65 de ani in cele 2 intervale orare.

Suspendarea unor zboruri - Am decis ca va trebui prelungita masura suspendarii zborurilor incepand cu data de 28 aprilie. Am decis ca va trebui prelungita masura suspendarii zborurilor  spre Austria, Belgia, Elvetia, SUA, Regatul Unit, Olanda, Turcia, Iran, Italiam Franta, Germania.

Lucratorii din Posta Romana - trimiterile postale pot fi predate destinatarilor prin introducerea in cutia postala. La data publicarii prezentei ordonante isi inceteaza aplicabilitatea prevederi in oug anterioare care pot intra in contradictie cu prevederile de astazi. Sunt mai multe. Le puteti parcurge in Monitorul Oficial.

 - Nerespectarea unor masuri poate fi sanctionata conform prevederilor anterioare din ordonanţe. As dori sa va spun ca in aceasta seara toate detaliile pot fi parcurse in MOF.

Dragi prieteni, multi dintre dumnevoastra m-au intrebat cum va arata relaxarea dupa 15 mai. Aceste masuri de relaxare vor fi facute gradual. Dupa 15 mai trebuie sa fim si mai responsabili. Stiu ca se aproape data de 1 mai si ca vremea e frumoasa. E momentul sa ne analizam prioritatile si sa ne dam seama de ceea ce conteaza cu adevarat. Sanatatea si protejarea noastra si acelor dragi.

-Sunt sigur ca veti da dovada de responsabilitate, solidaritate si patriotism

Preşedintele Kaus Iohannis a anunţat astăzi că programul de ieşire din casă a persoanelor peste 65 de ani se va schimba, iar acestea vor avea la dispoziţie două perioade din zi la care pot părăsi locuinţele. 

„Avand in vedere ca vremea se incalzeste incepand de azi tot prin ordonanţă militară se va schimba acest interval. Vor avea la dispozitie 2 intervale dimineata 7-11 si seara de la 19 pana la 22 cand vor putea sa iasa din casa”, a spus Iohannis.

Cel mai probabil, ministrul de Interne va anunţa o nouă ordonanţă militară, nr.10.


Abonează-te la Mediafax pe Youtube: UNTOLD şi Electric Castle ar putea fi anulate. Câţi bani ar pierde Cluj-Napoca
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici