Video PAŞTE 2017. Mii de credincioşi iau lumină la malul mării. Sezonul estival, deschis printre picamere şi bidinele - FOTO/VIDEO

Cu zgomote de picamer, cu pensule şi bidinele – aşa sunt aşteptaţi turiştii în Mamaia, sâmbătă, când se dă startul sezonului estival. Doar o parte dintre hotelieri sunt pregătiţi să îşi deschidă afacerea şi îi vor primi pe turiştii care vor lua lumina de Paşti adusă din largul Mării Negre.

951 afișări

Hotelierii şi proprietarii teraselor din Mamaia încă se chinuiesc, sâmbătă, să-şi pună haine de sărbătoare, deşi, conform intenţiilor unora dintre ei, sezonul estival pe litoral ar trebui să înceapă, chiar şi neoficial, pe 15 aprilie. Staţiunea este, însă, total nepregătită.

Lucrătorii roiesc în jurul teraselor, încercând să le cosmetizeze, însă majoritatea susţin că acestea vor fi gata abia pentru minivacanţa de 1 mai, şi nu pentru cea de Paşti.

Peste tot în staţiune se aud zgomote de picamer şi de ciocan, iar o armată de muncitori, înarmaţi cu pensule şi bidinele, întind straturi de vopsea proaspătă peste ornamentele din lemn sau fier cu care sunt decorate localurile mai cu ştaif din staţiune.

Din loc în loc, unii patroni mai vrednici au reuşit să termine treaba la timp, pentru ca puţinii turişti care se vor afla pe litoral pentru Sărbătorile Pascale să nu se simtă ca într-un oraş abandonat.

Preţurile afişate sunt decente, oferta fiind destul de variată, de la produse tradiţionale, până la peşte şi alte preparate locale.

Nici hotelierii nu s-au grăbit să-şi deschidă unităţile încă de la Paşti, spunând că este prea devreme şi ar ieşi în pagubă. Conform acestora, nu se aşteaptă la mai mult de 1.000 de turişti care să ajungă la mare în acest weekend.

Hotelierii spun că turiştii care vin de Paşti la mare merg la rude şi prieteni, iar restul vor fi absorbiţi destul de uşor de unităţile hoteliere cu program permanent.

Preţurile, până aproape de 3.000 de lei

În Mamaia au venit cu oferte hoteluri de patru stele, iar pachetul de trei nopţi de cazare variază ca preţ între 830 de lei şi 2.880 de lei, în cameră dublă. De asemenea, există şi pachete pentru două nopţi de cazare, care oscilează între 650 de lei şi 1.000 de lei pentru o persoană. Pachetele includ masa festivă din prima zi de Paşti, mic dejun, precum şi acces gratuit la dotările unităţilor hoteliere - piscină interioară, sauna, sala fitness, spa, masaj şi diverse terapii.

De asemenea, unii dintre hotelieri le-au pregătit turiştilor „surprize de la iepuraş”, degustări de vinuri, precum şi excursii la mănăstirile din Dobrogea, turul centrului vechi al Constanţei şi programe artistice. Cele mai scumpe pachete sunt cele în regim all inclusive.

Lumina de Paşti, adusă din largul Mării Negre

Şi în acest an, credincioşii şi turiştii care vor alege să petreacă sărbătorile pascale pe litoral vor putea lua Sfânta Lumină după ce aceasta va fi adusă de pe mare.

Sâmbătă, în jurul orei 23.40, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, va aduce Sfânta Lumină din largul Mării Negre în zona falezei Cazino din Constanţa.

Lumina Sfântă va fi purtată în procesiune până la altarul de vară din aripa de sud a Catedralei arhiepiscopale, unde, de la ora 24.00, se va oficia Canonul Învierii, urmat de Sfânta Liturghie.

La ceremonie se aşteaptă prezenţa a aproximativ 10.000 de credincioşi.

Peste 400 de poliţişti constănţeni vor fi prezenţi la datorie, în perioada Sărbătorilor de Paşte, pentru a asigura un climat de ordine, linişte şi siguranţă publică şi prevenirea şi combaterea faptelor antisociale. Astfel, echipaje de patrulare ale poliţiei rutiere cât şi echipaje de siguranţă publică vor fi prezente în preajma bisericilor din municipiul Constanţa, în special în zona Catedralei „Sf. Apostoli Petru şi Pavel”, bisericii „Sfânta Maria” şi bisericii „Sf. Mina”, acolo unde vor fi restricţii de circulaţie pe străzile Arhiepiscopiei, bulevardul Marinarilor şi bulevardul Elisabeta, şoseaua Mangaliei sau strada Soveja.

O ceremonie similară va fi organizată şi în Portul Turistic din Mangalia, unde, în noaptea de Înviere, va fi adusă „Lumina de la malul mării”, anunţă Primăria Mangalia.

Înainte de miezul nopţii, mai mulţi corişti ai Arhiepiscopiei Tomisului, vor susţine un recital de cântece religioase cu temă pascală pentru a marca cum se cuvine cea mai mare sărbătoare creştină.

Potrivit reprezentanţilor Protoieriei Mangalia, peste 4.000 de persoane sunt aşteptate să ia Lumina Sfântă, care va fi adusă de către un preot de la Catedrala Arhiepiscopiei Tomisului, chiar înainte de miezul nopţii. Enoriaşii vor primi cutiuţe de pască şi candele.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici