Poliţiştii vor avea puteri mai mari: în ce condiţii pot intra în locuinţe fără acord şi cum se va face legitimarea. Legea intră în vigoare la sfârşitul lunii

Poliţiştii din România vor avea o autoritate mult mai mare de la sfârşitul lunii când intră în vigoare o nouă lege.

3362 afișări
Imaginea articolului Poliţiştii vor avea puteri mai mari: în ce condiţii pot intra în locuinţe fără acord şi cum se va face legitimarea. Legea intră în vigoare la sfârşitul lunii

Poliţiştii vor avea puteri mai mari: în ce condiţii pot intra în locuinţe fără acord şi cum se va face legitimarea. Legea intră în vigoare la sfârşitul lunii

Începând de pe 26 ianuarie, poliţiştii pot intra într-o locuinţă fără acordul proprietarului dacă au informaţii că cineva se află într-un pericol iminent sau dacă deţin informaţii că în respectiva locaţie se ascunde autorul unei infracţiuni grave sau un suspect de terorism. De asemenea, poliţiştii pot intra în locuinţe fără permisiune şi în cazul în care există suspciuni că o persoană decedată se află în interior.

Noua lege prevede şi amenzi mai mari pentru cei care refuză legitimarea. Amenda, care în prezent este de 500 de lei, poate ajunge până la 1.500 de lei.

Şi poliţiştii au anumite reguli ce trebuie respectate atunci când se legitimează. Astfel, poliţistul se prezintă cu numele complet şi precizează şi secţia în care lucrează atunci când se află în uniformă. Dacă este îmbrăcat civil, poliţistul îşi prezintă numele complet, unitatea de poliţie de care aparţine, precum şi legitimaţia sau insigna.

Amenzi mai mari vor primi şi cei care îşi deranjează vecinii. Dacă primiţi o amendă pentru tulburarea liniştii, iar poliţia este sesizată din nou în mai puţin de 24 de ore, amenda va fi de 3.000 de lei - dublu faţă de cuantumul din prezent. O altă pedeapsă în acest caz poate fi reprezentată de 120 de ore de muncă în folosul comunităţii. Amenzile pentru tulburarea liniştii publice în cazul unei petreceri organizate într-un cort sau într-un alt spaţiu care nu este special amenajat pentru asta cresc de patru ori dacă poliţia este sesizată a doua oară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici