Video Preşedintele CNPAS: Verificaţi dacă angajatorii fac plata contribuţiilor

Aproximativ 10.000 dintre cei 90.000 de angajatori bucureşteni nu au plătit contribuţiile pentru luna decembrie, a declarat, marţi, la conferinţa Mediafax Talks about Pensions, preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi alte Asigurări Sociale (CNPAS), Doina Pârcălabu.

2553 afișări

Preşedintele CNPAS a sfătuit angajaţii să verifice lunar dacă angajatorii fac plata contribuţiilor pentru ei. Ea a precizat că în cazul în care un angajat descoperă că într-o lună nu i-au fost plătite contribuţiile obligatorii trebuie să se adreseze în prima fază angajatorului şi, ulterior, Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Doina Pârcălabu a arătat că angajaţii pot să verifice dacă plata contribuţiilor lor este la zi la Casa de Pensii de care aparţin.

Pârcălabu a susţinut că firmele care nu-şi îndeplinesc obligaţiile legale pot fi amendate, însă a subliniat că este interesul angajatului să fie atent la acest aspect pentru că, altfel, atunci când va ajunge la vârsta de pensionare va constata că nu are o pensie suficient de mare raportată la veniturile pe care le-a angajat.

Preşedintele CNPAS a mai precizat că angajaţii români vor primi de la casele de pensii certificate de stagii privind contribuţiile din ultimii trei ani. Ea a explicat că astfel de certificate nu au mai fost trimise din 2006, acele documente făcând referire la contribuţiile plătite în 2005.

De asemenea, Doina Pârcălabu a arătat că persoanele care constată la primirea certificatului de stagiu că figurează cu alte venituri decât cele încasate trebuie să se adreseze angajatorului pentru a vedea ce s-a întâmplat.

"Constatăm după 10 ani de funcţionare a legii pensiilor că oamenii nu cunosc detalii despre sistemul de asigurări sociale", a declarat Doina Pârcălabu.

Aceasta a precizat că, odată cu aplicarea legii unitare de pensii, se doreşte şi o informare a viitorilor beneficiari ai sistemului public de pensii astfel încât persoanele care au acum sub 35-45 de ani să-şi cunoască mult mai bine drepturile pe care le au decât actualii pensionari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici