Raportul Avocatului Poporului privind amenzile pentru lipsa rovinietei, trimis Comisiei de industrii

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, luni, să trimită la Comisia de industrii raportul special al Avocatului Poporului care reclamă mai multe nereguli la aplicarea sancţiunilor date conducătorilor de vehicule privind rovinieta, în baza ordonanţei Guvernului 15/2000.

550 afișări
Imaginea articolului Raportul Avocatului Poporului privind amenzile pentru lipsa rovinietei, trimis Comisiei de industrii

Raportul Avocatului Poporului privind amenzile pentru lipsa rovinietei, trimis Comisiei de industrii (Imagine: Shutterstock)

Avocatul Poporului propune modificarea ordonanţei 15/2000 privind aplicarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri publice.

În raport se arată, printre altele, că Avocatul Poporului a primit mai multe sesizări de la persoane care reclamau că au primit mai multe procese verbale de constatare a contravenţiei pentru aceeaşi faptă constând în neachitarea revinietei, contravenţiile sunt aduse la cunoştinţă după şase luni, cu doar câteva zile înainte de expirarea termenului de prescripţie, ceea ce îngrădeşte dreptul de acces în justiţie al acestuia.

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a anunţat, în 20 aprilie, că va contesta la Curtea Constituţională prevederile actului normativ care reglementează cuantumul sancţiunii pentru lipsa rovinietei, el apreciind, într-o conferinţă de presă, că acestea reprezintă "un abuz fără margini".

"Este evident că sancţiunea complementară amenzii, respectiv plata rovinietei pentru un an întreg, reprezintă un abuz fără margini. Voi ataca aceste prevederi la Curtea Constituţională (CC) cu toată responsabilitatea şi cu toată determinarea", a declarat profesorul Gheorghe Iancu.

Acesta anunţase cu câteva săptămâni în urmă că s-a autosesizat în legătură cu sancţiunile primite de şoferi pentru lipsa rovinietei şi că va analiza cadrul legal în baza căruia acestea sunt dispuse.

Tehnic, acesta a explicat că va contesta prevederile articolului 8 şi pe cele ale anexei ordonanţei de urgenţă în baza căreia este sancţionată lipsa rovinietei.

Iancu a mai spus că a constatat că "sunt mii, poate zeci de mii de români care au primit sancţiuni de acest tip".

"Aceste prevederi sunt o mare eroare de reglementare, un mare abuz împotriva banului cetăţeanului", a mai spus Iancu.

"Este un abuz să-i obligi pe cei sancţionaţi să plătească rovinieta pe un an întreg, mai ales în condiţiile în care, prin lege, un şofer are opţiunea de a cumpăra rovinietă pentru perioade mult mai scurte. Am înţeles că există situaţii în care un şofer a fost amendat de mai multe ori, unii chiar de zeci de ori, pentru lipsa rovinietei, şi de fiecare dată li s-a imputat şi contravaloarea rovinietei pentru un an întreg. Aşa ceva nu este în regulă, este un abuz", declara, în 30 martie, într-o conferinţă de presă, Gheorghe Iancu.

Iancu a ţinut totuşi să specifice că amenda pentru lipsa rovinietei este corectă şi ea trebuie aplicată celor care nu se supun obligaţiei de a plăti pentru a folosi şoselele.

"Să-l amendezi pe şoferul care nu are rovinietă este în regulă, este normal. Chiar şi atunci când este vorba despre mai multe sancţiuni. Sunt fapte diferite, chiar dacă abaterea este aceeaşi. A încălcat o lege, nu şi-a respectat obligaţia. Însă a-l forţa să plătească rovinieta pentru un an întreg de mai multe ori este un abuz", a mai spus atunci Iancu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici