Risc iminent de producere a unui accident ecologic în perimetrul minier Ostra, judeţul Suceava

Prefectul judeţului Suceava, Alexandru Moldovan, atrage atenţia asupra riscului producerii unui accident ecologic în perimetrul minier de la Ostra, din cauza unor lucrări neexecutate

847 afișări
Imaginea articolului Risc iminent de producere a unui accident ecologic în perimetrul minier Ostra, judeţul Suceava

Captură foto News Bucovina

Societatea care gestionează în judeţul Suceava fostele perimetre miniere a informat Prefectura cu privire la stadiul închiderii şi ecologizării perimetrului minier Ostra, iar apoi, în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava din 23 iunie, a fost o decizie pentru constatarea riscurilor generatoare de situaţii de urgenţă pe amplasamentele haldelor de steril şi a iazurilor de decantare din judeţul Suceava, informează, luni, Prefectura.

O situaţie deosebită o constituie închiderea şi ecologizarea perimetrului minier Ostra, deoarece acest perimetru constituie un factor de risc potenţial generator de situaţii de urgenţă.

„Acest perimetru se află sub incidenţa HG. nr. 1846/2004 privind aprobarea conservării, închiderii definitive şi monitorizării factorilor de mediu postînchidere a unor mine şi cariere, etapa a VIII-a şi a H.G. nr. 997/2010 privind aprobarea închiderii definitive şi monitorizării postînchidere a stării de siguranţă a obiectivului şi a factorilor de mediu a unor mine şi cariere, etapa a XI-a, şi modificarea unor acte normative în domeniul închiderii unor mine şi cariere. Deoarece de-a lungul timpului lucrările de punere în siguranţă şi ecologizare au fost afectate de către fenomene meteorologice periculoase, în anul 2012, IPCM S.A. Baia Mare a întocmit un proiect tehnic pentru punerea în siguranţă al iazului de decantare, iar în anul 2018, S.C. CEPROMIN S.A. Deva a realizat proiectarea pentru lucrările prevăzute în documentaţiile anterioare şi neexecutate ca urmare a subfinanţării. Precizăm că în prezent există lucrări prevăzute în documentaţiile anterioare care nu sunt executate, precum şi lucrări prevăzute care au fost executate, dar care sunt degradate, fapt ce poate conduce la instabilitatea corpului depozitului de steril şi antrenarea acestuia în mişcare”, informează sursa citată.

Ca urmare, având în vedere riscul reprezentat de neexecutarea lucrărilor de proiectare, durata de timp necesară pentru execuţia lucrărilor, precum şi valoarea estimată a lucrărilor rămase de executat, prefectul Alexandru Moldovan a transmis către Ministerul Economiei o solicitare de sprijin pentru demersurile Societăţii de Conservare şi Închidere a Minelor CONVERSMIN S.A. Bucureşti, în vederea suplimentării fondurilor aferente judeţului Suceava necesare programului de reconstrucţie ecologică pentru anul 2022, inclusiv de reînnoire a avizelor şi acordurilor din Proiectul tehnic de închidere şi ecologizare revizuit, astfel încât să poată fi începută procedura de achiziţie a lucrărilor.

De asemenea, prefectul a cerut ministerului desemnarea unor specialişti care să se deplaseze la faţa locului pentru a realiza o analiză detaliată şi a propune măsurile necesare imediate pentru punerea în siguranţă a iazurilor de decantare din perimetrul minier Ostra, în acest moment existând un risc iminent de producere a unui accident ecologic.

De altfel, în ţară sunt prevăzute controale la toate iazurile de decantare şi haldele de steril provenite din industria minieră.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici