Toader, replică pentru PNL: Ministrul Justiţiei are un sfert de competenţă legat de sesizarea IJ

Tudorel Toader a declarat, vineri, că ministrul Justiţiei nu este singurul care poate sesiza Inspecţia Judiciară şi că OUG 92 prevede modificări prin care ministrul "are doar un sfert de competenţă" cu privire la acest demers. Afirmaţia vine în contextul în care PNL va ataca actul normativ la CCR.

147 afișări
Imaginea articolului Toader, replică pentru PNL: Ministrul Justiţiei are un sfert de competenţă legat de sesizarea IJ

Toader, replică pentru PNL: Ministrul Justiţiei are un sfert de competenţă legat de sesizarea IJ

Reacţia lui Toader vine în contextul în care liderul PNL, Ludovic Orban, a anunţat că liberalii vor ataca la CCR proiectul care aprobă OUG 92 privind modificarea legilor justiţiei, după ce iniţiativa adoptată de Camera Deputaţilor va trece şi de Senat, for decizional. Printre motivele invocate de preşedintele liberal se numără acela că actul normativ prevede că ministrul Justiţiei este singurul care poate sesiza Inspecţia Judiciară.

„Nu sunt singurul (care poate sesiza Inspecţia Judiciară - n.r.). Ordonanţa a adăugat şi ministrul Justiţiei şi probabil ştiţi că, până în 2012, ministrul Justiţiei putea declanşa procedura de răspundere disciplinară, putea sesiza cu privire la procurori sau cu privire la judecători. Acum, practic, ministrul are un sfert de competenţă, pentru că nu declanşează sancţiunile, ci declanşează verificare prin inspecţia judiciară. Nu cu privire la judecători, doar cu privire la procurori. Şi atunci o reduce la aproape la un sfert de competenţă. E îngrijorător. Afectează. Când era la momentul 2012 era foarte bine, consolidam statul de drept şi începeam să exportăm experienţă în domeniu.” a declarat Tudorel Toader, vineri la Parlament, întrebat despre anunţul PNL că va contesta la CCR proiectul pentru aprobarea OUG 92/2018.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe la Arad, că liberalii vor ataca la CCR legea de aprobare a OUG 92, care instituie „în plus faţă de legile justiţiei, posibilitatea ca ministrul justiţiei să fie singurul actor care să sesizeze Inspecţia Judiciară”.

„Vom ataca săptămâna viitoare la CCR şi legea de aprobare a OUG 92. OUG 92, dacă ţineţi minte, este ordonanţa care a fost dată de Guvern la propunerea lui Toader, vezi Doamne, cu acordul Comisiei de la Veneţia. Aşa a minţit toată opinia publică. Prin OUG 92 se instituie, practic, în plus faţă de legile justiţiei posibilitatea ca ministrul justiţiei să fie singurul actor care să sesizeze Inspecţia Judiciară. Adică ce se instituie? Un control politic suplimentar din partea Guvernului, prin ministrul justiţiei, asupra magistraţilor, asupra procurorilor. Dacă cumva vreu procuror se apucă să ancheteze vreun ministru din cabinet sau vreun potentat al zilei, oricând ministrul justiţiei poate să-l trimită la Inspecţia Judiciară astfel încât să-i închidă gura sau să-l împiedice să deruleze dosarul.” a afirmat Ludovic Orban, la Arad.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind aprobarea OUG 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei. Judecătorii şi procurorii vor putea fi eliberaţi din funcţie în cazul neîndeplinirii „condiţiei privind buna reputaţie”.

Proiectul merge la Senat, for decizional în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici