UE are cei mai mulţi consumatori de alcool din lume

Uniunea Europeană are cei mai mulţi consumatori de alcool din lume, media consumului anual fiind de 11 litri de alcool pur pe locuitor, România înregistrând un consum sub media europeană, a spus, joi, la lansarea unei campanii de prevenire, reprezentantul Agenţiei Naţionale Antidrog, Diana Şerban.

94 afișări
Imaginea articolului UE are cei mai mulţi consumatori de alcool din lume

UE are cei mai mulţi consumatori de alcool din lume (Imagine: Mediafax Foto)

Şeful Serviciului Prevenire din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), Diana Şerban, a precizat că în Uniunea Europeană circa 23 de miloane de persoane sunt dependente de alcool, cel mai mare consum fiind înregistrat în Europa de Est, în special în Bulgaria, Polonia şi Slovenia, iar peste 115.000 de persoane mor anual din cauza alcoolului.

De asemenea, din cauza alcoolului se înregistrează anual aproximativ 60.000 de naşteri premature.

"Considerând toate formele de consum (înregistrat şi neînregistrat), un adult în ţările UE bea în medie 13 litri de alcool pe an. La nivel european, 44 la sută reprezintă consum de bere, 34 la sută consum de vin şi 23 la sută băuturi alcoolice distilate. În ultimii 40 de ani s-a înregistrat o uniformizare", a precizat Şerban.

Totodată, din datele înregistrate de OMS privind consumul de alcool în rândul populaţiei cu vârsta peste 15 ani, în România se înregistrează un consum anual de 7,39 litri de alcool pur pe locuitor, fiind sub media europeană.

Şeful Serviciului Prevenire din cadrul ANA, a mai spus că, la categoria de vârstă 35 - 44 de ani, se constată o scădere a prevalenţei consumului de alcool de-a lungul vieţii de la 91,1 la sută în 2004, la 84,7 la sută în 2007, în timp ce la categoria de vârstă 45 - 54 de ani, scăderea prevalenţei a fost de la 88,4 la sută la 86,5 la sută, în aceeaşi perioadă de timp.

În ceea ce priveşte categoria de vârstă 25 - 34 de ani, s-a înregistrat o scădere a prevalenţei consumului de alcool în rândul bărbaţilor, dar a crescut de la 73,7 la sută (în 2004) la 82,9 la sută (în 2007) în cazul femeilor.

Diana Şerban a mai spus că, potrivit cercetărilor, persoanele cu venituri ridicate au o probabilitate mai mare de a consuma alcool decât populaţia cu venituri scăzute, iar cele căsătorite prezintă un risc relativ de a consuma alcool decât cele necăsătorite.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a lansat, joi, prima campanie de prevenire a consumului de alcool la locul de muncă, având ca scop informarea populaţiei implicate într-o formă legală de muncă asupra efectelor consumului de alcool.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici