UMF Târgu Mureş: Dosarul referitor la alegerile noului rector se înregistrează abia luni la minister

Consilierul juridic al Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Manuela Salagean, susţine că dosarul referitor la alegerea noului rector se va înregistra abia luni la Ministerul Educaţiei, astfel că nu ştie de unde are Marko Bela informaţia potrivit căreia acestea nu au fost recunoscute.

391 afișări
Imaginea articolului UMF Târgu Mureş: Dosarul referitor la alegerile noului rector se înregistrează abia luni la minister

UMF Târgu Mureş: Dosarul referitor la alegerile noului rector se înregistrează abia luni la minister (Imagine: Thomas Dan/Mediafax foto)

Consilierul juridic al UMF Târgu Mureş, Manuela Salagean, a declarat, luni, că reprezentanţii Universităţii nu deţin informaţii privind nerecunoaşterea de către Ministerul Educaţiei a alegerii noului rector, Leonard Azamfirei, la care a făcut referire vicepremierul Marko Bela.

Manuela Salagean a spus că dosarul referitor la alegerile rectorului UMF se va înregistra abia luni la minister.

"Nu ştim de unde are domnul vicepremier Marko Bela informaţiile privind nerecunoaşterea de către Ministerul Educaţiei a alegerii noului rector, noi nu avem astfel de informaţii. Probabil s-a stabilit mai sus. Există această posibilitate, e adevărat, pentru că ei nu consideră Carta adoptată. Rectorii se confirmă prin ordin de ministru. Noi am întocmit dosarul vineri şi unul dintre puncte se referă la Cartă. Nici nu s-a trimis, până astăzi, la minister, în cursul zilei de luni se va înregistra. Trebuie făcut până la 1 martie. Noi nici n-am depus dosarul, dar domnul Marko Bela ştie. Asta e foarte bine, noi nu suntem atât de bine informaţi", a declarat Sălăgean.

Vicepremierul Marko Bela afirma, sâmbătă, că alegerile de la Universitatea de Medicină din Târgu Mureş, în urma cărora a fost desemnat un nou rector, nu au fost recunoscute de Ministerul Educaţiei, spunând că intenţionează să iasă din Guvern dacă Legea Educaţiei nu e respectată la UMF.

El declara că Legea Educaţiei, care prevede, printre altele, "anumite schimbări la universităţile multiculturale, şi anume obligaţia transferului dreptului de decizie către cadrele didactice maghiare, în cazul învăţământului în limba maghiară", nu poate fi aplicată selectiv.

"Nu se respectă această dispoziţie la UMF Târgu Mureş. (...) Din anumite considerente naţionaliste se pun piedici în faţa aplicării unei dispoziţii privind învăţământul în limba maternă. Am afirmat şi reafirm că nu pot acccepta o astfel de situaţie. Ori respectăm legea ca atare, inclusiv dispoziţiile eventual mai delicate privind relaţiile interetnice, ori nu putem merge mai departe. Îmi menţin această părere. Eu nu pot să îmi asum o răspundere destul de mare într-un Guvern şi într-o coaliţie care nu reuşeşte să impună legea. Odată şi odată trebuie să ajungă şi România la un moment când legile sunt aplicate şi respectate. Cui nu îi place, să încerce să o schimbe (legea - n.r.)", spunea Marko Bela.

El afirma că alegerile de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş din această săptămână, în urma cărora a fost desemnat un nou rector în persoana lui Leonard Azamfirei, nu au fost recunoscute de Ministerul Educaţiei.

Întrebat din ce cauză n-au fost recunoscute alegerile de la UMF Târgu Mureş, Marko a spus că universitatea nu are în acest moment o Cartă recunoscută de minister.

Profesorul universitar doctor Leonard Azamfirei, care a deţinut funcţia de decan la Facultatea de Medicină, a fost ales rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş.

Potrivit site-ului UMF Târgu Mureş, au votat 285 de persoane, adică peste două treimi din totalul celor cu drept de vot (416 persoane), iar Leonard Azamfirei a fost ales rector din primul tur.

El a primit 153 de voturi din totalul celor 276 valabil exprimate (nouă au fost nule), adică 53,68 la sută din voturi. Contracandidaţii săi, profesorul universitar doctor Klara Brânzaniuc şi profesorul universitar doctor Tiberiu Băţagă au primit 95, respectiv 28 de voturi.

Alegerile la UMF Târgu Mureş erau programate să se desfăşoare în două tururi de scrutin, miercuri şi vineri, dar s-au încheiat după primul tur, ca urmare a întrunirii opţiunilor a peste două treimi din numărul celor cu drept de vot.

Acestea trebuie validate de Ministerul Educaţiei, care a transmis, cu o zi înainte de primul tur, o solicitare verbală şi apoi una prin fax de a se amâna alegerile, respinsă însă de Senatul Universităţii.

O comisie de la Ministerul Educaţiei a fost prezentă, vineri, la UMF Târgu Mureş. Reprezentanţii comisiei au refuzat să facă orice fel de declaraţii, arătând că nu au mandat să discute cu presa.

Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a cerut în instanţă recunoaştere Cartei aşa cum a fost adoptată de Senatul UMF, considerând că aceasta a fost adoptată tacit, după trecerea termenului de 30 de zile în care Ministerul Educaţiei putea transmite observaţii.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, anunţa, în 8 februarie, că a înştiinţat Ministerul Educaţiei că îl va da în judecată pe tema aprobării Cartei universităţii, după ce un funcţionar a cerut introducerea unor "precizări" în document, deşi Carta fusese aprobată tacit.

"Am depus Carta în 13 decembrie şi în 12 ianuarie trebuia să avem decizia. A venit o hârtie de la minister, trimisă prin fax, după mai bine de 24 de ore de la trecerea termenului, şi prin poştă peste trei zile, semnată de un funcţionar din minister, nu şi de ministru, care mai venea cu alte precizări pe care dorea să le introducem în Cartă", spunea Copotoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici