Un pacient şi-a primit banii pentru o lentilă intraoculară de la CASMB după trei ani. Avocatul Poporului recomandă sancţiuni

Avocatul Poporului recomandă sancţionarea angajaţilor Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), după ce a constatat că un pacient şi-a primit banii pentru o lentilă intraoculară după trei ani şi cinci luni, când nu mai putea folosi dispozitivul din cauza evoluţiei bolii.

113 afișări
Imaginea articolului Un pacient şi-a primit banii pentru o lentilă intraoculară de la CASMB după trei ani. Avocatul Poporului recomandă sancţiuni

Un pacient şi-a primit banii pentru o lentilă intraoculară de la CASMB după trei ani (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Avocatul Poporului a emis, joi, o recomandare către CASMB, în care solicită, între altele, efectuarea unei cercetări interne la nivelul instituţiei, în scopul verificării respectării criteriilor de prioritate şi a listelor de aşteptare în soluţionarea cererilor pentru decontarea dispozitivelor medicale din perioada 2011 - 2015, identificării cauzelor şi persoanelor care se fac vinovate de rezolvarea unor cereri în termen nerezonabil, precum şi luarea măsurilor care se impun pentru prevenirea unor astfel de situaţii în viitor şi sancţionarea persoanelor vinovate, se arată într-un comunicat.

Recomandarea este urmarea unei anchete declanşate de către Avocatul Poporului, în 26 mai 2015, la nivelul CASMB, pentru clarificarea aspectelor sesizate de un petent, cu privire la modalitatea de soluţionare a cererii sale pentru decontarea unui dispozitiv medical (lentilă intraoculară).

În reclamaţie, petentul a semnalat faptul că CASMB a emis decizia nr. 20189/15 octombrie 2014 în baza cererii nr. 4267A/28 iunie 2011, deşi cererea sa fusese înregistrată cu nr. 3143/12 mai 2011. Petentul a reclamat atât soluţionarea cu mare întârziere a solicitării sale (3 ani şi 5 luni), motiv pentru care dispozitivul medical respectiv nu mai putea fi folosit din cauza evoluţiei bolii în respectiva perioadă, cât şi erorile din conţinutul ei, decizia fiind emisă în baza unei cereri care nu îi aparţinea.

În urma anchetei efectuate de către Avocatul Poporului, au fost constatate următoarele: în anul 2009, petentul a depus o cerere pentru procurarea unei lentile intraoculare pentru ochiul drept, soluţionată prin decizia nr. 14424/28 decembrie 2010, în data de 12 mai 2011, a solicitat lentila intraoculară pentru ochiul stâng; primul răspuns transmis petentului a fost prin adresa nr. 23684T/5 august 2014, CASMB informând petentul că cererea sa nu putea fi soluţionată, întrucât sistemul nu permitea înregistrarea unei noi cereri de către aceeaşi persoană în termen de şase luni de la emiterea unei decizii.

Petentul a fost invitat să depună o nouă cerere şi, întrucât petentul nu a dat curs acestei solicitări, CASMB a căutat o soluţie pentru rezolvarea situaţiei, reînregistrând din oficiu cererea cu nr. 4267A/28 iunie 2011, în baza Referatului nr. 43334/8 octombrie 2014, ca urmare fiind emisă Decizia nr. 20189/15 octombrie 2014.

Petentul şi-a exprimat nemulţumirea faţă de emiterea cu mare întârziere a acestei decizii (după 3 ani şi 5 luni de la depunerea solicitării), iar pe de altă parte a apreciat că aceasta este falsă, solicitând sancţionarea persoanelor care se fac vinovate de această situaţie.

Avocatul Poporului a cerut CASMB situaţia tuturor cererilor înregistrate în perioada 2011 - 2014 privind dispozitive medicale. Din examinarea datelor transmise prin adresa nr. 40587/30 iulie 2015, s-a observat că cererile nu au fost soluţionate în ordinea înregistrării, deciziile fiind emise după o perioadă variind între una - două zile şi aproape şase ani.

După finalizarea anchetei, Avocatul Poporului a emis, către preşedintele-director general al CASMB, o recomandare în care solicită următoarele: respectarea termenului de cel mult 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, în care CASMB să ia o hotărâre privind acceptarea sau respingerea cererii, iar respingerea cererii să se facă în acest termen, în scris şi motivat, cu indicarea temeiului legal, completarea normelor legale incidente prin stabilirea unui termen clar şi rezonabil în care solicitanţii să fie informaţi asupra aprobării, respectiv respingerii cererii lor, publicarea pe pagina de internet a instituţiei a fondului bugetar lunar aprobat cu destinaţia de decontare dispozitive medicale şi a deconturilor efectuate, publicarea pe pagina de internet a instituţiei a criteriilor de prioritate şi a celor pentru soluţionarea listelor de prioritate, întocmirea şi publicarea pe pagina de internet a instituţiei a listelor de prioritate pentru asiguraţi, pe categorii de dispozitive medicale, întocmirea şi publicarea listelor de aşteptare cu ordinea de acordare şi punctajul aferent fiecărei cereri, punctaj stabilit conform criteriilor de prioritate.

Totodată, AP recomandă directorului CASMB să dispună efectuarea unei cercetări interne la nivelul casei în scopul verificării respectării criteriilor de prioritate şi a listelor de aşteptare în soluţionarea cererilor pentru decontarea dispozitivelor medicale din perioada 2011 - 2015, identificării cauzelor şi persoanelor care se fac vinovate de rezolvarea unor cereri în termen nerezonabil în general, precum şi în cazul particular din speţa de faţă.

"Ca urmare a cercetării, se vor lua măsurile care se impun pentru prevenirea unor astfel de situaţii în viitor şi sancţionarea persoanelor vinovate", mai spune Avocatul Poporului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici