CNCD a sesizat UEFA cu privire la declaraţiile discriminatoare ale patronului ŢSKA

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Compatarea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a trimis o scrisoare preşedintelui UEFA, Michel Platini, cu privire la declaraţiile discriminatoare ale patronului ŢSKA Sofia, Dimitar Borisov, la adresa a doi jucători ai formaţiei Steaua.

163 afișări
Imaginea articolului CNCD a sesizat UEFA cu privire la declaraţiile discriminatoare ale patronului ŢSKA

CNCD a sesizat UEFA cu privire la declaraţiile discriminatoare ale patronului ŢSKA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

CNCD îl acuză de discriminare pe patronul clubului ŢSKA Sofia după declaraţiile acestuia din presa bulgară. "CNCD a luat act, cu îngrijorare, de declaraţiile rasiste ale domnului Dimitar Borisov, preşedintele ŢSKA Sofia, cu privire la etnia unor jucători ai echipei Steaua Bucureşti. Declaraţiile au fost făcute după meciul Steaua Bucureşti - ŢSKA Sofia, din 18 august, din Liga Europa. Contextul în care cuvintele «gunoi» şi «tuciuriu» au fost folosite cu privire la Steaua şi în special la doi jucători ai Stelei este de acuzat atât din privinţa românilor cât şi a comunităţii Roma. Acesta creează o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare şi ofensatoare", se precizează în scrisoarea către UEFA, remisă, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Asztalos îi recomandă lui Platini să ia măsurile necesare pentru a preveni alte declaraţii asemănătoare. "În acelaşi timp, CNCD apreciază eforturile UEFA de combatere a rasismului prin sancţiunile aplicate şi campaniile de prevenire a rasismului, promovând toleranţa şi fair-play-ul în fotbal, dar considerăm că acestea ar trebui intensificate şi susţinute în viitor prin aplicarea de măsuri suplimentare pentru a elimina astfel de comportamente. Consider că UEFA va lua măsurile necesare pentru prevenirea şi combaterea discriminării în sport şi aş fi recunoscător dacă m-aţi ţine la curent cu acest subiect. Sper să primesc un răspuns în acestă problemă, cu respect Asztalos Csaba Ferenc", se încheie scrisoarea adresată forului european.

Sâmbătă, patronul ŢSKA Sofia, Dimitar Borisov, a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei Sportal, că a citit că doi jucători mai închişi la culoare ai Stelei, adversara din play-off-ul Ligii Europa, sunt consideraţi staruri şi că este convins că aceştia s-ar integra rapid la firma sa de salubrizare. "Firma mea se ocupă de gunoi, acum răspund unor gunoaie. Le spun că nicio muncă nu este ruşinoasă. Am citit că doi jucători mai închişi la culoare de la Steaua sunt consideraţi staruri. Dacă e aşa, mă ofer să-i ajut să se transfere în Bulgaria. Dar nu la ŢSKA, ci la firma mea, Titan. Sunt convins că se vor integra rapid. Muncitorii noştri sunt băieţi buni şi îi vor accepta. La cine mă refer? La preferatul lui Becali, jucătorul de pe dreapta, închis la culoare, şi un fundaş. Nu, nu mă refer la Iliev, el nu e un star. Acum e o gloabă şi se mişcă precum un troleibuz. Era un star când juca la ŢSKA", a spus Borisov.

Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a declarat că nu îi vine să creadă şi a rămas blocat după afirmaţiile făcute de patronul ŢSKA Sofia în presa bulgară despre stelişti, precizând că nu se va deplasa la Sofia pentru returul cu bulgarii

Luni, Dimitar Borisov a declarat că nu a vrut să jignească poporul român sau clubul Steaua şi că nu a spus niciodată despre români că sunt "ţigani", ci doar crede că doi dintre jucătorii "roş-albaştri" sunt puţini mai închişi la culoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici