Dietele hipocalorice contribuie la creşterea speranţei de viaţă

O reducere a raţiei calorice zilnice încetineşte procesul de îmbătrânire şi micşorează considerabil riscul de apariţie a cancerului, diabetului şi a atrofiei cerebrale, potrivit unui studiu efectuat pe maimuţe, ale cărui concluzii au fost publicate în revista Science.

33 afișări
Imaginea articolului Dietele hipocalorice contribuie la creşterea speranţei de viaţă

Dietele hipocalorice contribuie la creşterea speranţei de viaţă (Imagine: Mediafax Foto)

Rezultatele acestui studiu, realizat timp de 20 de ani pe mai multe zeci de maimuţe macaci, ar putea să ofere mai multe informaţii utile despre impactul acestui fenomen şi potenţialele lui implicaţii asupra oamenilor.

"Am demonstrat că, prin micşorarea conţinutului caloric, se poate obţine o încetinire a ritmului de îmbătrânire la o specie de primate", a declarat Richard Weindruch, profesor de medicină la Universitatea din Wisconsin, principalul autor al acestui studiu finanţat de National Institute of Aging (NIA).

Specialiştii americani au remarcat că o micşorare a aportului caloric zilnic reduce de trei ori riscul de apariţie a bolilor provocate de îmbătrânire şi creşte speranţa de viaţă.

Potrivit acestui studiu, doar jumătate dintre animalele care au fost lăsate să mănânce atât cât au vrut mai erau încă în viaţă la finalul perioadei de monitorizare, comparativ cu 80% din totalul celor aflate în grupul de control, care au primit aceleaşi alimente, dar într-o cantitate diminuată cu 30%.

Cei 76 de macaci selecţionaţi pentru acest studiu erau exemplare adulte, cu vârstele cuprinse între şapte şi 14 ani. În prezent, 33 dintre aceştia mai sunt în viaţă, din care 13 sunt lăsaţi să mănânce cât de mult vor, iar 20 primesc zilnic o raţie alimentară cu aport caloric redus.

Speranţa de viaţă medie a acestor primate este de 27 de ani. Cel mai bătrân exemplar inclus în acest studiu are 29 de ani.

Numărul cazurilor de tumori canceroase şi maladii cardiovasculare înregistrat în rândul grupului supus restricţiei calorice a fost de două ori mai mic comparativ cu cel semnalat în celălalt grup.

În plus, în rândul animalelor supuse restricţiilor calorice nu a fost înregistrat niciun caz de diabet, iar sănătatea creierului era semnificativ mai bună. În schimb, în celălalt grup, această maladie era frecvent întâlnită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici