Ghid de supravieţuire în caz de atac nuclear

  • Intraţi în cea mai apropiată clădire pentru a evita radiaţiile.
  • Dezbrăcaţi-vă de hainele contaminate şi ştergeţi-vă sau spălaţi-vă dacă aţi fost afară şi aţi fost expuşi la radiaţii
  • Staţi înăuntru timp de 24 de ore, sau până când autorităţile locale vă oferă alte instrucţiuni.
  • Faceţi din timp provizii de hrană, apă îmbuteliată, medicamente şi alte obiecte esenţiale.
  • Să aveţi la îndemână lanterne şi radio cu baterii.
  • Nu blocaţi liniile de telecomunicaţii cu apeluri inutile.
77216 afișări
Imaginea articolului Ghid de supravieţuire în caz de atac nuclear

Ghid de supravieţuire în caz de atac nuclear

Federaţia Rusă a ameninţat recent că ar putea utiliza armament nuclear tactic împotriva Ucrainei. 

Exploziile nucleare pot provoca daune semnificative şi victime din cauza căldurii şi radiaţiilor, scrie Ready.  

Detonarea unei arme nucleare în Ucraina va afecta în mod direct nu doar România, ci şi alte ţări învecinate ca Moldova, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Federaţia Rusă şi Belarus, în funcţie de direcţia deplasării norilor radioactivi. 

Dispozitivele nucleare variază de la un mic dispozitiv portabil ce poate fi transportat de o persoană până la o armă transportată de o rachetă intercontinentală.Riscul este şi mai crescut dacă trupele ruse bombardează şi distrug vreun reactor nuclear. 

O explozie nucleară poate avea loc cu sau fără avertizare, în doar câteva minute.

Radiaţiile sunt cele mai periculoase în primele ore după detonare, când explozia emite cel mai mare nivel de radiaţie. E o chestiune de timp până când vor începe precipitaţiile radioactive. 

Ghid de supravieţuire   

Dacă v-aţi obişnuit cu măşti sanitare în ultimii doi ani, pentru următoarele săptămâni, luni sau chiar ani (posibil chiar pentru tot restul vieţii) va trebui să vă obişnuiţi să purtaţi costume anti-radiaţii şi măşti de oxigen de fiecare dată când vă veţi deplasa, iar în restul timpului va trebui să staţi în casă.  

Pentru a nu fi contaminaţi cu radiaţii, trebuie să urmăriţi următorii paşi:

Intraţi în cea mai apropiată clădire pentru a evita radiaţiile. Clădirile construite din beton şi cărămizi sunt cele mai ideale să vă protejeze. 

Dezbrăcaţi-vă de hainele contaminate şi ştergeţi-vă sau spălaţi-vă dacă aţi fost afară şi aţi fost expuşi la precipitaţiile radioactive. Dezinfectantul pentru mâini nu protejează împotriva  iradierii Evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul şi gura, dacă este posibil. Nu folosiţi şerveţele dezinfectante pe piele.

Mergeţi la subsol. Stai departe de pereţii exteriori şi de acoperiş. Încercaţi să menţineţi o distanţă de cel puţin şase metri între dvs. şi persoanele care nu fac parte din gospodăria dvs. Dacă este posibil, purtaţi o mască specială de protecţie (atenţie, nu una sanitară cum ne-am protejat în ultimii doi ani de coronavirus) dacă vreţi să adăpostiţi alte persoane străine. 

Staţi înăuntru timp de 24 de ore, sau până când autorităţile locale vă oferă alte instrucţiuni. Continuaţi să practicaţi distanţarea socială  

Dacă ai un membru de familie, un coleg sau un prieten care se află într-un alt loc, evită să interacţionezi cu el. Contactează-l şi transmite-i să rămână adăpostit.  Reuniţi-vă mai târziu pentru a evita expunerea la radiaţii periculoase. 

Ţine-ţi animalele de companie înăuntru.

Accesaţi orice dispozitiv media disponibil pentru informaţii oficiale, cum ar fi când este sigur să ieşiţi şi unde ar trebui să mergeţi. Atenţie însă, exploziile nucleare pot genera un impuls electromagnetic nuclear (abreviat în mod obişnuit ca nuclear EMP, sau NEMP) , o explozie de radiaţie electromagnetică creată de o explozie nucleară a unei rachete  tactice care poate opri orice aparatură electronică din preajmă, de la 40 la 400 de km depărtare, în funcţie de explozibil. Nu folosiţi scrisori! În cazul în care veţi sta pe termen lung fără electricitate, folosiţi oglinzi cu lumânări pentru a emite semnale luminoase la distanţă, sau folosiţi o torţă, costumaţi-vă corespunzător ca să vă protejaţi împotriva radiaţiilor, ieşiţi la fereastră sau în balcon şi trimiteţi semnale cu fum pentru a cere provizii de la autorităţile care livrează alimente. 

România nu se află în raza exploziei nucleare dacă Kiev va fi bombardat nuclear, căci oraşe ca Iaşi sau Bucureşti se află la 500-900 km de Kiev, dar trebuie să luaţi în considerare toate scenariile.  

Radiourile şi lanternele care funcţionează cu baterii vor funcţiona după explozia nucleară. 

Telefonul mobil, mesajele text, televiziunea şi serviciile de internet pot fi întrerupte sau indisponibile.Chiar dacă telecomunicaţiile vor fi disponibile, trebuie să luaţi in calcul că acestea vor fi suprasolicitate din cauza apelurilor de urgenţă. 

Informaţi-vă din timp dacă ţara, oraşul sau aşezarea rurală în care locuiţi sunt adăposturi subterane. Cele mai bune sunt în mijlocul clădirilor mai mari.

Zonele exterioare , vehiculele, casele mobile NU oferă un adăpost adecvat. Căutaţi subsoluri sau centrul clădirilor mari cu mai multe etaje.

Asiguraţi-vă că aveţi un echipament de aprovizionare de urgenţă - apă îmbuteliată, alimente ambalate, medicamente de urgenţă, radio alimentat cu baterii pentru a obţine informaţii în cazul în care este întrerupt curentul, o lanternă şi baterii suplimentare. Dacă este posibil, păstraţi proviziile timp de trei sau mai multe zile până vor veni autorităţile să vă livreze alimente. 

Dacă puteţi, lăsaţi deoparte articole precum săpunul, dezinfectantul pentru mâini care conţine cel puţin 60% alcool, şerveţele dezinfectante şi articolele generale de curăţare de uz casnic pe care le puteţi folosi pentru a dezinfecta suprafeţele pe care le atingeţi în mod regulat. Ţineţi cont de nevoile specifice ale fiecărei persoane, inclusiv de medicamente. Nu uita de nevoile animalelor de companie. Obţineţi baterii şi dispozitive de încărcare suplimentare pentru telefoane şi alte echipamente critice.

Evitaţi deplasările inutile.

Amintiţi-vă că nu toată lumea îşi poate permite să răspundă aprovizionându-se cu cele necesare. Pentru cei care îşi permit, este indicat să faceţi achiziţii esenţiale şi colectarea treptată de provizii în avans.

Dacă sunteţi avertizat de un atac iminent, intraţi imediat în cea mai apropiată clădire şi îndepărtaţi-vă de ferestre. Acest lucru va ajuta la asigurarea protecţiei împotriva exploziei, căldurii şi radiaţiilor exploziei. 

După trecerea undei de şoc, intraţi în cel mai apropiat şi cel mai bun loc de adăpost pentru a vă proteja de prăbuşirea clădirii. Veţi avea la dispoziţie 10 minute sau mai mult pentru a găsi un adăpost adecvat până la începerea precipitaţiilor radioactive. 

Adăpostiţi-vă înăuntru înainte de a sosi precipitaţiile radioactive. 

Fiţi la curent cu instrucţiunile actualizate de la oficialii de intervenţie în caz de urgenţă. Dacă vi se recomandă să evacuaţi, ascultaţi informaţii despre rute, adăposturi şi proceduri.

Faceţi un duş sau spălaţi-vă cu apă şi săpun pentru a îndepărta reziduurile de pe orice piele sau păr care nu a fost acoperit. Dacă nu puteţi să vă spălaţi sau să faceţi duş, folosiţi  o cârpă umedă curată pentru a şterge  pielea sau părul care nu a fost acoperit.  

Curăţaţi animalele de companie care au fost afară dacă au fost expuse la radiaţii. 

Consumaţi doar alimente ambalate. Nu consumaţi alimente sau lichide care au fost descoperite în aer liber şi care pot fi contaminate de radiaţii. 

Dacă sunteţi bolnav sau rănit, ascultaţi instrucţiunile despre cum şi unde să obţineţi asistenţă medicală atunci când autorităţile vă spun că este sigur să ieşiţi. Dacă sunteţi bolnav şi aveţi nevoie de asistenţă medicală, contactaţi furnizorul dumneavoastră de asistenţă medicală pentru instrucţiuni. Dacă vă aflaţi într-un adăpost public, anunţaţi imediat personalul din acea unitate, astfel încât să poată suna un spital sau o clinică locală. Dacă vă confruntaţi cu o urgenţă medicală, sunaţi la 112 şi informaţi operatorul. 

Interacţionează virtual cu comunitatea ta prin apeluri video şi telefonice dacă aveţi electricitate. 

Pericolele exploziilor nucleare

  • Luminozitatea crescută a exploziilor pot provoca orbire temporară pentru mai puţin de un minut.
  • Unda de explozie poate provoca moartea, rănirea şi deteriorarea structurilor la câţiva kilometri distanţă de explozie.
  • RADIAŢIA  poate deteriora celulele corpului. Expunerile pe termen lung  pot provoca cancer. PRECIPITAŢIILE RADIOACTIVE trebuiesc evitate. 
  • INCENDUL ŞI CĂLDURĂ pot cauza moartea, arsuri şi deteriorarea structurilor la câţiva kilometri distanţă.
  • PULSUL ELECTROMAGNETIC (EMP) poate deteriora echipamentele electrice şi electronice la câţiva kilometri distanţă de detonare şi poate provoca întreruperi temporare.

Mai multe informaţii - pe Infographics:

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici