Încălzirea globală ar putea afecta sezonul musonilor

Încălzirea globală ar putea întârzia începutul sezonului musonilor de vară cu o perioadă cuprinsă între 5-15 zile, pe parcursul secolului viitor, provocând şi o reducere semnificativă a cantităţii de precipitaţii în Asia de Sud, potrivit unui studiu american.

189 afișări
Imaginea articolului Încălzirea globală ar putea afecta sezonul musonilor

Încălzirea globală ar putea afecta sezonul musonilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Încălzirea climei ar putea deplasa direcţia musonilor către est, producând ploi mai consistente deasupra Oceanului Indian, Birmaniei şi Bangladesh-ului şi precipitaţii mai puţine în Pakistan, India şi Nepal, potrivit studiului publicat în revista Geophysical Research Letters.

Intervalurile dintre două perioade de precipitaţii ar putea să crească, iar inundaţiile ce vor urma vor provoca tot mai multe victime, din cauza creşterii mediei generale de precipitaţii din regiunile de coastă, în vestul teritoriilor ocupate de India, Sri Lanka şi Myanmar.

Aceste modificări vor avea consecinţe majore asupra agriculturii, sănătăţii oamenilor şi a economiei din regiune, a precizat unul din autorii acestui studiu, Noah Diffenbaugh, de la centrul de cercetări asupra climei din cadrul Universităţii Purdue.

Aproape jumătate din populaţia mondială trăieşte în zonele influenţate de musoni. Chiar şi o foarte mică schimbare de direcţie a musonilor de la traseul lor obişnuit poate să aibă un impact enorm, a precizat Noah Diffenbaugh.

Schimbările climaterice care vor afecta regimul musonilor ar putea să conducă şi la temperaturi extrem de ridicate, au avertizat specialiştii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici