Muntele Gamburtsev a ajutat la formarea platformei de gheaţă din Antarctica

Masivul muntos Gamburtsev a ajutat la formarea platformei de gheaţă din Antarctica în urmă cu 14 milioane de ani, rămăşiţele formaţiunii muntoase fiind ascunse în prezent sub un strat de gheaţă cu o grosime de trei kilometri, informează BBC News.

30 afișări
Imaginea articolului Muntele Gamburtsev a ajutat la formarea platformei de gheaţă din Antarctica

Masivul muntos Gamburtsev a ajutat la formarea platformei de gheaţă din Antarctica (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Masivul muntos poartă numele seismologului rus Grigori Gamburtsev. Noile studii au arătat că este vorba despre "nişte munţi foarte aspri, având parcă forma unor dinţi de crocodili, un peisaj ce îţi taie răsuflarea", a spus coordonatorul echipei care s-a ocupat de cartografierea masivului muntos.

Echipa de cercetători a folosit un radar pentru a scana zona masivului muntos şi a găsi punctul de origine al platformei glaciale.

"Acesta este cel mai mare rezervor de gheaţă de pe Pământ şi totodată cel mai puţin înţeles loc de pe planetă", a spus Fausto Ferraccioli, unul dintre cercetătorii britanici, explicând că locaţia masivului Gamburtsev - în mijlocul platformei de gheaţă - transformă formaţiunea în locul ideal pentru formarea primelor zone de gheaţă.

Analiza radar a arătat că sub platforma de gheaţă din Antarctica exista un peisaj care, în urmă cu 14 milioane de ani, semăna mult Alpilor Europeni.

"Credem că aceşti munţi sunt relicve ale eroziunii glaciale care s-a produs în Antarctica înaintea formării platformei de gheaţă. Dacă aceasta s-ar topi, nivelul apei ar creşte cu 60 de metri", au concluzionat cercetătorii, care au avertizat asupra efectelor schimbărilor climatice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici