Naveta Atlantis a fost lansată către telescopul Hubble

Naveta spaţială americană Atlantis a atins luni orbita terestră în mai puţin de nouă minute de la lansarea sa în Florida, având la bord şapte astronauţi, între care o femeie, pentru o ultimă misiune de întreţinere a telescopului Hubble, a confirmat NASA.

91 afișări
Imaginea articolului Naveta Atlantis a fost lansată către telescopul Hubble

Naveta Atlantis a fost lansată către telescopul Hubble (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu puţin timp înainte, rezervorul extern s-a detaşat pentru a cădea în atmosferă, unde se va dezintegra.

Atlantis a fost lansată conform programului, la ora locală 14.01 (21.01 ora României), de la Centrul Spaţial Kennedy, din apropiere de Cap Canaveral, în Florida, condiţiile meteorologice fiind favorabile. Aceasta a ajuns pe orbită în opt minute şi jumătate.

Cele două rachete propulsoare, care asigură 80 la sută din propulsie la scurt timp după lansare, s-au separat aşa cum era prevăzut, la două minute după decolare pentru a cădea în Atlantic, de unde vor fi recuperate şi reutilizate.

În prezent aflată la 225 de kilometri deasupra Pământului, Atlantis îşi va putea continua ascensiunea până la telescopul Hubble, situat la 563 de kilometri altitudine.

Atlantis îşi va atinge ţinta miercuri. Manevrele de apropiere pentru capturarea telescopului de 12,5 tone vor începe la ora 11.41 GMT (14.41 ora României). Hubble va trebui capturat la ora 16.54 GMT (19.54 ora României) şi va fi plasat în cala navetei, unde vor avea loc lucrările de reparaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici