Obezitatea, la fel de dăunătoare ca fumatul

Obezitatea este la fel de dăunătoare sănătăţii ca fumatul, antrenând riscuri de deces prematur similare, care se dublează dacă cei doi factori sunt combinaţi, potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal.

208 afișări
Imaginea articolului Obezitatea, la fel de dăunătoare ca fumatul

Obezitatea, la fel de dăunătoare sănătăţii ca fumatul

Autorii studiului au analizat cauzele deceselor a peste 45.000 de bărbaţi, care, la vârsta de 18 ani, au completat nişte chestionare în cadrul unui program de sănătate publică.

Participanţii la studiu au indicat dacă sunt nefumători sau fumători, numărul de ţigări fumate zilnic şi indicele lor de masă corporală (IMC). IMC este raportul dintre greutate şi pătratul înălţimii. O greutate normală corespunde unui IMC cuprins între 18,5 şi 24,9. Excesul de greutate corespunde unui IMC cuprins între 25 şi 30, iar valorile care depăşesc 30 indică obezitatea.

Fiecare participant a fost monitorizat timp de 38 de ani.

Adolescenţii obezi prezintă un risc de deces prematur la fel de mare ca persoanele care fumează mai mult de 10 ţigări pe zi.

Faţă de adolescenţii cu o greutate normală, voluntarii supraponderali la vârsta de 18 ani şi cei care fumau mai puţin de 10 ţigări pe zi prezentau un risc de deces prematur cu 50% mai mare, în timp ce pentru persoanele obeze şi marii fumători riscul era dublu.

Specialiştii indică faptul că riscurile se cumulează, astfel că, pentru persoanele obeze care fumează peste 10 ţigări pe zi, riscul de deces prematur creşte de cinci ori.

Autorii studiului au anunţat că, de la începutul acestor teste, în 1969, numărul tinerilor suedezi supraponderali s-a triplat, numărul persoanelor obeze a crescut de cinci ori, iar numărul fumătorilor a scăzut la jumătate.

Acest studiu, efectuat doar pe voluntari bărbaţi, completează concluziile enunţate în urma unuia realizat pe 100.000 de femei din Statele Unite, ale cărui rezultate, publicate în 2005, au fost asemănătoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici