"Spirit" a rămas blocat în nisipul de pe Marte - GALERIE FOTO

Micuţul robot Spirit, care explorează cu mult curaj planeta Marte de peste cinci ani, alături de "fratele lui geamăn", robotul Opportunity, a rămas blocat de câteva săptămâni în nisipul planetei roşii, fără ca experţii NASA să poată să îl elibereze.

177 afișări
Imaginea articolului "Spirit" a rămas blocat în nisipul de pe Marte - GALERIE FOTO

"Spirit" a rămas blocat în nisipul de pe Marte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

"Spirit se află într-o situaţie dificilă. Acţionăm metodic şi cu prudenţă, dar ar putea trece multe săptămâni până vom putea să îl dirijăm din nou", a declarat John Callas, directorul programului pentru roboţi spaţiali de la Jet Propulsion Laboratory din cadrul centrului NASA din Pasadena.

Profitând de acest blocaj, experţii americani încearcă să afle cât mai multe informaţii, graţie instrumentelor ştiinţifice de la bordul robotului Spirit, despre proprietăţile fizice ale solului marţian.

Ajuns pe planeta roşie pe 4 ianuarie 2004, pentru o misiune care ar fi trebuit să dureze doar trei luni, Spirit a fost urmat după trei săptămâni de "fratele lui geamăn", robotul Opportunity, care dovedeşte şi el aceeaşi longevitate.

În ultimele zile, experţii NASA au încercat să îl elibereze pe Spirit din groapa în care în a rămas blocat, dar cu cât se mişcă mai mult, cu atât roţile robotului se afundă mai mult în nisip. În plus, doar cinci din cele şase roţi mai sunt funcţionale, din cauza unor incidente tehnice apărute în urmă cu trei ani.

În ultimele săptămâni, robotul Spirit şi-a pierdut memoria, iar inginerii NASA încearcă acum să înţeleagă cauzele acestei "amnezii". În schimb, vântul de vară marţian a reuşit să cureţe panourile solare ale robotului Spirit de praful roşu care se acumulase, iar acum robotul va putea să se profite pe deplin de razele solare şi să îşi încarce complet bateriile. În plus, dacă va rămâne imobilizat, va putea să continue să transmită date ştiinţifice către Terra, cel puţin până la viitoarea iarnă marţiană.

Spirit şi Opportunity au permis, graţie sutelor de mii de imagini, de o precizie fără precedent, să furnizeze indicaţii preţioase despre urmele de apă de la suprafaţa planetei Marte, care ar fi putut să permită prezenţa vieţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici