STUDIU Bărbaţii pot răspândi mai uşor COVID-19 decât femeile. Explicaţia cercetătorilor

Un nou studiu realizat de Colorado State University afirmă că bărbaţii răspândesc în medie mai multe picături de salivă decât femeile, ceea ce înseamnă că sunt mai expuşi riscului de a da COVID-19 altor persoane.

473 afișări
Imaginea articolului STUDIU Bărbaţii pot răspândi mai uşor COVID-19 decât femeile. Explicaţia cercetătorilor

STUDIU Bărbaţii pot răspândi mai uşor COVID-19 decât femeile. Explicaţia cercetătorilor

Cercetătorii de la CSU au studiat peste 60 de persoane cu vârste cuprinse între 12 şi 61 de ani pe parcursul mai multor luni. Aceştia le-au cerut participanţilor să cânte la instrumente într-o cameră sterilă, astfel încât să poată urmări particulele de salivă care au ieşit din gurile lor şi să vadă cum s-au răspândit, potrivit The Denver Channel.

Studiul a constatat că această activitate a creat mai multe particule decât vorbitul şi că dimensiunea plămânilor a făcut o mare diferenţă. Bărbaţii au plămânii mai mari şi tind să emită mai multe particule de salivă decât femeile. Adulţii, în general, au produs mai multe particule decât copiii.

„Copiii din studiul nostru emiteau mai puţine particule, dar, din nou, aceasta este dimensiunea capacităţii pulmonare", a declarat Dan Goble, directorul Şcolii de Muzică, Teatru şi Dans de la Colorado State. „Celălalt lucru pe care l-am descoperit a fost volumul, cât de tare cântă o persoană. Aşadar, cu cât cânţi mai tare, cu atât emiţi mai mult".

Cercetătorii nu au putut să identifice din punct de vedere demografic ce persoane emit mai multe particule de salivă pe baza volumului.

Studiul arată de ce este atât de important să purtaţi o mască în interior în timpul unui concert sau al unui spectacol artistic, mai ales dacă vaccinarea nu este o cerinţă pentru a intra.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici