- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (23.11.2022, 19:24)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu - Neanderthalienii încălzeau legumele şi le condimentau acum 70.000 ani
Bucătarii din epoca de piatră erau surprinzător de sofisticaţi, transmite CNN.
1133 afișări
Wikipedia Commons -Jakub Hałun
Neanderthalienii combinau o gamă largă de ingrediente, folosind diferite tehnici pentru prepararea şi aromatizarea meselor, a sugerat analiza unor arheologi asupra celor mai vechi resturi de mâncare carbonizate.
Materialul vegetal carbonizat găsit la Peştera Shanidar din nordul Irakului datează de 70.000 ani. Peştera este renumită pentru mormântul unui neanderthal înconjurat de flori.
Şi în Peştera Franchthi din Grecia, dovezile arheologice au dezvăluit că gătitul preistoric de către oameni de Neanderthal şi de către oamenii Homo Sapiens era complex, implicând mai multe etape şi că alimentele folosite au fost diverse potrivit unui nou studiu publicat în revista Antiquity.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrația reală înseamnă că tu, cetățeanul, ai putere decizională. Monopolul partidelor din România trebuie spart
-
Uniunea Europeană a găsit bani pentru înarmare. Un fond 400 de miliarde de euro ar putea fi folosit pentru investiţii în apărare
-
România încheie Campionatele Europene de gimnastică artistică de la Rimini cu locul 4 la senioare
-
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare şi distrugeri ale infrastructurii pe teritoriul european
Nucile sălbatice, mazărea, măzicul, o leguminoasă care avea păstăi comestibile de seminţe şi ierburi erau adesea combinate cu fasolea sau lintea, ingredientul cel mai frecvent identificat şi, uneori, cu muştarul sălbatic. Pentru a face plantele mai gustoase, legumele, care au un gust natural amar, au fost înmuiate, măcinate sau zdrobite cu pietre pentru a le îndepărta coaja.
Rămăşiţele de hrană carbonizate din Peştera Franchthi datează de acum 12.000 de ani, când era ocupată şi de vânătorul-culegător Homo Sapiens.În ciuda distanţei în timp şi spaţiu, plante şi tehnici similare de gătit au fost identificate în ambele locuri, posibil sugerând o tradiţie culinară comună, a spus autorul principal al studiului, dr. Ceren Kabukcu, om de ştiinţă arheobotanic la Universitatea Liverpool din Regatul Unit.
Pe baza rămăşiţelor de hrană analizate de cercetători, oamenii de Neanderthal, homininii cu sprânceană grea care au dispărut cu aproximativ 40.000 de ani în urmă, şi oamenii moderni timpurii păreau să folosească ingrediente şi tehnici similare, a adăugat ea, deşi muştarul sălbatic a fost găsit doar la Peştera Shanidar.
O substanţă asemănătoare pâinii a fost găsită în peştera grecească, deşi nu era clar din ce este făcută. Kabukcu a spus că a fost surprinsă să descopere că oamenii preistorici combinau ingrediente din plante în acest fel, un indiciu că aroma era în mod clar importantă. Ea se aşteptase să găsească numai plante cu amidon, cum ar fi rădăcinile şi tuberculii care sunt mai uşor de preparat.
Multe cercetări asupra dietelor preistorice s-au concentrat asupra faptului dacă oamenii timpurii erau în principal mâncători de carne, dar Kabukcu a spus că este clar că dieta lor nu era carnivoră.
Strămoşii noştri străvechi au avut o dietă variată, în funcţie de locul în care trăiau, iar aceasta includea probabil o gamă largă de plante, transmite CNN..
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ce program are zilnic Elon Musk? CEO-ul Tesla își începe dimineața derulând pe social media
Citește pe www.zf.ro: Ţara din Europa care se pregăteşte pentru un război la scară largă cu Rusia. ”Am testat deja economia de război, trebuie să fim pregătiţi pentru o criză pe termen lung”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ţara din Europa care se pregăteşte pentru un război la scară largă cu Rusia. ”Am testat deja economia de război, trebuie să fim pregătiţi pentru o criză pe termen lung”
Povestea unui miliardar controversat. Cum a ajuns acesta dintr-un criminal cu acte în regula un afacerist de succes ce învârtea miliarde, iar acum este falimentar şi aproape să ajungă la puşcărie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a lăsat să se înțeleagă că are un nou iubit!
PROSPORT.RO
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște. Tradiția datează de secole în România
CANCAN.RO
Medicul Mihaela Bilic spune ce se întâmplă în organismul tău când mănânci drob de miel, de fapt
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:44
Echipa României a strălucit la Campionatele Europene de Wushu
-
astăzi, 12:42