Care este adevărata altitudine a Muntelui Everest. Înălţimea exactă este un subiect de dezbatere de câteva decenii

  • Cercetătorii chinezi vor măsura din nou Everestul.
  • Altitudinea celui mai înalt munte din lume este subiect de dezbateri de decenii.
  • Nepalul a organizat o expediţie similară anul trecut.
2508 afișări
Imaginea articolului Care este adevărata altitudine a Muntelui Everest. Înălţimea exactă este un subiect de dezbatere de câteva decenii

Care este adevărata altitudine a Muntelui Everest. Înălţimea exactă este un subiect de dezbatere de câteva decenii

 

Un grup de cercetători chinezi a ajuns pe vârful Everest, într-o expediţie care are ca scop să determine cu acurateţe altitudinea celui mai înalt munte din lume.

Înălţimea exactă a Everestului, al cărui vârf este situat între Nepal şi China, este subiectul unei dezbateri de decenii.

Oficial, Everestul se ridică la 8.848 de metri deasupra nivelului mării, dar această cifră a fost stabilită de o echipă de experţi indieni în 1954.

Cea mai recentă expediţie organizată de China datează din 2005, când s-a stabilit că muntele are o altitudine de 8.844,43 de metri, o cifră care nu ţine cont de zăpada şi gheaţa de pe vârf, potrivit agenţiei China Nouă.

Nepalul a decis să includă stratul de gheaţă şi consideră că Everestul are o înălţime cu patru metri mai mare.

De asemenea, există suspiciuni că înălţimea lui s-a modificat după cutremurul din Nepal din aprilie 2015, care a avut o magnitudine de 7,8. Cutremurul a modificat înălţimea unor zone din Nepal cu până la 10 metri, prin deplasarea plăcilor tectonice. 

Potrivit La Croix, înălţimea muntelui va fi măsurată cu ajutorul sistemului de navigare prin satelit Beidou.

Anul trecut, şi o echipă de specialişti desemnată de Guvernul din Nepal a măsurat înălţimea muntelui, cu ajutorul unui nou sistem global de navigare prin satelit.

Nu se ştie deocamdată când vor fi publicate noile date, însă China şi Nepalul au convenit anul trecut să facă un anunţ comun. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici