Ion Cristoiu, despre scandalurile din USR şi AUR: Suspectez o uriaşă diversiune în perspectiva alegerilor anticipate. Rămân două partide, care îşi vor împărţi friptura

Publicistul Ion Cristoiu analizează scandalurile izbucnite în această săptămână în interiorul AUR şi USR şi le coroboreză cu tensiunile şi planurile de fuziune apărute în rândul unor partide extraparlamentare precum PMP şi ALDE, suspectând un plan de curăţire a scenei politice pentru eventuale alegeri anticipate la vară.

12562 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu, despre scandalurile din USR şi AUR: Suspectez o uriaşă diversiune în perspectiva alegerilor anticipate. Rămân două partide, care îşi vor împărţi friptura

Ion Cristoiu, despre scandalurile din USR şi AUR: Suspectez o uriaşă diversiune în perspectiva alegerilor anticipate. Rămân două partide, care îşi vor împărţi friptura

Ion Cristoiu nu exclude ca scandalul din AUR să fi fost pus la cale de copreşedintele AUR, George Simion, pentru a intra în atenţia presei mainstream.

“Eu aş lansa o ipoteză. Grăbesc un pic acest punctaj al dvs şi să ajungem la AUR. Eu nu cred că în interiorul AUR este scandal. Cred că a fost o diversiune pusă la cale de George Simion. Cei care atacă acest partid nu au înţeles că este un partid tipic cum este şi partidul lui Le Pen, care nu trăieşte decât prin scandaluri mediatice. Partidele acestea extremiste- eu nu văd peiorativ, extremist, asta e, el şi-a ales să fie. Şi adjectivul de extremist le aduce voturi- aceste partide extremiste sunt boicotate de presa mainstream din Occident. Şi atunci, în toate ţările occidentale, ca şi în Franţa, ca să poată să iasă în evidenţă provoacă scandaluri, manipulări, şi-atunci, fiecare scandal, mai ales la noi, fiecare campanie dusă împotriva AUR, că e fascist, că e neolegionar nu face decât să crească interesul pentru AUR”, a afirmat publicistul la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, vineri seara, la SMART TV.

Ion Cristoiu spune însă că nu există riscul ca George Simion să fie contestat în partid, dar dacă AUR va intra într-o turbulenţă precum USR atunci vom asista la o diversiune în perspectiva declanşării alegerilor anticipate.

“Nu cred că vor risca să pună la îndoială autoritatea lui George Simion, dar facem un fel de pariu pentru când ne vedem vinerea viitoare, dacă săptămâna viitoare intră în aceeaşi turbulenţă şi AUR, încep să suspectez o uriaşă diversiune în perspectiva alegerilor anticipate. (...) Haideţi să ne uităm un pic la scena politică. Vom constata nişte mici paşi care fac parte dintr-un mare pas- distrugerea tuturor partidelor extraparlamentare. ALDE e în negocieri cu PNL pentru fuziune, PMP e pe rupere, vor avea un congres în februarie şi s-ar putea să se rupă sau s-ar putea să învingă echipa lui Tomac şi atunci să fuzioneze cu PNL. Pe dreapta ar urma să dispară două partide, în eventualitatea anticipatelor, aţi înţeles. Pro Romania ar urma să se verse în PSD şi dacă USR va fi sfâşiat de aceste probleme, sau pleacă Dacoan Cioloş sau acceptă să rămână, dar partidul moare, şi dacă şi AUR intră într-o turbulenţă, vom constata că în perspectiva alegerilor anticipate, care mai mult ca sigur vor fi în vară, scena politică se simplifică, da? Rămân două partide, care îşi vor împărţi friptura. Este o înţelegere tacită să dispară celelalte partide şi gândiţi-vă mai ales la ruptura din USR, electoratul se va duce la cine? La PNL. Dacă observaţi, în partea dreaptă sunt cele mai multe probleme”, a explicat publicistul.

În opinia sa, AUR nu reprezintă o problemă deoarece, chiar dacă ar obţine 200% la alegeri, nu ar intra la guvernare din cauza imaginii de partid nefrecventabil peste care nimeni nu ar trece, având în vedere statutul României de ţară membră a NATO şi UE.
“AUR nu reprezintă o problemă pentru cele două mari partide. E partid nefrecventabil şi dacă va avea şi 200% nu va intra la guvernare în veci. S-ar putea ca la locale să câştige, dar acolo să i se dea voie. Suntem în NATO, în alte structuri, nu riscă nimeni nici din România, nici din străinătate să aducă la guvernare un astfel de partid. Deci, toate voturile care s-ar da la alegeri ar fi pierdute, pentru că poate să rămână un partid brav de opoziţie”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că alegerile anticipate ar duce la o alianţă PNL-PSD mai puternică decât acum deoarece tensiunile dintre ele, generate de convingerea fiecărui partid că are mai multe voturi decât celălalt, vor dispărea.

“Există poate o înţelegere tacită pentru că nu este exclus ca, fiind alegeri anticipate şi nefiind un câştigător detaşat, cele două partide chiar să facă o alianţă ca lumea. La ora actuală, tensiunile dintre cele două partide care alcătuiesc coaliţia vin din faptul că fiecare crede că are muşchi. În momentul în care are loc o confruntare, rezultatul meciului potoleşte cele două partide pe mai mulţi ani. Şi-atunci, alianţa care s-ar face, iată un paradox, ar fi mult mai puternică decât cea de acum pentru că fiecare partid ar şti că nu are mai mult decât a obţinut la alegeri. Mi se pare o curăţire a scenei politice în aşa fel încât să rămână numai cele două partide”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu susţine că alegerile anticipate sunt vitale pentru România şi îl critică pe preşedintele Iohannis pentru că nu a lăsat coaliţia PNL-USR-UDMR să se consume, forţând concubinajul cu PSD.

“Alegerile anticipate sunt de un interes naţional vital pentru România. Fomarea acestei coliţii a dus la un dezechilibru cumplit al democraţiei din România. Avem o putere mai puternică ca niciodată şi avem o Opoziţie. Uitaţi-vă cum arată Opoziţia. USR clar va fi paralizat, indiferent de rezultatele bătăliei dintre ei, AUR este pus la index şi este blocat ca partid frecventabil. Klaus Iohannis, autorul acestui concubinaj, are o mare responsabilitate istorică pentru că trebuia lăsată acea coaliţie de dreapta, PNL-USR-UDMR, să se consume, aveam în opoziţie un partid de stânga, PSD, cu valorile lui, mai conservatoare, chiar un pic mai suveraniste. A adus la putere PSD, a bruxelizat PSD care, în materie de politică externă, de ce vreţi, nu mai are nicio nuanţă. Deci am luat un partid din opoziţie şi i-am rupt dinţii şi de-aia se duc oamenii către AUR. La ora actuală, PSD este al doilea partidul meu al lui Klaus Iohannis. (...) Merita acest sacrificiu dacă această coaliţie mergea. Nu vedeţi că nu merge?”, a punctat publicistul.

„Evenimentul numărul 1, care depăşeşte de departe criza ucraineană, este înţelegerea China-Rusia”

Publicistul Ion Cristoiu remarcă înţelegerea dintre Rusia şi China cu prilejul participării lui Vladimir Putin la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing prin care cele două ţări se susţin şi îşi rezolvă reciproc problemele în raport cu SUA şi Occidentul, inclusiv economice.
“Evenimentul numărul 1, care depăşeşte de departe criza ucraineană, este înţelegerea China-Rusia, cu ocazia vizitei lui Putin, la deschiderea Jocurilor Olimpice. Este un comunicat istoric din punct de vedere al geopoliticii în care şi China şi Rusia şi-au trecut duşmanii. În timp ce China spune că nu e de acord cu extinderea NATO, rezolvă în comunicat interesele Rusiei. SUA, pentru a putea contracara adevărata putere care este China, a creat în Asia un fel de NATO nou. E un pact între Australia, Marea Britanie şi SUA. Ei, în comunicatul comun, ameninţarea ridicată de acest pact este criticată de Rusia, Rusia este de acord că Taiwanul este parte a Chinei. Deci cele două puteri şi-au rezolvat problemele. Din punctul de vedere politic fiecare stat şi-a rezolvat o problemă în raport cu SUA şi Occidentul. Apoi, există o sumă de tratate, inclusiv economice, care s-au semnat şi se vor semna acum, dintre care cel mai tare este că Rusia livrează gaz de 117 miliarde de dolari Chinei. Asta înseamnă că Rusia nu va mai depinde de exportul de gaze în Occident”, a afirmat publicistul.
Ion Cristoiu este convins că, în aceste condiţii, Rusia nu va invada Ucraina, iar conflictul va fi stins, pentru a se concentra în zona Asiei, unde SUA, Marea Britanie şi Australia au creat un nou NATO.
“Nu va fi nicio invazie. Mai mult ca sigur Rusia a avut drept scop să sufoce Ucraina pentru că toată această stare de tensiune, exagerată de Occident, face ca economia Ucrainei să se sufoce, nu au niciun interes. Probabil că se va merge la proclamarea independeţei Donbasului şi cred că SUA şi Biden îşi vor da seama şi vor cicatriza aici conflictul, că e uşor. Ruşii fac mult caz, exagerează şi ei ameninţarea şi trebuie să se ducă acolo, pentru că, v-am spus mai înainte, au făcut un fel de NATO în Asia. Acolo e o problemă uriaşă şi până la urmă cred că aşa se va rezolva. Oricum în timpul Olimpiadei nu se va putea face nicio mişcare. Secvenţa genială e cea  atunci când a trecut delegaţia Ucrainei, Putin dormea. E foarte important asta pentru că pe perioada transmisiei, pe care am văzut-o, Putin nu a apărut, nici când au trecut ruşii. Numai când au trecut ucrainenii l-au arătat dormind. Vă imaginaţi care e mesajul”, a explicat publicistul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici