Bogdan Ivan: Aplicaţia Unică a Statului va oferi primele servicii la începutul anului 2025

Aplicaţia Unică a Statului va avea primele servicii funcţionale la începutul anului 2025, a anunţat joi, la finalul şedinţei de Guvern ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan.

903 afișări
Imaginea articolului Bogdan Ivan: Aplicaţia Unică a Statului va oferi primele servicii la începutul anului 2025

„Noi am semnat contractul pentru execuţia Aplicaţiei Unice a Statului în luna martie 2024, termenul de execuţie este un an şi şase luni, adică până în septembrie 2025. Din discuţiile pe care le-am avut cu compania care a câştigat licitaţia publică le-am solicitat explicit ca această Aplicaţie Unică a Statului să aibă primele servicii pe care le oferă undeva la începutul anului 2025”, a declarat Bogdan Ivan.

Acesta a spus că, în prima etapă, vor fi „undeva la 30 de servicii publice în Aplicaţia Unică a Statului”.

Ministrul susţine că, în funcţie de modul în care va evolua şi pregătirea cardului de sănătate de către CNAS, şi el va fi interoperabil cu aplicaţia.

„La nivel de discuţie cu echipa care lucrează la Aplicaţia Unică a Statului am luat în calcul inclusiv crearea în format digital a acestui tip de card pentru că sunt costuri incomparabil mai mici decât atunci când vorbim despre emiterea lui fizică, pe de o parte, iar pe de altă parte pentru a nu crea nevoia de noi investiţii în dispozitive care să citească aceste carduri, care să fie incompatibile cu alte dispozitive, să existe un cod QR care să poată să fie scanat tot prin aceeaşi aplicaţie pe care o să o aibă medicii direct de pe telefon pentru a simplifica mult lucrurile”, a mai spus ministrul Cercetării.

El a explicat principiul care va sta la baza funcţionării cloudului guvernamental.

„Principiul pe care îl folosim atunci când vorbim despre cloudul guvernamental, despre tot ce înseamnă datele românilor, atât în cazul documentelor de identitate, cât şi în cazul documentelor de proprietate, cât şi în cazul actelor de studii, va fi unul foarte simplu şi anume cel în care avem jurnalizarea fiecărei acţiuni pe care la nivel tehnic o întreprind instituţiile statului pentru a consulta datele personale ale unui cetăţean român. Aşa că atunci când lucrezi în format digital rămân urme şi toate sunt trasabile, iar orice român, pentru a ne asigura de transparenţă totală, va putea să solicite datele, la final de an sau trimestrial, să vadă care sunt instituţiile care au accesat datele personale ale căţeanului, în ce perioadă şi cu ce scop”, a mai spus ministrul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici