BBC, acuzat de orientări anti-creştine, înainte de vizita papei în Marea Britanie

Radiodifuzorul public britanic BBC se confruntă cu probleme legate de conţinuturile sale editoriale, după ce, în contextul vizitei papei Benedict al XVI-lea în Marea Britanie, un arhiepiscop catolic a acuzat corporaţia de neprofesionalism şi orientări anti-creştine, informează Brand Republic.

67 afișări
Imaginea articolului BBC, acuzat de orientări anti-creştine, înainte de vizita papei în Marea Britanie

BBC, acuzat de orientări anti-creştine, înainte de vizita papei în Marea Britanie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Arhiepiscopul catolic de St. Andrews şi Edinburgh Keith O'Brien a declarat că actualele conţinuturi ale BBC sunt lipsite de profesionalism şi echidistanţă. Declaraţia sa a venit după ce Mark Thompson, director general al BBC, a declarat, săptămâna trecută, că, mult timp, BBC a avut o orientare de stânga.

O'Brien a mai spus că cercetările realizate pe materialele BBC despre creştinism, în general, şi catolicism, în particular, relevă o puternică orientare împotriva instituţiilor creştine. El a mai spus că se teme că difuzarea unui documentar despre abuzurile clericilor catolici, care coincide cu vizita papei în Marea Britanie, programată săptămâna viitoare, va avea o acţiune distrugătoare asupra Vaticanului.

BBC nu a comentat deocamdată aceste acuzaţii.

Vizita papei Benedict al XVI-lea în Marea Britanie este considerată un eveniment special, dat fiind că aceasta ar fi a doua oară când un papă merge în Marea Britanie, după ce regele Henric al VIII-lea Tudor s-a separat de Roma şi de catolicism în urmă cu cinci secole, înfiinţând Biserica Anglicană.

Benedict al XVI-lea va pleca din capitala italiană joi dimineaţa, la 16 septembrie, cu destinaţia Edinburgh, unde va fi primit la Palatul Regal Holyroodhouse, în cadrul unei "vizite de curtoazie a Maiestăţii Sale Elisabeta a II-a, regina Marii Britanii", potrivit unui comunicat al Vaticanului. Vizita papei este un "răspuns la invitaţia" reginei Elisabeta a II-a, liderul Bisericii Anglicane, şi a episcopilor Angliei, Ţării Galilor şi Scoţiei.

Această vizită, anunţată din luna martie de autorităţile britanice, a provocat deja reacţii indignate în Marea Britanie.

Reverendul Ian Paisley, figură istorică a protestantismului radical în Irlanda de Nord, a apreciat că invitaţia Papei Benedict al XVI-lea în Marea Britanie este o "eroare" şi i-a calificat drept "anticrişti" pe preoţii vinovaţi de comiterea de abuzuri sexuale asupra unor copii.

Doi militanţi britanici în favoarea ateismului au cerut arestarea Papei în timpul vizitei acestuia, pentru "crime împotriva umanităţii", după acuzaţiile potrivit cărora el ar fi acoperit acţiunile unor preoţi pedofili.

Vaticanul a fost criticat şi pentru că a creat, în octombrie 2009, o structură specială pentru a-i primi pe "disidenţii anglicani" care doresc să se convertească la catolicism.

Marea Britanie numără 4,2 milioane de catolici, dintr-o populaţie de aproximativ 61 de milioane de locuitori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici