Controversă în Franţa: Fondatorul editurii Gallimard a susţinut editarea unei biografii a lui Hitler

Gaston Gallimard, fondatorul prestigioasei edituri care îi poartă numele, îi propunea în 1938 lui André Sabatier, un coleg de breaslă de la o altă editură celebră, să publice o carte despre Hitler, scrisă de un istoric cu simpatii fasciste.

73 afișări
Imaginea articolului Controversă în Franţa: Fondatorul editurii Gallimard a susţinut editarea unei biografii a lui Hitler

Adolf Hitler (Imagine: Hepta)

Un librar francez Michel Bouvier a descoperit, recent, o scrisoare adresată în 1938 de editorul Gaston Gallimard lui André Sabatier, directorul literar al editurii Albin Michel, în care îi propunea publicarea unei cărţi despre Hitler, informează lenouvelobservateur.com.

În scrisoarea expediată pe 28 decembrie 1938 de Gaston Gallimard, fondatorul editurii care îi poartă numele, lui André Sabatier, directorul literar al editurii Albin Michel, primul îi propune celui de-al doilea editarea cărţii "Eclaircissement sur «Mein Kampf»", scrisă de istoricul francez cu simpatii fasciste Jacques Benoist-Méchin.

"Stimate domnule, Robert Aron (scriitor şi istoric francez, n.r.) mi-a spus cu ce sentiment de fraternitate aţi acceptat proiectul nostru de a redacta o biografie a lui Hitler, scrisă de Benoist-Méchin. Personal, vă rămân extrem de recunoscător", se arată în scrisoarea lui Gallimard.

Textul scrisorii, redactat de Gaston Gallimard, care a devenit în 1911 editorul revistei literare "La nouvelle revue francaise", un simbol al libertăţii de expresie din Franţa, suprinde cu atât mai mult cu cât Jacques Benoist-Méchin, membru al Partidului popular francez, este un fascist notoriu.

Acesta nu şi-a ascuns niciodată fascinaţia pentru Hitler, iar cartea ce a fost publicată la editura Albin Michel, în 1939, intitulată "Eclaircissement sur «Mein Kampf»", cu puţin timp înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, îl preamăreşte pe "vizionarul" Hitler.

Deşi Jacques Benoist-Méchin nu a publicat niciodată la Gallimard, librarul Michel Bouvier se întreabă din ce motiv proprietarul celebrei edituri ar fi putut avea un interes atât de mare pentru o "biografie" a lui Hitler.

Librarul francez, care a descoperit această scrisoare printre documentele achiziţionate de la familia Sabatier, moştenitoarea lui André Sabatier, presupune că încredinţarea acestui proiect editurii Albin Michel a reprezentat un gest de diplomaţie şi pragmatism din partea lui Gallimard, care, ezitând să îşi asume în mod direct editarea unei cărţi mai degrabă de propagandă, a evitat în acelaşi timp eventualitatea unui conflict cu naziştii, în cazul în care aceştia ar fi ajuns la putere. De altfel, acest lucru s-a şi întâmplat, odată cu ocuparea Franţei de armata germană în 1940.

Pe de altă parte, Alban Cerisier, editor şi istoric al editurii Gallimard, consideră că, deşi ipoteza lui Bouvier este interesantă, aceasta ar trebui probată "cu ajutorul unor cercetări aprofundate de natură istorică, pe baza unor documente suplimentare".

Totuşi, Michel Bouvier se apără afirmând că nu a tras nicio concluzie convingătoare asupra acestui "document dificil de interpretat. Nu este mai puţin adevărat că această scrisoare este tulburătoare într-un asemenea context istoric".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici