Etno TV şi Taraf TV, amendate de CNA pentru că l-au promovat doar pe Băsescu

CNA a decis, miercuri, să amendeze cu câte 12.500 de lei posturile Taraf TV şi Etno TV, controlate de familia Prigoană, pentru că l-au promovat doar pe candidatul PDL la Preşedinţie, Traian Băsescu, în defavoarea lui Mircea Geoană, candidatul PSD la prezidenţiale.

332 afișări
Imaginea articolului Etno TV şi Taraf TV, amendate de CNA pentru că l-au promovat doar pe Băsescu

Etno TV şi Taraf TV, amendate de CNA pentru că l-au promovat doar pe Băsescu (Imagine: Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat în şedinţa de miercuri modul în care posturile Taraf TV şi Etno TV au reflectat ultima parte a campaniei pentru alegerea preşedintelui României.

Potrivit CNA, Taraf TV a difuzat pe 4 decembrie, începând cu ora 16.26 şi până la ora 23.55, în diferite intervale orare, o manea interpretată de Nicolae Guţă şi Roxana Prinţesa Ardealului, care îndemna la vot pentru candidatul Traian Băsescu. Maneaua nu a fost difuzată în emisiunile electorale. Pe ecran a fost pus titlul "Nicolae Guţă&Roxana Prinţesa Ardealului; Băsescu - preşedinte". În melodie se îndeamnă la vot pentru candidatul Traian Băsescu. Nu s-a precizat dacă materialul aparţine candidatului.

Tot vineri, între orele 17.13 şi 23.50, pe postul Taraf TV, în diferite intervale orare, a fost difuzată o altă manea, care îndeamnă la vot pentru candidatul Băsescu, interpretată de Florin Salam şi Roxana Prinţesa Ardealului. Maneaua nu a fost difuzată în timpul unor emisiuni electorale. Pe ecran a fost pus titlul: "Melodie: Hai Băsescu la putere! Florin Salam şi Roxana Prinţesa Ardealului". Nu s-a precizat dacă materialul aparţine candidatului.

Pe de altă parte, pe 6 decembrie, la ora 20.59, cu 40 de secunde înainte de ora 21.00, pe postul Etno TV a fost difuzată în direct declaraţia de presă a candidatului la Preşedinţie Traian Băsescu. Aceasta a durat până la ora 21.03, pe ecran titrându-se "Sediul PD-L, Declaraţie Traian Băsescu". Postul nu a transmis şi declaraţia lui Mircea Geoană, de la sediul de campanie PSD.

Totodată, pe 5 decembrie, la orele 6.00 şi 6.32, pe postul Etno TV a fost difuzat un spot electoral cu durata de 147 secunde, constând într-o melodie care îndeamnă la vot pentru candidatul Băsescu. Difuzarea spotului s-a făcut în afara emisiunilor electorale. Totodată, postul Etno TV a continuat promovarea lui Traian Băsescu şi în ziua alegerilor, pe 6 decembrie.

Grigore Zanc, membru al CNA, a propus amendarea postului Taraf TV cu 12.500 de lei, pentru dezechilibru în promovarea candidaţilor la Preşedinţie. Propunerea sa a fost adoptată de membrii CNA. Sancţiunea a fost acordată în baza art. 3, alin. 1 din Decizia CNA nr. 853 din 29 septembrie 2009, potrivit căruia "(1) Radiodifuzorii sunt obligaţi să asigure, în cadrul emisiunilor prevăzute în prezenta decizie, reflectarea desfăşurării campaniei electorale, cu respectarea următoarelor principii: a) echitate - toţi candidaţii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului; b) echilibru în prezentarea activităţilor de campanie ale candidaţilor; c) imparţialitate - tratarea tuturor candidaţilor în mod obiectiv şi echidistant".

În plus, Zanc a propus amendarea postului Etno TV cu 12.500 de lei, pentru dezechilibru în promovarea candidaţilor la Preşedinţie, dar şi pentru continuarea promovării lui Traian Băsescu, duminică, în ziua votului, fapt care a încălcat atât art. 3, alin. 1 din Decizia CNA nr. 853 din 29 septembrie 2009, dar şi a art. 8 din aceeaşi Decizie - "Cu 24 de ore înainte de începerea votării şi până la închiderea urnelor sunt interzise difuzarea oricăror mesaje şi comentarii cu conţinut electoral, a emisiunilor şi spoturilor electorale, precum şi invitarea sau prezentarea în programe a candidaţilor şi a reprezentanţilor acestora şi ai partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale care susţin candidaţi".

Şi această propunere a lui Zanc a fost adoptată de membrii CNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici