Filmul „Babyteeth: Prima iubire” câştigă Trofeul Transilvania la TIFF 2020

  • Filmul „Babyteeth: Prima iubire”, debutul regizoarei australiene Shannon Murphy, a câştigat marele premiu la cea de-a 19-a ediţie a TIFF.
  • Pelicula a fost recompensată cu Trofeul Transilvania şi un premiu în valaore de 10.000 de euro.
  • Gala de decernare a premiilor TIFF a fost organizată pentru prima dată în istoria festivalului în aer liber, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.
490 afișări
Imaginea articolului Filmul „Babyteeth: Prima iubire” câştigă Trofeul Transilvania la TIFF 2020

Filmul „Babyteeth: Prima iubire”, debutul regizoarei australiene Shannon Murphy, cu Eliza Scanlen în rolul principal, a fost desemnat marele câştigător al celei de-a 19-a ediţii TIFF şi a fost recompensat cu Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro.

Gala de decernare a premiilor Festivalului Internaţional de Film Transilvania, organizată pentru prima dată în istoria festivalului în aer liber, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, a avut loc sâmbătă seara.

Favoritul publicului a coincis, la această ediţie, cu filmul premiat de juriul festivalului. În urma voturilor acordate de spectatori, Babyteeth a fost distins şi cu Premiul Publicului.

Producătoarea Ada Solomon, regizoarea Adina Pintilie, actorul András Hatházi, dramaturgul Csaba Székely şi scriitorul Philip O Ceallaigh au desemnat doi câştigători ai Premiului pentru cea mai bună regie, în valoare de 3.500 de euro. Tim Mielants a impresionat juriul cu Patrick, o poveste care ,,a reuşit să creeze o lume deosebită şi bizară, cu cea mai mare naturaleţe’’. Regizoarea Zheng Lu Xinyuan a fost premiată ex-aequo pentru Norul din camera ei/ The Cloud In Her Room, ,,o experienţă cinematografică (şi cinefilă) neconvenţională, care dezvăluie o voce regizorală în devenire de un curaj şi un talent impresionante’’.

Pentru ,,fascinanta incursiune în intimitatea unei femei aflate într-o situaţie de criză’’, actriţa Evgeniya Gromova, protagonista filmului Fidelitate/ Fidelity, a fost distinsă cu Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Conceptual Lab. ,,Sunt bucuroasă să văd că viaţa nu s-a oprit pur şi simplu şi că festivalul acesta are loc, şi sunt recunoscătoare că mă aflu printre premianţi’’, a transmis actriţa într-un mesaj video. Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, i-a revenit producţiei independente Sora/ Sister, regizat de Svetla Tsotsorkova, ,,o poveste inedită, surprinzătoare şi comică, în care un şir de minciuni conduce la adevăr’’.

500 invitaţi, spectatori şi jurnalişti au fost prezenţi la gală. Prezent la eveniment, Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, i-a înmânat lui Radu Ciorniciuc, realizatorul documentarului Acasă, Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, în valoare de 10.000 de euro (constând în role de film şi servicii de producţie). ,,Sperăm că filmul Acasă este un punct de pornire pentru o discuţie reală despre implicarea celuilalt atunci când acest lucru este necesar’’, a subliniat producătoarea filmului, Monica Lăzurean-Gorgan.

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, i-a fost acordat filmului Urma, în regia lui Dorian Boguţă. O menţiune specială i-a revenit filmului Ivana cea Groaznică, realizat de Ivana Mladenović, ,,pentru curajul de a expune un suflet rănit, într-un mod fermecător, tandru şi profund personal’’. Neputând fi prezentă la Gală din cauza restricţiilor internaţionale de circulaţie, regizoarea a dedicat premiul Ancăi Pop, una dintre artistele din distribuţie, care şi-a pierdut viaţa în mod tragic în timp ce filmul se afla în post-producţie.

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film unui titlu din secţiunea Zilele Filmului Românesc, i-a revenit documentarului Totul nu va fi bine, realizat de Adrian Pîrvu şi Helena Maksyom, un road-movie care urmăreşte traiectoriile unor vieţi influenţate de Cernobîl. Şi atunci… ce e libertatea?, în regia lui Andrei Zincă, a fost recompensat cu Premiul Publicului în secţiunea Zilele Filmului Românesc, în valoare de 1500 de euro.

Kaïmós, regizat de Sarra Tsorakidis, s-a remarcat printre filmele scurte din competiţia autohtonă şi a câştigat Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro, şi servicii constând în echipament, cameră electrică şi grip, în valoare de 5.000 de euro. Juriul a acordat şi două Menţiuni Speciale filmelor Bilet de iertare, în regia Alinei Şerban, şi Moartea şi cavalerul, regizat de clujeanul Radu Gaciu.

Jurnalista Alexandra Tănăsescu a fost desemnată la această ediţie marea câştigătoare a Bursei Alex. Leo Şerban. O Menţiune specială, i-a fost acordată criticului de film Victor Morozov, pentru volumul Peste graniţă. Cinema-ul românesc în context transnaţional. Pentru rolul remarcabil din Monştri., actorul Cristi Popa a obţinut Menţiunea specială, acordată în parteneriat cu Conceptual Lab unui tânăr actor român care s-a remarcat într-un film lansat în anul 2019.

În cadrul platformei Transilvania Pitch Stop, premiul Eurimages Co-production Development Award, în valoare de 20.000 de euro, a fost adjudecat de proiectul Kretsul, regizat de Alexandra Likhacheva şi produs de Anna Shalashina. Serviciile de post-producţie, oferite de Chainsaw Europe, în valoare de 25.000 de euro, au fost oferite proiectului Panopticon, regizat de George Sikharulidze şi produs de Vladimer Katcharava. Premiul Transilvania Pitch Stop, în valoare de 3.500 de euro, i-a fost acordat proiectului Blue Banks, regizat de Andreea Cristina Borţun, o producţie a Gabrielei Suciu-Pădureţu. În cadrul Transilvania Pitch Stop Workshop, premiul Transilvania Pitch Stop CoCo Award, i-a revenit proiectului Sep & Ana, în regia lui Paul Cioran, produs de Claudiu Mitcu.

Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, oferit de TV5 Monde, Institutul Francez şi RFI România, a fost câştigat de filmul Adoraţie/ Adoration, ,,povestea de dragoste asimetrică, ieşită din tipare’’, în regia belgianului Fabrice du Welz.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici