Jurnalistul Sebastian Sârcă a decedat, marţi, în urma unui stop cardiac

Sebastian Sârcă, jurnalist la Radioul Public, a decedat, marţi, la vârsta de 63 de ani, în urma unui stop cardiac şi va fi înmormântat vineri, la cimitirul "Cuţitul de Argint" din Bucureşti, au declarat pentru MEDIAFAX membri ai familiei acestuia.

609 afișări
Imaginea articolului Jurnalistul Sebastian Sârcă a decedat, marţi, în urma unui stop cardiac

Jurnalistul Sebastian Sârcă a decedat, marţi, în urma unui stop cardiac (Imagine: Arhiva Societăţii Române de Radiodifuziune)

Potrivit reprezentanţilor familiei, Sebastian Sârcă a făcut stop cardiac şi a decedat marţi, în jurul orei 12.45, acasă.

Înmormântarea va avea loc vineri, 12 februarie, de la ora 12.00, la cimitirul "Cuţitul de Argint", în spatele parcului Carol din Bucureşti.

"Radio România anunţă cu profund regret trecerea la cele veşnice a lui Sebastian Sârcă, una dintre cele mai cunoscute voci de la microfonul Radioului Public. De numele său sunt legate, încă din anul 1969, emisiuni de mare succes precum «Caruselul iubirii», difuzată la Radio România Actualităţi, «Manuscris radiofonic» şi «Tezaur», difuzate la Radio România Cultural, «Telefonul de noapte» şi «Vorbeşte-mi despre tine», difuzate pe postul Radio România Tineret", informează, la rândul său, Societatea Română de Radiodifuziune (SRR).

Sebastian Sârcă s-a născut la 30 iunie 1946, la Bucureşti, unde a urmat clasele primare, Liceul "Sfântul Sava" şi cursurile Facultăţii de Litere. În 1967, a debutat jurnalistic în revista Viaţa studenţească.

Între 1969 şi 1971, el a colaborat la Redacţia emisiunilor pentru copii şi tineret unde a fost angajat pe postul de redactor, în 1971. Între 1990 şi 1996, a devenit, prin concurs, succesiv, şef de secţie, secretar general de redacţie şi redactor-şef adjunct la Radio România Tineret. În 1996, prin concurs, a devenit directorul Direcţiei Patrimoniu, iar în 1998, a înfiinţat editura Casa Radio a Societăţii Române de Radiodifuziune, pe care a condus-o în calitate de director din anul 2003, valorificând tezaurul existent în Arhivele Scrise şi Sonore ale Radioului Public.

Între 1998- 2000, Sârcă a realizat emisiunile "Manuscris radiofonic" (dedicata vieţii şi operei scriitorilor români) şi "Tezaur" (interviuri cu membrii Academiei Române), difuzate pe Radio România Cultural.

În 2001, Sebastian Sârcă a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România - Asociaţia Bucureşti, la recomandarea criticilor literari Romul Munteanu, Geo Vasile şi Dan C. Mihailescu.

Sebastian Sârcă este autorul volumelor "Colecţionarul de iluzii" (2009), "Telefonul de noapte", "Punţi către semeni", "Martorii lui Seninu'" (2002), "Jurnalul unui răzvrătit" ("Capcana", volumul I, "Rezervaţia", volumul II, "Evadarea", volumul III) (2007-2008), "Dragostea şi bunele maniere" şi "Săgetaţi de cupidon" (2006), "Călătorind spre vârful fiinţei mele" (1993).

Ca director al editurii Casa Radio din anul 2003, Sebastian Sârcă a semnat apariţia unor volume precum "Istoria Societăţii Române de Radiodifuziune", "Orele culturii", "Microfonul vagabond", "Noapte bună, copii!" şi "N. Iorga - Sfaturi pe întunerec" (ediţie critică).

În 2003, i s-a conferit Ordinul Ziariştilor, clasa I Aur, de către Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, pentru întreaga activitate jurnalistică şi pentru înfiinţarea şi impunerea în peisajul editorial românesc şi internaţional a brandului editura "Casa Radio".

În plus, în 2004, lui Sebastian Sârcă i-a fost conferit Ordinul Meritul Cultural, în grad de Cavaler - "Promovarea culturii", de către Preşedinţia României, pentru perfomanţele obţinute în calitate de director al editurii Casa Radio şi al Revistei Radio România, la propunerea Ministerului Culturii.

Pe de altă parte, Sebastian Sârcă a fost inclus, în anul 2008, în Enciclopedia Personalităţilor Româneşti "Who is Who", iar în 2009 a devenit directorul executiv al Fundaţiei "Radio România".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici