Mircea Cărtărescu şi Andrei Pleşu nu vor participa la Salonul de Carte de la Paris

Scriitorii Mircea Cărtărescu şi Andrei Pleşu nu vor participa la Salonul de Carte de la Paris, desfăşurat între 22 şi 25 martie, la care România este ţară invitată de onoare, informaţia fiind confirmată pentru MEDIAFAX de surse din cadrul Institutului Cultural Român (ICR).

2061 afișări
Imaginea articolului Mircea Cărtărescu şi Andrei Pleşu nu vor participa la Salonul de Carte de la Paris

Mircea Cărtărescu (Imagine: Andrei Balaurea/ Mediafax Foto)

Surse din ICR au declarat pentru MEDIAFAX că scriitorul şi filosoful Andrei Pleşu a anunţat deja Biroul de presă al instituţiei că, "din motive personale", nu va participa la Salonul de Carte de la Paris.

Contactat de MEDIAFAX, scriitorul Andrei Pleşu a confirmat că nu va participa la această ediţie a Salonului de Carte de la Paris, "din motive personale", pe care nu a dorit să le facă publice. Acesta a mai precizat pentru MEDIAFAX că a informat conducerea ICR cu privire la decizia sa "încă de acum două luni".

De cealaltă parte, Mircea Cărtărescu nu a informat oficial instituţia cu privire la decizia şi motivele pentru care nu va participa la Salon du Livre.

Mircea Cărtărescu a confirmat, vineri, pentru AFP, că nu va participa la acest eveniment cultural şi că va oferi detalii în acest sens săptămâna viitoare.

Aceeaşi informaţie a fost confirmată pentru MEDIAFAX de soţia lui Cărtărescu, scriitoarea Ioana Nicolaie.

Cu toate acestea, până la momentul difuzării acestei ştiri, din programul oficial al României la Salon du Livre - publicat pe site-ul ICR - nu au fost retrase numele celor doi scriitori, care apar în legătură cu mai multe dintre evenimentele organizate cu această ocazie la Paris.

În acest context, cei doi scriitori şi-au retras şi textele de prezentare care ar fi trebuit să fie incluse în broşura cu care Institutul Cultural Român se va prezenta la Salonul de Carte de la Paris. Astfel, în cele 66 de pagini ale broşurii ICR se vor regăsi prezentări pentru 59 de scriitori români participanţi.

Pentru participarea la Salonul de Carte de la Paris, Institutul Cultural Român a alocat un buget de 620.000 de euro.

Pe lista autorilor invitaţi de ICR la cea de-a 33-a ediţie a Salon du Livre sunt Gabriela Adameşteanu, Radu Aldulescu, Savatie Baştovoi, Petru Cimpoeşu, Florina Ilis, Dan Lungu, Norman Manea, Marius Daniel Popescu, Răzvan Rădulescu, Adina Rosetti, Bogdan Suceavă, Lucian Dan Teodorovici, Dumitru Ţepeneag, Eugen Uricaru şi Varujan Vosganian (prozatori), Ana Blandiana şi Doina Ioanid (poete), Nicoleta Esinencu, Alina Nelega, Matei Vişniec (dramaturgi), Lucian Boia, Gabriel Liiceanu, Andrei Oişteanu (eseişti), Ileana Surducan, Alex Tamba (autori de benzi desenate).

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional va participa ca partener la ediţia de anul acesta a Salon du Livre. În această calitate de partener, Ministerul Culturii a invitat o serie de alţi nouă scriitori - Horia Bădescu, Gabriel Chifu, Riri Manor, Mircea Martin, Valentin Nicolau, Marta Petreu, Ioan Es. Pop, Eugen Simion şi Dănuţ Ungureanu.

În ianuarie, într-o şedinţă a Comisiei de Cultură din Senat, la care a participat ministrul Culturii, Daniel Barbu, Georgică Severin, preşedintele comisiei, i-a cerut acestuia să se implice, alături de instituţia pe care o conduce, în asigurarea unei bune participări a României la Salonul de Carte de la Paris, pentru că evenimentul trebuie exploatat la maximum.

"Am atras atenţia predecesorilor dumneavoastră în ultimele luni, am luat legătura şi am obţinut sprijin de la Ministerul de Externe în acest sens. România este invitată de onoare la Salonul de Carte de la Paris, care este, pe plan european, Mecca târgurilor de carte, iar oportunitatea care se oferă României este un vector de imagine extraordinar. Vă rog, domnule ministru, ca, în calitatea dumneavoastră, să faceţi tot ce trebuie ca prezenţa României la Salon du Livre să fie valorificată la maximum. Este păcat. Este un lucru care se întâmplă la un deceniu-două", a fost recomandarea făcută de Georgică Severin ministrului Culturii, Daniel Barbu.

În replică la aceasta, Daniel Barbu a ţinut să amintească faptul că nu Ministerul Culturii este responsabil de organizarea participării României, în calitate de invitată de onoare, la ediţia de anul acesta a Salonului de Carte de la Paris, ci Institutul Cultural Român (ICR), aflat sub conducerea lui Andrei Marga.

"ICR este organizatorul, nu Ministerul Culturii. Deocamdată, potrivit legii, ICR este o instituţie autonomă, independentă, sub controlul Senatului. Ministerul va spriini această participare", a spus Daniel Barbu.

De cealaltă parte, senatorul Georgică Severin a replicat: "Dacă iese rău, se vor sparge toate în capul dumneavoastră".

"Nu! Voi şti atunci unde să îndrept săgeata", a fost replica ministrului Culturii, Daniel Barbu.

Salonul Internaţional de Carte de la Paris este considerat cea mai importantă manifestare a pieţei editoriale din Franţa, cu o medie de 180.000 de vizitatori pe ediţie. Salon du Livre reuneşte în fiecare an peste 1.000 de expozanţi din 40 de ţări, 30.000 de profesionişti ai pieţei editoriale internaţionale şi peste 2.000 de autori din toată lumea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici