O carte pe zi: „Fier şi sânge. Creşterea şi decăderea Imperiului German (1871-1918)” de Katja Hoyer

„Nu cu discursuri şi decizii ale majorităţii vor fi rezolvate marile probleme ale momentului – aceasta a fost marea greşeală din 1848 şi 1849 -, ci cu FIER ŞI SÂNGE.” (Otto von Bismarck)

176 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Fier şi sânge. Creşterea şi decăderea Imperiului German (1871-1918)” de Katja Hoyer

O carte pe zi: „Fier şi sânge. Creşterea şi decăderea Imperiului German (1871-1918)” de Katja Hoyer

O carte extrem de „caldă”, a apărut în original acum mai puţin de un an la o editură londoneză prestigioasă. Autoarea este o nemţoaică naturalizată în Marea Britanie, cu studii universitare la Jena, în Germania de Est, unde s-a născut. Este membru al Royal Historical Society. Cartea este un debut.

Scriu editorii: „Cartea ne oferă, într-o viziune neconvenţională, coerentă şi completă, o secvenţă tulburătoare din istoria de făurire a Imperiului German, al cărui fondator este legendarul Otto von Bismarck. De altfel, autoarea a ales titlul cartii pornind de la chiar fulminantul discurs pe care Bismarck l-a ţinut la 30 septembrie 1862 în faţa Parlamentului, considerând ca liberalismul este doar un <<răsfăţ intelectual fantezist>> şi că nu cu idei şi cuvinte, ci cu ACŢIUNE poate fi realizat ceva măreţ, aşa cum preconiza el, visând la o Germanie unită. Cu alte cuvinte, idealismul revoluţionar al anilor 1848, care cuprinsese întreaga Europă, era <<temperat>> de Realpolitik-ul acestui prim-ministru conservator prusac, ce avea să-l consacre drept unificatorul <<prin foc şi sabie>> al celor 39 de state sub un singur guvern federal, într-un stat conservator dominat de Prusia. Şi totul culminând cu acel eveniment istoric de la 18 ianuarie 1871, când a fost proclamat Imperiul German prin încoronarea regelui Wilhelm I ca împărat, într-o ceremonie fastuoasă la Palatul Versailles, ca un ultim gest de umilire a Franţei după ce fusese înfrântă în războiul franco-prusac. Ceea ce a urmat din acel moment a făcut, pas cu pas, din Germania, prin politica ei de industrializare, o mare putere economică, aşezând-o, la mai puţin de un secol de la moartea lui Napoleon în 1815, anul în care, ce ironie!, s-a născut Bismarck, alături de marile puteri Franţa şi Marea Britanie. După o jumătate de secol însă, odată cu declanşarea Primului Război Mondial, Imperiul German construit de Bismarck va fi destructurat – coroana, graniţele, armata fiind de acum doar repere pentru un capitol de istorie care s-a închis.”

Cartea a fost bine primită de critici şi apreciată în mediul academic.

Katja Hoyer - Fier şi sânge. Creşterea şi decăderea Imperiului German (1871-1918). Traducere din limba engleză de Crsitian Nica. Editura Meteor Press. 301 pag

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
caarte,
cronică,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici