"Podul de Flori" al lui Thomas Ciulei, înscris în competiţie pentru Prix Europa

Documentarul "Podul de Flori" al lui Thomas Ciulei, realizat de Europolis Film, este una dintre cele opt producţii româneşti înscrise în competiţia pentru Prix Europa, eveniment care premiază cele mai bune proiecte de radio, televiziune şi online, potrivit informaţiilor oferite de organizatori.

233 afișări
Imaginea articolului "Podul de Flori" al lui Thomas Ciulei, înscris în competiţie pentru Prix Europa

"Podul de Flori" al lui Thomas Ciulei, înscris în competiţie pentru Prix Europa (Imagine: Mediafax Foto)

Alături de "Podul de Flori", printre producţiile româneşti înscrise în competiţie pentru Prix Europa se mai numără "Das Semester Ticket", "Bărbierul din Sevilia", "Angajare de clovn" şi "Ion Gavrilă Ogoranu - Cum mi-am cerut condamnarea la moarte".

Documentarul "Podul de Flori" relatează povestea lui Costică Arhir, un bărbat dintr-un sat din Republica Moldova, care încearcă să îşi crească copiii cât timp soţia sa este plecată la muncă în Italia. "Podul de Flori", o coproducţie româno-germană între Europolis Film, Studioul de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii şi CiIon Films Germania, a câştigat concursul Centrului Naţional al Cinematografiei din anul 2005 şi a fost turnat între ianuarie şi aprilie 2007. Documentarul pune în scenă personaje reale, care îşi interpretează propria lor poveste.

Până în prezent, "Podul de Flori" a fost distins cu Marele Premiu pentru film documentar "Erinnerung und Zukunft" (Amintire şi Viitor) şi cu Premiul Go-East în amintirea lui Reinhard Kämpf la Festivalul de Film "go East" de la Wiesbaden şi a obţinut Prix des Bibliothèques/ Premiul bibliotecilor (oferit de Direcţia Carte şi Lectură din cadrul Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa) şi Menţiunea specială a Juriului de tineret, la Festivalul de film documentar Cinéma du Réel de la Paris.

Thomas Ciulei a mai regizat filmele "Plays of light at the Maxim" (1990), "Like a bird on the fence" (1992), "Gratian" (1995), "Face Mania" (1997) şi "Asta e" (2001).

La Prix Europa, tot în cadrul secţiunii "Documentar TV", la categoria "Coproducţii", mai figurează pe lista de înscrieri şi "Testimonial" de Răzvan Georgescu.

Radio România Cultural a înscris în competiţie, la secţiunea "Documentar Radio", producţiile "Das Semester Ticket/ Biletul semestrial", "Bărbierul din Sevilia" şi "Ion Gavrilă Ogoranu - Cum mi-am cerut condamnarea la moarte". La secţiunea "Ficţiune Radio", Radio România a înscris producţia "Angajare de Clovn".

"Bărbierul din Sevilia" este o adaptare după Pierre Beaumarchais scrisă de Iulia Rugină, în regia lui Toma Enache. Producţia relatează povestea lui Matei Lindor, unul dintre cei mai importanţi producători de muzică din România actuală, cel mai potrivit om pentru a promova melodiile care au valoare comercială şi nu artistică, dar care reprezintă un succes pe scena muzicală.

"Angajare de clovn" ("Petit boulot pour vieux clown") de Matei Vişniec, adaptată şi regizată de Gavriil Pinte, prezintă povestea a trei clovni bătrâni care, în căutare de lucru, concurează pentru o slujbă ce ar putea sau nu să existe şi îşi amintesc despre eşecuri dureroase şi triumfuri uitate, fiind prinşi în circul vieţii şi al morţii. Potrivit autorului, piesa este una "realistă, dar cu un nucleu metafizic ce izbucneşte la un moment dat": finalul tragic amplifică drama artistului la bătrâneţe, pentru că totul devine, la sfârşit, o maşină de ucis clovni.

Piesa a fost scrisă în 1987, anul în care Vişniec a cerut azil politic în Franţa. La fel ca alte creaţii ale dramaturgului, textul a fost scris în România, tradus apoi în limba franceză, ajungând astfel să se impună pe scenele din străinătate. Din distribuţia spectacolului fac parte Mircea Albulescu, Constantin Codrescu, Constantin Drăgănescu şi Dan Astilean. "Angajare de clovn" a primit Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului 1991.

Tot la categoria "Documentar Radio", Radio Cluj a înscris în competiţie "Microfonul care dărâmă ziduri", al cărui autor şi regizor este Cristian Ivanes.

Nominalizaţii ediţiei 2008 a Prix Europa vor fi daţi publicităţii în septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici