Ponta: Sergiu Nicolaescu este un om care a făcut foarte mult şi înseamnă foarte mult pentru România

Victor Ponta i-a adus un ultim omagiu regizorului Sergiu Nicolaescu, vineri, la Cercul Militar Naţional, premierul precizând că va păstra în minte toată viaţa amintirea momentului din luna decembrie când a participat la inaugurarea unui cinematograf din Târgu-Jiu ce a primit numele regizorului.

950 afișări
Imaginea articolului Ponta: Sergiu Nicolaescu este un om care a făcut foarte mult şi înseamnă foarte mult pentru România

Victor Ponta (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Victor Ponta a mers la Centrul Militar Naţional din Bucureşti, acolo unde se află sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu, împreună cu ministrul Culturii, Daniel Barbu, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă.

"Am dorit în primul rând în numele Guvernului să aduc acest omagiu unui om care a făcut foarte mult pentru România şi înseamnă foarte mult pentru România. Am dorit însă şi am avut o datorie şi umană pentru că l-am cunoscut pe Sergiu Nicolaescu. Ca foarte mulţi dintre români am crescut uitându-mă la filmele domniei sale, sunt însă mult mai norocos, dacă pot să spun aşa, decât cei mai mulţi dintre români pentru că şansa, viaţa, destinul mi-a permis în urmă cu cred că o lună de zile la Târgu-Jiu, acolo unde împreună cu primarul, în prezenţa lui Sergiu Nicolaescu, în oraşul în care s-a născut, s-a inaugurat primul cinematograf care îi poartă numele. Evident că atunci niciunul dintre noi nu ne-am gândit că evenimentele vor fi atât de rapide şi de tragice. Dar pentru mine rămâne o amintire pe care o să o port toată viaţa", a spus Victor Ponta.

Premierul a subliniat că, pentru el, Sergiu Nicolaescu este cel cu ale cărui filme a crescut şi s-a format ca adolescent.

"Din puncte de vedere politic sigur că ne-am cunoscut şi cred că primul meu gest ca lider de partid a fost să îndrept o nedreptate faţă de Sergiu Nicolaescu. Dar pentru mine, dincolo de filme, va rămâne amintirea acelui moment în care s-a bucurat enorm, fără să ştie că mai are doar o lună de trăit, de faptul că meritul şi importanţa lui şi ceea ce a făcut în aceşti ani pentru ţară i-au fost recunoscute printr-un gest foarte simplu până la urmă şi anume să inaugurăm un cinematograf care-i poartă numele în Târgu-Jiu", a afirmat Victor Ponta.

El a atras atenţia asupra faptului că cinematograful care poartă numele lui Sergiu Nicolaescu a fost inaugurat în timpul vieţii acestuia. "Directorul RomâniaFilm (Marius Iuraşcu, n.r.) spunea că de ce facem cinematografe numai după ce mor marii artişti. Uite la Sergiu Nicolaescu am făcut înainte. Cu atât mai mult astăzi sunt foarte foarte afectat şi am vrut să fiu prezent aici", a mai spus Victor Ponta.

Pe 6 decembrie 2012, Sergiu Nicolaescu a fost declarat cetăţean de onoare al municipiului Târgu-Jiu. În aceeaşi zi, în Târgu-Jiu, a fost inaugurat şi un cinematograf care poartă numele regizorului.

"Ceea ce am făcut în viaţă, în primul rând, a însemnat muncă. Am făcut peste 60 de filme, am 135 de milioane de telespectatori în România şi peste un miliard de telespectatori în lume şi, cu toate acestea, ca gorjeni şi ca olteni vă puteţi mândri pentru că întotdeauna am spus cu mândrie că sunt născut în Târgu-Jiu. Pentru mine filmul a însemnat ceea ce era mai important în viaţă. Existenţa mea", a spus, atunci, emoţionat Sergiu Nicolaescu.

Pe de altă parte, în momentul difuzării acestei ştiri, sute de admiratori ai lui Sergiu Nicolaescu aşteaptă să intre în Cercul Militar Naţional, unde este depus sicriul cu trupul neînsufleţit al regizorului.

Printre cei care i-au adus un ultim omagiu regizorului Sergiu Nicolaescu, vineri, la Cercul Militar Naţional din Bucureşti, s-au numărat şi actorii Cătălina Grama (Jojo), Mihai Mălaimare, Sebastian Papaiani şi Doru Ana, regizorii Ioan Cărmăzan şi Geo Saizescu, muzicianul Damian Drăghici, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al Televiziunii Române, deputatul Petre Roman, senatorul Georgică Severin, dar şi un grup de cascadori şi mai mulţi revoluţionari.

Pe de altă parte, numeroase coroane cu flori au fost trimise la Cercul Militar Naţional de la Administraţia Prezidenţială, Camera Deputaţilor, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, primarul Capitalei, Ministerul Culturii, Televiziunea Română, dar şi de prieteni şi apropiaţi ai regizorului.

Trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu a fost depus, la ora 9.45, la Cercul Militar Naţional din Bucureşti, unde prietenii, colaboratorii şi toţi cei interesaţi pot să îşi ia rămas bun de la cunoscutul regizor începând cu ora 12.00. La Cercul Militar Naţional se află şi soţia regizorului, Dana Nicolaescu.

Înainte de ora 12.00, câteva zeci de persoane s-au adunat la Cercul Militar Naţional din Bucureşti şi au aşteaptat să li se permită accesul în clădire pentru a-i aduce un ultim omagiu cunoscutului regizor.

Oamenii au adus cu ei flori şi lumânări, însă au fost dezamăgiţi de faptul că nu li s-a permis accesul cu lumânările aprinse în Cercul Militar Naţional. De asemenea, atunci când au ieşit din clădire, unele persoane au părut nemulţumite de faptul că nu au putut să îi vadă chipul regizorului, din cauză că sicriul în care se află trupul neînsufleţit al acestuia este închis.

Sicriul este flancat de patru militari din Regimentul de Gardă "Mihai Viteazul", iar la căpătâiul acestuia se află o carte de omagii.

Prietenii şi colaboratorii lui Sergiu Nicolaescu, precum şi toţi cei care doresc să îşi ia rămas bun de la unul dintre cei mai mari regizori şi actori ai României sunt aşteptaţi la Cercul Militar Naţional pentru un ultim omagiu, vineri, între orele 12.00 - 00.00, şi sâmbătă, între orele 08.00 - 10.00.

Totodată, familia lui Sergiu Nicolaescu "solicită decenţă şi discreţie tuturor celor care doresc să se încline pentru ultima dată în faţa maestrului".

Trupul neînsufleţit al regizorului Sergiu Nicolaescu va fi incinerat sâmbătă, la ora 12.00, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti, au declarat joi, pentru MEDIAFAX, reprezentanţi ai municipalităţii. Potrivit surselor citate, incinerarea va avea loc în cadru restrâns, nefiind permis accesul presei. Reprezentanţii municipalităţii au precizat că a fost stabilită ca oră de incinerare ora 12.00, însă familia regizorului poate solicita schimbarea acesteia.

Sergiu Nicolaescu va fi incinerat conform propriei dorinţe exprese, respectată de soţia acestuia.

Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.

Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat la vârsta de 82 de ani, a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici