Preşedintele ICR: Vom cere stoparea procedurilor de revocare a conducerilor filialelor ICR din străinătate

Preşedintele ICR, Lilian Zamfiroiu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că va cere Comisiilor pentru cultură şi politică externă din Senat, Ministerului Culturii şi Ministerului Afacerilor Externe stoparea procedurilor de revocare, respectiv numire a conducerilor filialelor ICR din străinătate.

335 afișări
Imaginea articolului Preşedintele ICR: Vom cere stoparea procedurilor de revocare a conducerilor filialelor ICR din străinătate

Preşedintele ICR, Lilian Zamfiroiu (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"În şedinţa de marţea viitoare a Consiliului de Conducere al Institutului Cultural Român (ICR) vom aproba textul a două scrisori care vor fi trimise către Comisiile de politică externă, respectiv de cultură media ale Senatului României, Ministerul Culturii (MC), o scrisoare cu text identic, şi către Ministerul Afacerilor Externe (MAE), a doua scrisoare, prin care vom solicita stoparea tuturor procedurilor aflate în derulare de revocare, respectiv de numire a conducerilor filialelor Institutului Cultural Român din străinătate, aceasta referitor la scrisoare către cele două comisii parlamentare şi Ministerul Culturii, respectiv stoparea procedurilor respective pentru toate numirile, revocările - includ aici şi referenţii, nu numai personalul de conducere - către Ministerul Afacerilor Externe, în vederea reevaluării acestora", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele ICR, Lilian Zamfiroiu.

De asemenea, preşedintele ICR a subliniat că termenul de "reevaluare" nu presupune revocare, ci analizarea activităţii conducerilor filialelor din străinătate ale institutului. "Reevaluare înseamnă exact ceea ce spune acest cuvânt, respectiv analizarea din toate punctele de vedere a propunerilor care au fost deja efectuate. Unele vor fi confirmate, alte vor fi infirmate, cum este şi firesc. Procedura se va desfăşura în perioada imediat următoare pentru nivelul referenţilor, respectiv până la finalul lunii august, aşadar, până la terminarea vacanţei parlamentare pentru conducerile filialelor din lume, pentru ca, la revenirea Parlamentului în sesiune normală de lucru, să fim şi noi pregătiţi cu propunerile, fie de revocare, fie de numire pe noi posturi, dacă va fi cazul, repet, şi în totală concordanţă cu ceea ce spune legea. Când spun asta mă refer şi la durata mandatului pe care îl au conducerile şi, evident, la calificativele obţinute în urma evaluărilor", a mai explicat acesta pentru MEDIAFAX.

Plenul Senatului a adoptat, în data de 18 iunie, proiectul de hotărâre privind încetarea mandatelor preşedintelui Institutului Cultural Român (ICR) Andrei Marga şi al vicepreşedintelui Horia Gârbea, ca urmare a demisiilor acestora, dar şi revocarea lui Vladimir Simon din funcţia de vicepreşedinte al ICR.

Lilian Zamfiroiu a fost numit la conducerea Institutului Cultural Român pe 25 iunie, prin vot în plenul Senatului.

După numirea lui Andrei Marga în funcţia de preşedinte al ICR - pe 11 septembrie 2012 -, o serie de directori de la Institutele Culturale Române din străinătate şi-au dat demisia sau au fost schimbaţi din funcţie.

De exemplu, poeta Doina Uricariu a fost numită în funcţia de director al ICR de la New York, înlocuind-o astfel pe Corina Şuteu, care şi-a prezentat demisia după şase ani la conducerea filialei newyorkeze a instituţiei. Publicistul şi editorul Alexandru Dobrescu a fost numit în funcţia de director al ICR de la Paris, înlocuind-o astfel din funcţie pe Katia Dănilă. Sabra Daici, director al ICR din Varşovia, a fost înlocuită din funcţie cu Alexandra Nica-Zdaniuk, iar directorul ICR Budapesta, Brînduşa Armanca, a fost înlocuită cu Gabriela Matei.

De asemenea, fosta conducere a ICR a decis să îl schimbe pe Petre Guran din funcţia de director al ICR Chişinău, înlocuindu-l cu Nichita Danilov, şi pe directorul ICR Roma, Cornel Baicu, înlocuit cu Daniela Crăsnaru.

Pe de altă parte, pe 15 mai, ICR a anunţat, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că Mihaela Voineagu Cropsey, Dana Bizuleanu şi Ilinca Macarie sunt noii directori adjuncţi ai Institutelor Culturale Române de la New York, Berlin, respectiv Viena.

Totodată, Andrei Marga cerea, la începutul lunii iunie, eliberarea din funcţie a directorului ICR de la Istanbul, Silvana Rachieru, şi a directorului ICR din Madrid, Ioana Anghel, precum şi a directorilor adjuncţi ai celor două filiale.

În urmă cu cinci luni, ICR Bucureşti a anunţat câştigătorii unui concurs organizat pentru ocuparea unor posturi la Institutele Culturale Române din străinătate. Anunţarea numirii unora dintre referenţii şi directorii/ directori adjuncţi ai Institutelor Culturale Române din străinătate, cu 17 zile în avans faţă de data comunicată iniţial de ICR, a generat o serie de nemulţumiri şi de comentarii critice la adresa celor care au câştigat concursul, dar şi cu privire la modul în care s-a realizat selecţia candidaţilor.

Printre acestea, cele mai multe nemulţumiri au fost exprimate cu privire la schimbarea datei de susţinere a interviurilor, dar şi în ceea ce priveşte transparenţa organizării şi desfăşurării concursului. Astfel, mai multe persoane care susţineau că au candidat la posturile scoase la concurs au publicat pe propriile conturi de pe site-ul de socializare Facebook informaţii potrivit cărora "nu a fost făcută publică componenţa comisiilor", "nu au existat probele de concurs prevăzute în regulament (scrisă şi interviul)" şi, mai mult, "niciun candidat din cei 200 înscrişi nu a primit notificări cu privire la punctajul obţinut la proiect". De asemenea, contestatarii au spus la momentul respectiv că persoanele care au câştigat concursul organizat de ICR sunt apropiate ale lui Andrei Marga, preşedintele ICR la acel moment.

În replică la aceste acuzaţii, fosta conducere ICR a precizat: "În pofida a ceea ce perorează unii, Comisia a respectat riguros regulamentul. Nu a fost prevăzută în niciun regulament proba interviu pentru toţi candidaţii. Interviul a fost prevăzut pentru cei care s-au calificat în faza finală şi care nu puteau fi departajaţi altfel". Totuşi, componenţa comisiilor de concurs nu a fost făcută publică niciodată.

Potrivit fostei conduceri a ICR, a fost pentru prima dată când Institutul Cultural Român a organizat un concurs pentru ocuparea unor posturi declarate vacante la filialele sale din străinătate. Până la acel moment, aceste posturi erau ocupate de persoane numite de preşedintele ICR, se mai spunea într-un comunicat al instituţiei remis MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici