Radioul Public a sesizat Poliţia în cazul "secvenţei pirat" în care era ironizat Băsescu

Radioul Public a sesizat Inspectoratul General al Poliţiei Române, care a declanşat cercetările, prin Serviciul Criminalitate Informatică, în cazul "secvenţei pirat" în care era ironizat Traian Băsescu inserată "fraudulos", într-o emisiune difuzată duminică, pe postul Radio România Actualităţi.

38 afișări
Imaginea articolului Radioul Public a sesizat Poliţia în cazul "secvenţei pirat" în care era ironizat Băsescu

Directorul general al SRR, Maria Ţoghină (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Pe 6 decembrie 2009, în cadrul emisiunii "Iarba verde de acasă", realizată de Gheorghe Verman şi difuzată de postul Radio România Actualităţi, a fost intercalată, în jurul orei 6.14, o secvenţă sonoră piratată, în care candidatul PDL la Preşedinţie, Traian Băsescu, era ironizat.

Ca urmare a acestui incident, care, potrivit Radioului Public, a constat în "introducerea frauduloasă a unei secvenţe pirat cu caracter electoral într-o emisiune difuzată pe postul Radio România Actualităţi", managementul Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) a luat o serie de măsuri, printre care şi sesizarea Inspectoratului General al Poliţiei Române, "care a declanşat cercetările în cauză prin Serviciul Criminalitate Informatică".

"Au fost convocaţi în regim de urgenţă toţi factorii responsabili şi s-a dispus constituirea unei comisii de anchetă, care şi-a început activitatea în chiar după-amiaza zilei de 6 decembrie", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

SRR precizează că au fost efectuate şi primele audieri pentru a reface traseul materialului difuzat, de la realizare, prelucrare tehnică şi până la intrarea pe post.

"S-au cercetat staţiile de lucru de pe care s-a produs intervenţia neautorizată asupra materialului şi s-au ridicat şi sigilat echipamente IT din spaţii tehnice aparţinând serviciului public de radio", se mai spune în comunicat.

Totodată, Radioul Public precizează că, "pe baza constatărilor comisiei de anchetă, în ziua de 8 decembrie, s-a dispus crearea unei comisii de cercetare disciplinară a acestei grave abateri".

"Cele două comisii vor continua cercetările pentru a identifica responsabilităţi, persoane implicate şi sancţiuni disciplinare ce urmează a fi aplicate. În paralel, şi fără legătură cu activitatea celor două comisii, se desfăşoară, de către instituţiile abilitate ale statului, cercetarea penală", precizează SRR.

Pe postul Radio România Actualităţi a fost difuzat, duminică, de la ora 6.14, un spot însoţit de comentariile realizatorului emisiunii "Iarba Verde de acasă", Gheorghe Verman". În spot se regăsesc afirmaţii făcute de o voce care o imită pe cea a lui Traian Băsescu, candidatul PDL la Preşedinţie, şi care spune printre altele, "Ho, ho, ho... am ţepuit, am păcălit" şi "În maxim cinci minute de la vot, voi demisiona din funcţie".

Pe de altă parte, preşedintele-director general al SRR, Maria Ţoghină, a transmis, duminică, o scrisoare către Traian Băsescu, în care precizează că apariţia acestui clip de campanie ar putea fi explicat printr-un "atac informatic extern în emisia postului".

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, duminică, să someze public Radio România Actualităţi (RRA), pentru că a difuzat, în dimineaţa zilei celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, un material în care este ironizat Traian Băsescu, fapt interzis de legislaţia audiovizuală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici