Spectacole de Peter Brook, Lev Dodin şi Silviu Purcărete, la Festivalul Shakespeare, ediţia 2008

Ediţia 2008 a Festivalului Internaţional de Teatru Shakespeare se va desfăşura la Bucureşti şi Craiova, între 28 aprilie şi 16 mai, şi va avea drept capete de afiş spectacole de Peter Brook, Robert Wilson, Lev Dodin, Eimuntas Nekrosius şi Silviu Purcărete.

1 afișare
Imaginea articolului Spectacole de Peter Brook, Lev Dodin şi Silviu Purcărete, la Festivalul Shakespeare, ediţia 2008

Imagine din spectacolul "Regele Lear", în regia lui Lev Dodin (Teatrul Mic din St. Petersburg)

Ediţia a şasea a Festivalului de Teatru Shakespeare se va desfăşura sub deviza "Mari regizori, mari spectacole, mari teatre ale Europei şi ale lumii".

"Festivalul va aduce la Craiova şi Bucureşti spectacole purtând semnătura unora dintre cei mai mari regizori ai lumii. Până acum, niciun alt festival nu a reuşit să adune pe acelaşi afiş atâtea nume celebre", a declarat pentru MEDIAFAX Emil Boroghină, de la Teatrul "Marin Sorescu" din Craiova, directorul manifestării.

Astfel, la Craiova (1- 9 mai) şi la Bucureşti (28 aprilie - 16 mai) vor fi montate spectacole din creaţia shakespeariană, precum: "Troilus şi Cresida", de la compania Cheek by Jowl, în regia lui Declan Donnellan, Trilogia shakespeariană ("Hamlet", "Macbeth" şi "Othello"), de la compania Meno Fortas din Vilnius, în regia lui Eimuntas Nekrosius, "Măsură peste măsură", în regia lui Silviu Purcărete, "Regele Lear", în regia lui Lev Dodin (Teatrul Mic din St. Petersburg), "A 12-a noapte", de Robert Sturua (Teatrul Şota Rustaveli din Tbilisi) şi un recital al actorului Michael Pennington, de la Royal Shakespeare Company.

În afara programului shakespearian, festivalul are două spectacole "invitate speciale": "Marele inchizitor", al Teatrului Bouffe du Nord din Paris, în regia lui Peter Brook, şi "Opera de trei parale", a Berliner Ensemble, montat de Robert Wilson.

Totodată, în secţiunea de la Bucureşti a festivalului, vor mai fi invitate: "Eduard al III-lea", de Alexandru Tocilescu, "Doi tineri din Verona" - Felix Alexa şi "Macbeth" - Petrică Ionescu. "Aceste spectacole vor fi jucate doar la Bucureşti, din cauza lipsei de spaţiu de la Craiova", a explicat Emil Boroghină.

El a mai precizat că, în prezent, se poartă discuţii cu unii dintre regizorii ale căror spectacole sunt invitate în festival, pentru a veni la Bucureşi. "Peter Brook nu poate să vină, însă există discuţii pentru a-i aduce pe alţii", a spus Emil Boroghină.

Ediţia 2008 a Festivalului Shakespeare se desfăşoară în cadrul manifestărilor prilejuite de Anul European al Dialogului Intercultural. În acest sens, Teatrul din Craiova speră ca festivalul să fie finanţat de Guvernul României cu o sumă de circa 1,2 milioane de lei.

"Am solicitat de la Ministerul Culturii şi Cultelor, în cadrul Anului Dialogului Intercultural, o sumă de 1,2 milioane de lei. În plus, ne va ajuta şi Primăria Municipiului Bucureşti", a mai spus Boroghină.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici