Bucureştiul ocupă locul 56 într-un clasament al salariilor din 73 de oraşe

Bucureştiul ocupă poziţia a 67-a într-un clasament al oraşelor în funcţie de preţuri, respectiv locul 56 după nivelul salariilor, potrivit unui studiu al băncii elveţiene UBS, care include date despre 73 de oraşe importante din întreaga lume.

33 afișări
Imaginea articolului Bucureştiul ocupă locul 56 într-un clasament al salariilor din 73 de oraşe

Bucureştiul ocupă locul 56 într-un clasament al salariilor din 73 de oraşe (Imagine: Mediafax Foto)

Bucureştiul este cel mai ieftin oraş din Europa, fiind devansat de Istanbul (locul 34), Atena (36), Bratislava (49), Praga (51), Moscova (56), Budapesta (57), Sofia (58) şi Kiev (59), potrivit studiului "Preţuri şi salarii" derulat de UBS în martie 2009.

Cele mai ridicate preţuri sunt înregistrate în Oslo, Zurich şi Copenhaga, în timp ce clasamentul este încheiat de Manila, Delhi şi Mumbai.

Disparităţile salariale din Eropa sunt majore, potrivit specialiştilor UBS, occidentalii câştigând de trei ori mai mult decât est europenii.

Bucureştiul ocupă locul 56 în funcţie de salariul brut, fiind devansat de mai multe oraşe importante din Europa de Est, ca Atena (31), Moscova (41), Praga (45), Istanbul (47), Btratislava (52) sau Budapesta (55). Angajaţii din Bucureşti obţin, însă, salarii mai mari decât cei din Sofia (63) sau Kiev (65).

Pe primele poziţii în funcţie de venituri se situează Copenhaga, Zurich şi Geneva, iar pe ultimele Manila, Jakarta şi Mumbai.

În funcţie de puterea de cumpărare, Bucureştiul se menţine pe locul al 56-lea, fiind devansat de Atena (32), Moscova (37), Praga (44) şi Bratislava (47). În Istanbul (59), Budapesta (60) sau Sofia (62), puterea de cumpărare este inferioară celei din Bucureşti.

Astfel, bucureştenii trebuie să lucreze 42 de minute pentru un Big Mac şi 47 de minute pentru un kilogram de pâine, sau 44 de minute pentru a cumpăra un kilogram de orez. Perioada de muncă necesară pentru achiziţia unui iPod nano de 8 GB creşte la 63,5 ore.

În comparaţie, locuitorii Budapestei trebuie să lucreze 59 de minute pentru un Big Mac, 20 de minute pentru un kilogram de pâine, 65 de minute pentru unul de orez şi 68,5 ore pentru un iPod, în timp ce în Sofia, anagajaţii muncesc 56 de minute, 18 minute, 44 de minute, respectiv 78 de ore pentru aceleaşi produse.

Pentru coşul de 122 de bunuri şi servicii folosit de UBS la realizarea studiului, bucureştenii trebuie să plătească 1.367 de dolari, în timp ce în Budapesta acestea costă 1.615 dolari, iar în Sofia 1.558 dolari.

Bucureştenii sunt plătiţi cu un salariu net de 2,9 dolari pe oră (4,1 dolari brut), mai mic decât cel al locuitorilor Budapestei de trei dolari (4,8 dolari brut) dar mai mare faţă de al bulgarilor din Sofia, repesctiv 2,6 dolari (3,5 dolari brut).

Angajaţii din Bucureşti muncesc 1.712 ore pe an şi benefiază de 26 de zile de concediu, comparativ cu 1.909 ore lucrate în Budapesta la doar 23 de zile libere sau 1.993 ore pe an la Sofia şi 20 de zile libere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici