Citibank: Inflaţia din decembrie se va situa la 6,8%

Inflaţia de la sfârşitul acestui an se va situa la 6,8%, cu două puncte peste limita superioară a intervalului vizat de BNR, perspectivele privind acest indicator ridicând o serie de provocări, potrivit Citibank.

16 afișări
Imaginea articolului Citibank: Inflaţia din decembrie se va situa la 6,8%

Citibank: Inflaţia din decembrie se va situa la 6,8% (Imagine: Mediafax Foto)

"Şocurile pe partea de ofertă şi presiunile din partea cererii interne continuă să ameninţe perspectivele privind inflaţia. Trendul crescător al inflaţiei CORE 2, care exclude preţurile administrate şi volatile, înregistrat din august 2007, sugerează că presiunile inflaţioniste rămân ridicate", se arată într-o analiză economică realizată de Ilker Domac, analist Citibank România.

Analistul este de părere că decizia BNR de joi, de majorare a dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 10,25%, a fost una oportună, menită să sprijine lupta băncii centrale contra inflaţiei.

"Reiterăm faptul că supraîncălzirea economică, presiunile inflaţioniste ridicate şi perspectivele slabe ale unui sprijin din partea politicii fiscale reprezintă argumente pentru continuarea procesului de întărire a politicii monetare. Astfel, nu excludem şi alte majorări de dobândă în acest an, aceasta urmând să ajungă la 10,5% sau chiar peste acest nivel, până la finele acestui an", a afirmat Domac.

În opinia acestuia, există însă un anumit grad de incertitudine privind disponibilitatea BNR de operare a unor alte majorări de dobândă în acest an, însă axarea pe aprecierea leului, în condiţiile în care deficitul de cont curent se apropie de 14% din PIB, constitue o strategie riscantă şi nu va avea un aport pozitiv la îmbunătăţirea credibilităţii procesului de ţintire a inflaţiei.

Creşterea de dobândă de joi a reprezentat a şaptea majorare consecutivă, procesul fiind început în toamna anului trecut.

Analiştii sunt de părere că majorarea a fost determinată de îngrijorările Băncii Naţionale a României referitoare la evoluţia inflaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici